tina 11.08.2008 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 kubaimycha pozdrawiamy pionierów komfortowego my konczymy wieźbę. Black&Zaba nasi też przeklinają błedy w projekcie, mówia, że nigdy już nie będą robic dachu projektowanego przez kobietę...hmmm a ja się zastanawiam, jak mozna zaprojektować takie wąskie korytarze, szczególnie ten przy sypialni dzieci kombinuję jak by tu optycznie powiększyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BlackZaba 11.08.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 oj te korytarzyki to fakt słabiutkie, my m.in z tego powodu robimy schodki na górę drewniane ażurowe (i tak będą rzadko używane), i lepiej będzie wyglądać, i trochę z góry będą doświetlać w dzień ten zaułek jeśli nie boisz się odważnych decyzji, zburz ten żelbet u nas na głowę już nie kapie (foliowanie i łaty skończone w sobotę i stestowane na szczelność przez deszcz) tynkarze grrr... dopiero w środę zaczynają, ech ciężko dopinać wszystko z 3 dniową dokładnością, nic to mamy jeszcze 4miesiące na wykończenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tina 11.08.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 nie no muszą być już betonowe, maz chyba by mnie zabił my zamawiamy w tym tygodniu okna, choć planowo mielismy w tym roku zakonczyć na dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INWESTORKA71 27.08.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Ojej wątek żyje Myślałam,że jak Renata i Kuba już mieszkają to zapadła cisza. Pozdrawiam komfortowców (to ja ta mniejsza wersja ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INWESTORKA71 27.08.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Renatko gratuluje ogródka ,u mnie też już widać trawkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BlackZaba 27.08.2008 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Wątek żyje, żyje... gorzej z budującymi, właśnie wróciłem z budowy po "kumulacji" - rano ekip 5 na raz : dekarze, tynkarze, elektrycy, hydraulicy i ekipa montująca okna Po rozstawieniu ich "po kątach" i jednym moim głośnym pytaniu, kto jeszcze uważa, że dom za mały i sobie przeszkadzają, pracowali bez mruknięcia cały dzień, w jednym końcu, w drugim, na zewnątrz, na górze i monterzy okien dookoła . Uff wieczorem pożegnałem tynkarzy, elektrycy w zasadzie mają tylko przepiąć prąd z prowizorki do domu, reszta walczy, ale stan zamknięty będzie do niedzieli, a do następnej będzie po instalacjach i wylewkach, jak dożyję to się pochwalę. Więcej o samym projekcie niestety nie napiszę, bo konstrukcje dawno (2 tyg. to szmat czasu ) zakończone, a tych "szkiców" instalacji wewnętrznych dołączonych nie ma co komentować i tak każdy musi sam sobie je rozplanować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tina 26.09.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 witam komfortowiczów zamówilismy okna dachowe, inne niż w projekcie 13x14, z okna nad antresolą za namową projektantki rezygnujemy Okna zamawiamy na początku następnego tygodnia, będa REHAU w okleinie orzech włoski Niedługo będą nam kopać GWC pozdrawiam towarzyszy "podrózy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BlackZaba 26.09.2008 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Uff szybko ten miesiąc minął My już na etapie wykańczania (i siebie, i domu ) z każdym dniem wariacki plan się ziszcza - stan developerski (z instalacjami) z surowego otwartego osiągneliśmy w 5tygodni teraz już 75% materiałów na wykończenie wybrane (to najgorsze było), zamówione i czeka na zwiezienie oraz wkroczenie ekip (jeszcze 2tyg. domek poschnie i rusza ostatni etap walki) pogodziliśmy się (znaczy ja dawno, Żaba dopiero teraz) też z faktem, że stan "tip-top" będzie w przyszłym roku i to nawet na własne życzenie, bo na pewne decyzje i wybory potrzebujemy więcej czasu i oswojenia na co dzień z murami, cóż będziemy knuć całą zimę , w każdym razie będą to kosmetyczne drobiazgi: urządzenie poddasza i działki Chwilowo nie wniosę wiele do tematu (ach ta 24h doba , pewnie nasze/ekip/lub projektu niedoróbki wynikające z pośpiechu wyjdą nieco później Na razie nadal jesteśmy zadowoleni z wyboru, troszkę może przytłaczają przestrzenie, ale to na tym etapie normalne (ilości m2 mogą zabić ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olga77 30.09.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Witam wszystkich budujących "Komfortowy",Jesteśmy z mężem na etapie wyboru projektu i bardzo podoba nam się podoba Komfortowy. Mam w związku z tym pytanie, czy ktokolwiek zmieniał kąt nachylenia dachu z 24 (jak w Komfortowym I) lub 30 (jak w Komfortowym II) do 35 stopni? Niestety u nas jest to wymóg wynikający z planu zagospodarowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INWESTORKA71 02.10.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 My zmieniliśmy z 24 na 30, taki był u nas wymóg więc 35 też chyba nie będzie źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olga77 02.10.2008 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Witaj Inwestorko! Nasz architekt twierdzi, że z 24 na 35 to duża zmiana i wymaga przeliczenia na nowo więźby itd. Zastanawiamy się jednak nad komfortowym II (właściwie decyzja już podjęta , bo w tym przypadku w projekcie jest 30 i zmienic na 35 stopni to mniejszy problem. Jestem tylko ciekawa jak to będzie wyglądało w realu. Pozdrawiam i gratuluje pięknej realizacji komfortowego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BlackZaba 02.10.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Witaj,o więźbie już wspomniałem i ja i tina, i zdanie mamy podobne - to co jest w projekcie na wiele się nie przydaje, potraktowałbym ten element konstrukcji (po praktycznym wykonaniu) z orginalnego projektu jako rysunek poglądowy.Jak chcesz uniknąć rozterek ekip i kosztów, lepiej daj ją do przeprojektowania, a kąt 35 będzie wyglądał raczej ok, zresztą po fakcie i "mękach" z wykonaniem, zarówno mój majster jak i kierbud (BTW też architekt z 20letnią praktyką) stwierdzili, że trzeba było od razu całość zrobić na 30 lub 35 jednakowo na wszystkich połaciach, byłoby łatwiej, taniej i chyba nawet zgrabniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INWESTORKA71 02.10.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 W naszym przypadku cieśla sam sobie obliczył ,wymierzył i wprowadził zmiany przy więźbie Nie było z tym wielkich problemów,architekt naniósł tylko zmiany w projekcie-(zaadoptował projekt ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INWESTORKA71 02.10.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Tina, Black$Żaba co u Was? Dlaczego nie ma żadnych fotek?Jak budowa???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BlackZaba 27.10.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Witam, żyję (dziś trochę gorzej bo lekko przeziębiony , a i chwilę czasu na fotki w końcu znalazłem, to tak dla niedowiarków, chwalę się naszym najmłodszym dzieckiem (planowany termin porodu po "standardowych" 9 miesiącach ciąży natura zakłóciła już na starcie, więc będzie 7mio miesięczny wcześniaczek) Uwaga! jedziemy start 28.05.2008: http://img374.imageshack.us/img374/1167/img9050to4.th.jpg http://img360.imageshack.us/img360/1527/img9051lf0.th.jpg - pierwsze "kopnięcie" i inne przypadłości wczesnego okresu ciąży http://img224.imageshack.us/img224/6606/img9723kx0.th.jpg http://img98.imageshack.us/img98/8473/img9673ri8.th.jpg - gdzieś w czasie i przestrzeni, czyli mniej więcej 3,5 miesiąca od startu widać już wszystkie najważniejsze organy (i przy okazji troszkę naszych szaleństw stolarkowych, prawda że orginalne podejście? ) http://img171.imageshack.us/img171/6462/img9692er6.th.jpg - zapraszamy do stołu http://img224.imageshack.us/img224/9974/img9778ax8.th.jpg -widok z naszej sypialni, wystarczy wstawić łóżko , a sąsiedzi może z kotłowni i garażu (szczęśliwie tylko te okna na naszą stronę mają skierowane) nie będą podgladać pikantnych szczegółów naszego pożycia http://img376.imageshack.us/img376/8049/img9791ta2.th.jpg - początek "techno" wystroju salonu (na najbliższą "Gwiazdkę" jak znalazł, może do wiosny się nie nam nie opatrzy ta dekoracja) http://img82.imageshack.us/img82/1764/img9794ls5.th.jpg - i łypnięcie okiem na zaczątek poddasza/antresoli z kosmicznym wystrojem http://img390.imageshack.us/img390/8746/img9807rc3.th.jpg - stan z przedwczoraj (a co pokażę też domek z najbrzydszej strony http://img394.imageshack.us/img394/6426/img9795dm0.th.jpg - biały jednak bardziej mu pasuje - pojutrze minie okrągłe 5 miesięcy budowy: o konstrukcji i traumach projektu już zapomniałem , z instalacji prąd jest już "domowy", docelowa pompa głębinowa i stacja uzdatniania wody działają, PC grzeje aż miło, zostało uruchomić oczyszczalnię (ale to z wiadomych względów tuż przed przeprowadzką), ocieplenie i elewacja - stan jak widać - potrzeba jeszcze 3-4tyg. na skończenie (ekipa skromna w składzie i tempie, ale za to dokładna, byle pogoda wytrzymała najbliższe dni i dała im położyć tynk przed mrozami), zabudowy G/K będą zakończone w tym tygodniu (jest 90%), zostaną wykończeniowcom płytki do położenia, wc i pom.gospodarcze już ułożone i w 90% gotowe, reszta no cóż koniec listopada będzie istne piekło jak montażyści kuchni, parapetów i drzwi wewnętrznych + wujek do uruchomienia wentylacji się spotkają , a potem już wkroczę osobiście ze szpachelką, finishem, gruntem i farbkami... panele, tapety, wykończenie sufitów i malowanie będzie robione przez nas po przeprowadzce - hmm kończy się czas i fundusze, więc zostawiamy sobie te przyjemności do osobistego wykonania, w końcu czymś trzeba zapełnić te długie zimowe wieczory , a swoją drogą wolimy ten nasz domek w stanie nawet dzisiejszym, od wynajętego M2 w blokowisku (koniec mojej 1,5r traumy - całe życie zażekałem się, że w bloku ma noga nie postanie, a tu cóż życie figle płata i ku wyższemu celowi szybkiej budowy, trzeba było zweryfikować poglądy) P.S. troszkę niezależność od dostawców mediów, oraz bezproblemową i tanią eksploatację okupimy spóźnionym wymuskaniem wnętrza, ale taki przyświecał nam cel, zero kompromisów w konstrukcjach, instalacjach i elementach stałych budynku, na dopieszczanie wystroju mamy zawsze czas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INWESTORKA71 06.11.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 No wreszcie jakieś zdjęcia super, gratuluje i życzę zdrowia i cierpliwości ,nam już pomału tego brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tina 20.11.2008 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Wow Black&Zaba! my mamy "tylko" stan zamknięty" ale za chwilę ruszamy dalej Mamy też rury w ziemii do GWC W tym tygodniu podejmiemy decyzję co do bramy, chyba będzie Normstahl niestety nie mam zgranych najnowszych zdjęć z oknami, dachowymi i zwykłymi więc wklejam sprzed kilku tygodni, przynajmniej dachówkę widać http://i211.photobucket.com/albums/bb163/julip_album/budujemy%20dom/Budowa194.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert Tomecki 26.11.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 WITAM CZY KTOŚ MONTOWAŁ W KOMFORTOWYM II REKUPERATOR ZA PODPOWIEDZI BĘDĘ WDZIĘCZNY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blue_ butterfly 26.11.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Witam wszystkich! Na forum jestem od niedawna ale od razu dopisuje sie to grona wielbicieli Komfortowego! Black&zaba, tina! Swietnie ze wklejacie zdjecia i opisujecie wlasne przemyslenia, nie przestawajcie!!! Tina, koniecznie wklej stan surowy zamkniety. Jaka dachowke wybraliscie? Kolor super! My po obejrzeniu zdjec wnetrz Inwestorki 71 zdecydowalismy sie juz na 100 procent na Komfortowy 2. Narazie jestesmy na etapie zalatwiania dokumentow, wiec zanim ruszymy z budowa minie jeszcze troche czasu, ale wszelkie wasze uwagi sa bezcenne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertox42 27.11.2008 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Witam,rozważamy zakup projektu komfortowy i bardzo chcielibyśmy zobaczyć ten dom na żywo. Czy ktoś z Państwa buduje lub wybudował i mógłby go nam pokazać. Będziemy bardzo wdzięczni za pomoc. moój adres: [email protected]Robert Krupiński Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts