Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KOMFORTOWY 2 pracownia MGPROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 591
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cze Kasia i Tomek:-)

Gdzie budujecie?Witamy wsrod komfortowych:-)Zapraszamy do dzielenia sie wrazeniami:-)Bo cos nam tu przycichl temacik:-)

Budujemy pod Wrocławiem :) To znaczy startujemy w maju. Mamy już wybraną ekipę, którą postawi nam SSO. Myśleliśmy, że uda się nam bardziej zbić cenę, ale są nieugięci :) A Wy gdzie budujecie?

• 2 weeks później...

Witajcie,

Jesteśmy na etapie podejmowania ostatecznej decyzji o zakupie projektu. Po wielu miesiącach (rety to już chyba w latach się liczy) zdecydowaliśmy się na projekt z pracowni mg - KOMFORTOWY. W 99 % będzie to komfortowy 2. Właściwie to od początku podobał mi się ten projekt, ale większość rodziny czy znajomych, którym go pokazywałam pukali się w czoło, pytając: " po co Wam taki wielki dom??" Dzieciaki (mamy dwójkę) się kiedyś wyprowadzą i zostaniecie sami, a ogrzać to, a posprzątać itd, itp. No i człowiek walczy tak z niby rozsądkiem znajomych i swoimi marzeniami. Dlatego zerkam tak na ten Komfortowy w wersji podstawowej ale zgodnie z warunkami zabudowy muszę podnieść dach do 30% i pokoiki dzieci wydają się takie małe... No i znów przewracam kartkę i tak jakoś wydaje mi się, że ten Komfortowy 2 wyrysowany jakby dla mnie :)

Mam stary mały domek, ciasnawy trochę i ciemny jak diabli wybudowany przy ruchliwej ulicy na niewielkiej działce. Tak mi się marzy więcej swobody, przestrzeni i słońca z dala od skrzyżowania. Echhh działeczka już jest, 21 arów przy lesie. Jeździmy tam w każdej wolnej chwili... już od 6 lat. Pewnie gdyby nie stary dom, nowy już by stał a tak... człowiek wygodny myśli, że zawsze zdąży, że jeszcze tylko te wymarzone wakacje, a potem tylko ostatni wypad na narty :)

Ale najgorsze jest chyba takie życie między jednym podwórkiem a drugim. Gdzie posadzić drzewka, tu czy tam ? a ogrodzenie trzeba naprawić ale przecież szkoda kasy, bo przecież lepiej zrobić tam, a może remont dachu by się przydał, ale po co przecież mamy się budować. Podjęliśmy decyzję: DOŚĆ ! Nie chcemy dłużej żyć w takim zawieszeniu. Budujemy dom, nie wiem jak długo to potrwa ale zaczynamy w tym roku :)

Pozdrawiam wszystkich komfortowiczów i nieśmiało dołączam do Waszej grupy :)

Witaj Justyna

Fajnie sie czyta to co napisalas chyba kazdy z nas ma podobne dylematy ale jak czlowiek juz podejmie decyzje o budowie to potem zyje sie juz tylko tym i dla tego:-)

My budujemy komfortowy i powiem szczerze ze reakcje najblizszych byly takie same ale postawilismy na swoim i powiem szczerze ze to wcale nie jest taki wielki dom naprawde nawet czasami wymyslam ze nie ma miejsca na to czy tamto:-)Tzryamamy kciuki i zaczynajcie:-)

Hej hej, jestem jestem, tylko trochę przycichłam po o kredyt walczyliśmy. Ale jest!!!! Chudziak wylany a mury pną się w gorę! Cóż to za wspaniałe uczucie byc "Panią Inwestor" nawet kalosze na tą okazję zakupilam :) Fakt, zawód Pani Inwestor lepiej żeby się nie kojarzył z ciepłą posadą z serii "kierowników, producentów" (cyt. z filmu Nic śmiesznego) to na prawdę ciężki kawałek chleba!!!! Dlaczego nikt mi nie powiedział, że na etapie murowanego pierwszego bloczka powinnam wiedzieć jaki typ rolet chiałabym zastosować, albo jaki wymiar ma mieć moja lodówka ;) he he, to tak pół żartem, pół serio i dla poprawy humoru.

A faktycznie jesteśmy na etapie wyboru okien, bo przecież trzeba wiedzieć jakie otwory zostawić, już nie mówiąć o tej całej drewniano-aluminiowo-pcv-owej kolomyji o U=.... i szybach, HS-ach nie wspominając :0 Dachówkę trzeba by było już powoli wybrać!! Ale co z tego jak to co mi sie podoba kosztuuuuuje ;( Mąż już do mnie mów "moja DROGA żono" a ja słucham co mądrrzejszych i na ziemię schodzę, ktoś mądry podpowiedział, olej dachówkę, będziesz ją oglądac raz dziennie-po powrocie z pracy! I chyba go posłucham :)

ps. dlaczego strop ytongowski tyle kosztuje??? 50000??? Wolałabym te pieniądze w luksusy władowac :) a tu pakuj w strop, a po meble juz się w kolejce do Jyska ustawiam :)

I tym milym akcentem dobrej nocy życzę:)

ps. obiecuję być tu z Wami od teraz prawie on-line :) :)

Karina, dzięki za wsparcie :)

Taki post był mi naprawdę potrzebny. Dopóki nie zamówię projektu to nie będę o nim z nikim rozmawiać tylko z Wami hihihi, lepiej na tym wyjdę.

Nie myślcie sobie, że nic nie robię - zamówiłam mapkę do celów projektowych. Mąż pyta: a ty Justa nie pomyliłaś czasem kolejności, chyba najpierw projekt by się przydał... No tak, ale na projekt czekam tylko 3 dni a na mapkę 3 tygodnie. Na koniec będę miała jedno i drugie równocześnie :)

Jacobkomfortowy, podziwiam Panią inwestor i trzymam kciuki za tylko słuszne wybory :)

Pozdrawiam

Edytowane przez *Justyna*

Witajcie,

większość rodziny czy znajomych, którym go pokazywałam pukali się w czoło, pytając: " po co Wam taki wielki dom??" Dzieciaki (mamy dwójkę) się kiedyś wyprowadzą i zostaniecie sami

Kochana, trochę to i prawda... Jestem w posiadaniu podstawowej wersji komfortowego i rzeczywiście jest to dom duży. Co dopiero wersja 2 dla czterech osób!!! Wg mnie optymalną wersją tego projektu jest komfortowy III - mniejszy gabarytowo, a pokoiki dla dzieci mają rozsądną wielkość.

Ale to i tak Wasza decyzja.

Kef, Olga77 bardzo Wam dziękuję za pakiet mocnych wrażeń :) Macie przepiękne domy pełne przestrzeni i światła, takie o jakim ja marzę. Jeszcze raz bardzo dziękuję.

Mmisha pewnie jest sporo racji w tym co piszesz. Widzisz tylko że ja od 10 lat mieszkam w takim domku, ok 130 m2 na parterze, strych nieużytkowy. Gdy kupowaliśmy ten domek w planach było zrobienie poddasza bo dół nie jest tu zbyt funkcjonalny. Potem urodziło nam się drugie dziecko, zdecydowanie przed czasem, w wyniku czego córka nie jest w pełni sprawna i schody nie wchodziły w grę. Potrzebujemy więcej przestrzeni, dlatego szukamy większego domku, koniecznie parterowego, stąd ten komfortowy 2 tak nam się wbił w głowę i jakoś tak wyjść nie chce. Komfortowy w wersji podstawowej musiałby i tak zostać zmieniony, żeby wpasować się w warunki zabudowy a tu nic nie musiałabym zmieniać, no powiedzmy prawie nic ;)

• 2 weeks później...
Witamy wszystkich komfortowiczów

My rowniez w najblizszym czasie zaczynamy budowe komfortowego II. Projekt nam sie bardzo podoba, ale chcielibysmy (jezeli byloby to mozliwe) zobaczyc go w realu. Moglibysmy dzieki temu (przed budową) dokonac pewnych zmian, naniesc jakies poprawki. Bardzo bysmy byli wdzieczni za wskazówki i rady dotyczace budowy. Jezeli ktos chcialby sie podzielic swoimi doswiadczeniami i umozliwił obejrzenie tego domu byli bysmy bardzo wdzieczni. Jestesmy z kujawsko-pomorskiego (okolice Bydgoszczy). Dla komfortowego II jestesmy gotowi pojechac na drugi koniec Polski :)

Pozdrawiamy

witam, kilka osób juz u nas było, tak więc zapraszamy do Poznania:-) zwłaszcza, że...pochodzimy ze Swiecia pod Bydgoszczą:-)

Bydgoszcz, Świecie - prawie sąsiedzi :) No ten Poznań to już ciut dalej

Chciałam się pochwalić, że zamówiłam, zapłaciłam i teraz z niecierpliwością czekam na projekt.

Ostatecznie zdecydowaliśmy się na Komfortowy 2

Kurcze, mam tyle pytań i dylematów na tym etapie, że aż boję się tego co będzie potem. Nie umiem o niczym innym myśleć. Wy też tak mieliście na początku swojej drogi do wymarzonego domu ?

Tina, mogłabyś mi podać swoje namiary na priv ? Za trochę więcej niż miesiąc będę w okolicy Poznania. Jak jeszcze będziesz miała ochotę na wizyty to ja na taką króciutką się piszę. Bardzo bym chciała posłuchać też Twoich rad odnośnie wentylacji mechanicznej, bo bardzo się nad tym rozwiązaniem zastanawiam tylko te koszty...

• 2 weeks później...