Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KOMFORTOWY 2 pracownia MGPROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 591
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Poniewaz obiecałam EMW fotki kominka, a nie chcę zasmiecac jej dziennika-wklejam tutaj. Oczywiscie bedzie bialy ( w zwiazku z tym pozlacana kratka, ktora widac bedzie wyoutowana:-)

od strony salonu:

http://img88.imageshack.us/img88/8169/dscn0634w.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

i od strony wiatrołapu/kuchni

http://img268.imageshack.us/img268/9113/dscn0633s.th.jpg

karina j-s, czy zdecydowaliscie sie juz na konkretną dachówkę?

hazeleyes1982, jeśli mogę się wtrącić w sprawie białej ściany kominkowej... Uważam i wiem z doświadczenia, że jeśli kominek nie służy tylko za dekorację, to się absolutnie nie sprawdza!!! U nas jest taki sam pomysł (bez obudowy, na płasko ściana wokół wkładu), tylko farba grafitowa. Po jednym sezonie jest w takim stanie, że właśnie będziemy wykładać (również na płasko) jaśniutkim granitem... Nie dość, że ściana nadaje się do malowania, a nie zamierzamy po każdym sezonie grzewczym tego robić, to wygląda to po prostu nieestetycznie (zawsze jakieś odpryski Ci zadrapią ścianę, poza tym przy myciu szyby też się chlapie).

mmisha, zdajemy sobie z tego sprawę:-) ale czasem pewne wybory sa silniejsze niz zdrowy rozsadek (drewniana podloga w wc, meble na wysoki polysk w kuchni i.t.d.) na razie ide za glosem serca. Rozsadek mi sie wlaczy, jak bedziemy juz to uzytkowac:-)

Moglabys pokazac Wasz kominek? czy juz sie "obklada" granitem?

hazeleyes1982 Wasz kominek jest po prostu GENIALNY!!!! Te czarne wstawki po obydwu stronach kominka wyśmienicie pogłębiają jego panoramiczność. Ja również planowałam coś takiego zrealizować w naszym, ale chyba pozostawię go na obecnym etapie. Chyba jest wystarczająco panoramiczny ;)

Piszesz, że ściana kominkowa będzie "oczywiście biała". Planujesz utrzymać cały domek w jasnej tonacji?

mmisha ja również przyłączam się do prośby o fotki. Jestem bardzo ciekawa Waszych rozwiązań :)

Fotki naszego kominka postaram się jeszcze dzisiaj zamieścić w dzienniku.

Dzieki EMW.Kurcze, pisze raz tu, raz u Ciebie w komentarzach, ale co tam:-) glupio zabrzmialo :"oczywiscie bialy". No ale wlasnie-przejrzalas mnie-sciany beda biale, przelamane czarnymi dodatkami (lampy, blat w kuchni, elementy kominka):popcorn:

Pewnie mmisha ma racje z ta "praktycznascia" bialej obudowy kominka, ale nie chce inaczej (na razie:-))

nie zawsze mam czas tu zerkać ale co zerknę to jakaś miła niespodzianka :) Wasze kominki są po prostu rewelacyjne i nie ukrywam takie jak planujemy :D sami zrobić. Ale czemu nie jak i tak te same domki budujemy. Rewelacja EMW od momentu kiedy oglądaliśmy Wasz domek tyle się zmieniło, u nas ciągle walka z dokumentami :(( a potem z wodą na działce :(( ale jesteśmy wytrwali dzięki Wam wszystkim :)))

Oj troszkę mnie nie było, ale słuchajcie, roboty ziemne zakończone, hmmmm.... i oczywiście napotkaliśmy na małe trudności, na naszej działeczce w pewnym miejsu pojawiła się jakaś paskudna glina, na której nie bardzo cokolwiek stawiać. Mieliśmy 3 opcje; 1. wymiana ziemi,kosztok 10 tyś zl 2. stopki z kręgów 3. piwnica w wykopanym miejscu. I tym sposobem powiększamy nasz komfortowy o piwnicę pod częścią domku! Czy ktoś juz to przerabiał??? Na szczęście wypada ona pod pokojami dzieci,więc i wejście do niej świetnie wpasuje sie pod schodami na strych. Już się kłócimy co tam się powinno znaleźć :) Na pewno "wpadnie" do niej kotłownia i wymarzona winiarnia, mąż upiera się przy barowym klimacie ze stołem do bilarda, ale obawiam się czy starczy miejsca. Tak więc nim zaczeliśmy piąć się w górę schodzimy w dół :) To dopiero gladki początek budowy!!! :)

ps. hazeleyes1982 nie martw się o biel kominka, mamy w domu już od 5 lat biały kominek, co prawda z 20 cm opaską wokól wkładu z kamienia, ale nie ma tragedii z tą bielą, a przecież zawsze można przemalować :) jest czas na wenge, jest czas na czerń, jest czas na biel, ja zdecydowanie wchodzę w tą ostatnia fazę :)

Dziewczyny, przerabialismy Wasze klopoty na naszej dzialce-jednoczesnie:-( Grunt, to jak sie okazalo praktycznie sama glina, woda wsiakala tylko do pewnego momentu-a potem...mozecie sobie wyobrazic-wszedzie woda:bash: zrobilismy odwodnienie ( sytuacja sie znacznie poprawila) i wlasnie jestesmy na etapie utwardzania terenu pod kostke i nawozenia ziemi. Kosztowna przyjemnosc, ale nie ma wyjscia.

jacobkomfortowy, dzieki :hug: A co do Waszego pomyslu-cos, co wydawalo sie problemem okazalo sie byc atutem. Super!Juz Wam zazdroszcze (pozytywnie) takiego miejsca do "rekreacji":-)

kasiu, 3mam kciuki, zeby wszystko poszlo po Waszej mysli:-)

Poniewaz obiecałam EMW fotki kominka, a nie chcę zasmiecac jej dziennika-wklejam tutaj. Oczywiscie bedzie bialy ( w zwiazku z tym pozlacana kratka, ktora widac bedzie wyoutowana:-)

od strony salonu:

http://img88.imageshack.us/img88/8169/dscn0634w.th.jpg

i od strony wiatrołapu/kuchni

http://img268.imageshack.us/img268/9113/dscn0633s.th.jpg

karina j-s, czy zdecydowaliscie sie juz na konkretną dachówkę?

Czy możesz podać wymiary wkładu do kominka, jak i całego kominka z obudową?

Będę wdzięczna, bo planuję u siebie podobne rozwiązanie i nie wiem ile miejsca liczyć na takie rozwiązanie

He he, byla sobie piwnica i już po piwnicy. Geolog wwiercił się głębiej i po ptokach, nie da rady jak wykopiemy i zrobimy piwnicę, to znów dokopiemy sie do badziewia, więc musimy odkopać tylko metr w wtedy mamy metr dobrego gruntu,a z tego piwnica nie wyjdzie :) więc przenosimy się z rekreacją z dołu znów na górę. ale fajnie bylo mieć przez chwilę piwnicę, zdążyliśmy się juz nawet z mężem pokłócić o pewne w niej rozwiązania :)

• 2 weeks później...