Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KOMFORTOWY 2 pracownia MGPROJEKT

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 591
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

W czwartek zaczynają produkcję wiązarów do mojego komfortowego. Od poniedziałku montaż. Wydawało mi się że wszystko zostało ustalone po czym kierownik produkcji z fabryki pyta - Jak szerokie okapy Pan sobie życzy? No włąsnie jakie? Zostawić jak w projekcie czy zarzyczyć sobie szersze (myslę o 75 cm). Kąt połaci mam 33 stopnie, a wejście frontowe wyprostowane (jak w komfortowym 2). Napiszczie proszę jak to u was wygląda i jakie macie spostrzeżenia.

Poza tym tak jak w projekcie na krokwie chcę dać mebranę dachową. Wiem że spora część komfortowiczów takie włąśnie rozwiązanie wybrała. Jaką folię daliście?

Będę wdzięczny za szybkie podpowiedzi

Pozdrawiam serdecznie

Pamiętać trzeba, że okap oprócz ochrony przed zacinaniem deszczu na ściany, zacienia też lekko dom, nie można przesadzić z jego szerokością;-) aczkolwiek miło jak się można w czasie ulewy dookoła domu przemieścić, my mamy szerokie na około 65-70cm nie mierzyłem dokładnie i są ok. Twoje 75 to chyba maksymalna rozsądna wartość, ale zależy to mocno tez od wysokości elewacji, skonsultowałbym się z architektem nad zachowaniem umiaru i proporcji w tym temacie.

Co do wejścia to rozwiązanie z projektu (czyli brak zadaszenia) niestety jest mało praktyczne, i nawet 70cm okap to trochę mało by spokojnie otrzepać parasol przed wejściem do domu, będziemy w niedalekiej przyszłości niestety psuć bryłę dokładając jakiś wysunięty daszek (chyba przezroczysty aby całkiem nie zeszpecić wejścia).

Na forum jesteśmy nowi. Chetnie czytamy wszystkie wypowiedzi ,poniewaz już na wiosnę zaczynamy budowę naszego wymarzonego Komfortowego. Gratulacje dla ,,tiny" , piekny dom, kiedy u nas tak bedzie.... ;-)

Czy ktoś z Was buduje Komfortowy w zachodniej częsci Polski . Chetnie podjechalibysmy zobaczyć dom w realu, to zawsze ma się inne wyobrażenie o domu.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich budujących i mieszkających komfortowo.

kezat, to my dziekujemy za ciepłe słowa, miło było Was poznać:-)

kakusek mamy wkład Sparthermu Varia AFDH 4S, jestesmy bardzo zadowoleni, bo kominke jest dwustronny, cudny klimat. Czy się brudzi? brudzi, pewnie zalezy od umiejętnosci palenia w nim, wilgotnosci drewna, my dopiero pierwszy sezon palilismy, amatorami jestemy, wiec szyba byla zawsze brudna, ale da się wyczyścić:-)

inwestorka bardzo dziekuję:-)

Witam!Budujemy z zona Komfortowy i mamy w planie zrobic antresole.Tina bylbym bardzo wdzieczny gdyby Pani zamiescila zdjecie calej antresoli z dolu ,bo chcialbym zobaczyc jak ona sie prezentuje .Przy okazji Gratuluje

pieknego domku i POZDRAWIAM!!!

• 3 weeks później...

Witajcie,

U nas domek wygląda tak:

http://images42.fotosik.pl/226/c11af81d8347989cm.jpg

http://images45.fotosik.pl/343/e3177edfaa791befm.jpg

a antresola nad kominkiem tak:

http://images47.fotosik.pl/343/981d0f47b0bbee6am.jpg

Jesteśmy na etapie gipsowania ścian.

Kef, odezwij sie - jak budowa?

Pozdrawiam serdecznie, Olga

Witaj Olgo. Pięknie Wasz komfortowy sie przeobraża. Zanosi się rychła przeprowadzka. Musimy was koniecznie odwiedzić i zaczerpnąć trochę inspiracji.

U nas przed chwilą było tak:

http://images50.fotosik.pl/344/f4af2239a1530516m.jpg

Obecnie jest tak:

http://images36.fotosik.pl/202/cf5128935ef182bcm.jpg http://images38.fotosik.pl/339/84507e5792fc3543m.jpg http://images50.fotosik.pl/344/7aead39074ba5690m.jpg http://images36.fotosik.pl/202/9c318d91311adcafm.jpg

W poniedziałek wchodzi dekarz. Dachówka będzie ciemnobrązowa. W tym roku oprócz zadaszenia całości planujemy postawić garaż, ogrodzić i rozrzucić ziemię co by na wiosne się zazieleniło. Zimę pozostawiamy na dalsze przemyślenia. Przeprowadzka planowana na koniec lata 2011 ale jak będziemy się trzymali terminów jak do tej pory to obawiam się, ze możemy nie zdążyć przed zimą ;)

Pozdrawiam Wszystkich Komfortowiczów

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

Drodzy budowniczy Komfortowego,

mamy pytanie z zakresu narożnikowego okna kuchennego.

czy warto robić okno na specjalnym słupku, czyli wg projeku, czy też warto pokusić się o zbudowanie 'słupka' z cegły? Wówczas okno nie będzie robic takiego wrażenia, ale wygląda na to, że wyjdzie dużo taniej. I nie mówimy tu o koszcie okna, ale o przygotowaniu otworu okiennego. Sam słupek do łązcenia okna tez chyba niemało kosztuje....

Jak Wy zrobiliście i z czym się borykaliście?

Hmm, wygląd kwestia gustu, ale pomyśl o tym, że murowany słupek po dociepleniu stanie się SŁUPem, przykład słupek pomiędzy witrynami w salonie to jedynie 24cm (zgodnie z projektem), po ociepleniu 15cm styropianu zrobił się z tego 40cm kawałek murka za którym normalnie chowa sie dorosła osoba, a patrząc z w tę stronę z 3-4m zasłania on już sporą część "horyzontu". Takie wykonanie w tej kuchni da ci optycznie efekt dwóch okien umieszczonych zbyt blisko siebie w narożniku,

Technicznie, to i tak z racji wielkości dłuższej części okna, oparcia na tym narożniku krokwi, a także bądź co bądź "wątłości" takiego murowanego słupka, nie zaoszczędzisz na zbrojeniu i wykonaniu tego kawałka nadproża/wieńca. Z tego co pamiętam finansowo to też nie jest żaden zysk, przynajmniej dla moich drewnianych okien wstawienie drewnianego słupka wypełniającego od zewnątrz ten narożnik to było raptem około 200zł. Nie wiem jak to wygląda dla "plastików".

Edytowane przez Black&Zaba

Ja mam w kuchni narożnik z cegły, tak sobie wybrałem . Jeżeli chcesz aby te okno narożne było piękne to zamów w to miejsce specjalny narożnik czyli z jakiegoś systemu okiennego, jak ci w salonie gdzie okna zamawiasz doradzą. To co jest w projekcie to jest ,,wielki błąd,, (przynajmniej w komfortowym czyli 10x10 cm słupek stalowy nie wiem jak jest w komfortowy 2). Taki słupek stalowy będzie pewnie przemarzał.

oczywiście pisałem o komfortowym 2 (większa wersja jak w tytule wątku), w projekcie jest "wiszące" silnie zbrojone nadproże, czyli wypełnienie łączenia okna jak producent okien doradzi a klient wybierze, jak ktoś ma fantazję to może sobie strzelić klejoną szybę i w ogóle nie będzie problemu słupka :-)

stalowy słup brrr, to faktycznie się popisali autorzy, chyba chcieli w tańszej wersji komfortowego zaoszczędzić na stali w nadprożu

Dziękujemy za opinie. Oczywiście nasz problem dotyczy Komfortowego 2.

Zdaje się, że Tina ma również wymurowany słupek, tak wnika ze zdjęć. Nam chodzi o oszczędności na stali w podciągu narożnika i na czasie, bo będziemy mieć napięty terminarz. Przyznajemy, że okno narożnikowe jest bajeranckie, ale przygotowanie podciągu wymaga dużej ilości stali, betonu oraz czasochłonności wykonania szalunków. Ale może się mylimy???

Bo przy wymurowanym słupku wystarczy normalne nadproże, co przy obu skrzydłach daje kwotę około 220zł.... Do tego okna będą ciut mniejsze, więc tańsze, dochodzi oczywiście koszt cegły na słupek. Wszystko wg nas przemawia za wymurowaniem słupka, tylko czy nie zabiera on światła? I czy nie psuje uroku tego narożnika w kuchni? czy ci, którzy tak zrobili nie żałują decyzji??