Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KOMFORTOWY 2 pracownia MGPROJEKT

Recommended Posts

Witaj Olga,

faktycznie na forum cisza ale w naszym przypadku na razie nie ma się czym chwalić. Podobnie jak Wy sprawy papierkowe mamy załatwione:)

Fachowcy zostali chwilowo zagarnięci przez rodziców do remontu mojego "starego" domu, który niestety troszkę się przedłużył.... :(

Jeśli dalej wszystko pójdźie według planu zaczniemy za jakieś dwa, trzy tygodnie:)

Też już nie możemy się doczekać:)

Pozdrawiamy

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 591
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Komfortowiczów! Jestem nowicjuszką, ale na forum zaglądam już od dawna i właściwie, to ta grupa forumowiczów przekonała mnie i moją drugą połowę do zakupu projektu Komfortowego. Myślałam, że będę tu systematycznie (jak inni) zdawać relację z placu budowy, ale dopiero dziś tak naprawdę mam chwilę na zarejestrowanie się i pochwalenie Wam tym co już mamy.

Budowę zaczęliśmy w połowie lutego. Na dzień dzisiejszy mamy już zalany strop nad parterem. Dokonaliśmy dość sporo zmian w projekcie, ale uważamy, że nasza wersja odpowiada nam w 100%. Z każdą wizytą na placu boju jestem bardziej zakochana w naszym domku. Chętnie odpowiem na Wasze pytania i podzielę się już zdobytymi doświadczeniami. Musimy trochę rozruszać ten temat, bo poprzednie "pokolenie" komfortowego już sobie mieszka, więc nie ma o czym pisać :)

Witam właścicieli Komfortowego :)

posiadaczką projektu jestem już od dłuższego czasu ale budowę rozpoczynamy na dobre w tym roku - stan na dzień dzisiejszy zakończone fundamenty. Większych zmian w projekcie nie mamy, niemniej kilka wprowadziliśmy:

* schody na poddasze - dla nas porażka w projekcie - widzieliśy jak to wygląda na żywo i nie podoba nam się - postanowiliśmy zrobić je w korytażu za ścianką telewizyjną

* toaleta dla gości przesunięta jako pierwsze pomieszczenie, drugie wejście będzie do pom. gosp.

* chyba zrezygnujemy z garderób w pokojach dzieci - powstaje wąski korytarzyk, który za bardzo przypomina pokoje hotelowe ;)

To są nasze zmiany a jak wygląda to u Was ?? Jakie przemyślenia i zmiany w Waszych realizacjach ??

Mam nadzieję, że uda się nam reaktywować wątek bo grupa zaczyna się robić coraz liczniejsza - zapraszam do pisania i dzielenia się swoimi doświadczeniami i oczywiście wklejania ZDJĘĆ - cieszą oko najbardziej ;)

Nasz stan aktualny na zdjęciu. Mimo, że wiele osób może nie rozpoznać, to jednak jest to komfortowy :) Zmiany widoczne na zdjęciu:

1) "wchłonęliśmy" do salonu tarasik na rzecz 30m2 tarasu

2) zmieniliśmy wielkość okien w salonie na 2m i 4m

3) dodaliśmy kilka metrów w sypialni poprzez przesunięcie ścianki na zewnątrz

4) wstawiliśmy okno balkonowe w łazience

http://images48.fotosik.pl/129/6d39178a6d6650c5med.jpg

Wkrótce postaram się załączyć rzut ze zmianami jakich dokonaliśmy.

Odotko, nam również nie podobały się schody przy sypialniach. Zamieniliśmy je na ażurowe schody w salonie, które prowadzą do pracowni na poddaszu.

Zmiany bardzo odważne i ciekawe :) Jestem bardzo ciekawa jak teraz będzie wyglądał salon i antresola ?? Pomysł z sypialnią super - szkoda, że mnie nie natchnęło wcześniej ;) Co do okna w łazience zawsze mi się takie marzyło ale nasza łazienka jest trochę mała - czy zrezygnowaliście z garderoby obok ?? Jednym słowem prawie nowy projekt - jeszcze ciekawszy od pierwowzoru ;) Czekam na kolejne zdjęcia - ja na razie nieprędko będę się miała czym pochwalić więc będę podziwiać Wasze dokonania :)

pozdrawiam serdecznie

Dorota

Zgodnie z obietnicą zamieszczam rzut ze zmianami. Mam nadzieję, że w miarę czytelny.

http://images41.fotosik.pl/126/eb809483045c443bmed.jpg

1) Kuchnię podzieliłam na dwie części oddzielone przesuwnymi drzwiami. Większa część jest zamkniętą kuchnią roboczą, część otwarta, to ta "na wysoki połysk" :)

2) powiększyliśmy przedsionek do rozmiaru holu z szafami garderobianymi (nie lubimy ścisku w drzwiach)

3) w salonie wstawiliśmy ażurowe schody prowadzące na poddasze. Zrezygnowaliśmy z otwartej antresoli i wylaliśmy strop nad całym parterem.

4) Zlikwidowaliśmy wykusz w jadalni i maleńki tarasik. Dzięki temu ostatniemu zmienił się układ salonu, dlatego mogliśmy zmieścić tam schody

5) Zrezygnowaliśmy z (ciasnej wg nas) garderoby przy sypialni na rzecz szaf zabudowanych

6) Po połączeniu garderoby i łazienki powstał całkiem przyjemny salonik kąpielowy przy sypialni.

WITAM SERDEYCZNIE WSZYSTKICH BUDUJĄCYCH I ZAMIERZAJĄCYCH BUDOWAĆ TEN DOMEK! :p CZY KTOŚ BUDUJE KOMFORTOWY W OKOLICY WARSZAWY BO Z CHĘCIOM Z MĘŻEM ZOBACZYLI BYŚMY GO NA ŻYWO I WYSŁUCHALI WSZELKICH UWAG CO DO TEGO PROJEKTU BARDZO PROSZĘ O WIADOMOŚĆ, I O CENNE WSKAZÓWKI , BO JAK NA RAZIE TO JESTEŚMY NA ETAPIE ZAKUPU TEGO PROJEKTU A POTEM CZEKA NAS WĘDRÓWKA PO URZĘDACH WKLEJAJCIE ZDJĘCIA BO Z PRZYJEMNĄŚCIĄ BĘDZIEMY OBSERWOWAĆ I CIESZYĆ SIĘ Z WAMI WASZYM KOMFORTOWYM II :p :D

Nie wszyscy już mieszkający Was opuścili ;-) jeno doba za krótka coby na forum częściej wpadać. Dzień dłuższy to i po pracy da się powalczyć o ogród, a po 22:00 to już sił brak na stukanie w klawisze, a teraz porcja fotek dla ciekawskich jak to roczek po zalaniu ław wygląda komfortowy, w końcu w tym tygodniu elewację "machneliśmy", więc rozpoczynam finał zagospodarowywania działki:

http://img293.imageshack.us/img293/5346/img0207c.th.jpg

- brakuje jeszcze ogarnięcia przy samym domu, ale zapewniam, że na pierwszym planie pofalowania terenu to moje autorskie dzieło (coby nudny płaski jak stół trawnik nie wyszedł), rozplantowane, przekopane i obsiane po części poplonem (teściowa zarezerowała sobie przestrzeń na przyszły warzywniak), po części trawką gdzie się będę wylegiwał ;-) uff chyba zbyt ambitnie chcę samodzielnie ten ogród zagospodarować, powoli kręgosłup odmawia posłuszeństwa

http://img293.imageshack.us/img293/3594/img0209e.th.jpg

- poniżej owoc walki z naturą dnia wczorajszego, no cóż burze nie dały dokończyć odwodnienia drugiej strony domu i skończę za tydzień, a chwilowo prowizorka straszy na pierwszym planie ;-); a i tu z bliska widoczne nasze rozwiązanie daszku nad wykuszem (przedłużany i poszerzany), brak jeszcze ładnego rzygacza, ale to się da nadrobić niedługo

http://img12.imageshack.us/img12/4756/img0214vic.th.jpg

- tę stronę już widzieliście, ale na prośbę autora projektu (dzwonił z prośbą o zdjęcia elewacji, ciekawe czy zagląda na forum, jak tak to zobaczy :-) zamieszczam ponownie, hmm i ciągła walka pomysłów z czego taras wykonamy... drewno, czy kamień, ech muszę najpierw go podrównać i uformowac schodzącą do ogrodu delikatną skarpę, hałda ziemi czeka tuż obok, za tydzień urlop - może to dokończę :-)

http://img27.imageshack.us/img27/407/img0219xun.th.jpg

- tej strony nie pokazywałem jeszcze, więc proszę bardzo... (a na I planie jedyne medium zewnętrzne i "kontakt kablowy" ze światem ;-) )

P.S. te obrazki w moich postach to miniaturki zdjęć, po kliknięciu otworzą się w trochę czytelniejszej postaci, jakby kogoś szczegóły zainteresowały ;-)

Witaj Black&Zaba :) Domek wygląda pięknie - kiedy ja będę się mogła takim stanem cieszyć ?? ehh - jeszcze daleka droga :(

U nas tez jest duża różnica poziomów terenu do tego stopnia, że udało się wygospodarować piwnicę pod salonem i kuchnią - powstało spore pomieszczenie do którego mam nadzieję przenieść kilka urządzeń z pomieszczenia gospodarczego :)

Powiedzcie proszę jak się mieszka i jakie spostrzeżenia po pierwszej zimie ?? Jak się sprawdziły okna przesuwne - czy są szczelne i można je montować bez obawy ?? (nie wiem jakiej firmy są u Was zamontowane ??) Jak podłogówka zdała egzamin i wogóle jak się mieszka w Komfortowym ?? Czy to dobry wybór ?? :) Tyle pytań i tematów...

Czekam na opinie i mam jeszcze gorącą prośbę - nie widziałam jak wygląda "na żywo" antresola w salonie w naszym projekcie i jestem baaardzo ciekawa - czy mogę liczyć na jakieś zdjęcie ?? Bardzo mnie ucieszy :)

Dziękuję i pozdrawiam ciepło :)

odotko

pomysł z piwniczką też mieliśmy, jednak odpuściliśmy ze względu na koszty vs niewielki efekt, problemy z odpowiednim przekonstruowaniem i wykonaniem fundamenu, a i wysoki poziom wód gruntowych zniechęcił nas do reszty, doszliśmy do wniosku, że taniej i mniej problemów z konstrukcją fundamentów będzie coś w stylu zewnątrznej "ziemianki" przy domku gospodarczym, jeśli nam kiedyś piwniczki na wino zabraknie, po prostu to wybudujmey ;-)

mieszka się... ech opiszę to dwoma zdaniami:

Żaba codziennie rano wstaje i uśmiech nie schodzi jej z twarzy do zaśnięcia, ja mam co rano problem z wyruszeniem w stronę pracy, a w każdy dzień wolny czuję się jak na wakacjach... to chyba wystarczy za opis

coś o naszych HSach nabazgrałem tu: http://forum.muratordom.pl/post3123737.htm?highlight=#3123737

coś o podłogówce tu: http://forum.muratordom.pl/post3165708.htm?highlight=#3165708

antresoli zdjęcie ciut wyżej w tym temacie na tej stronie z podpisem: "łypnięcie okiem na zaczątek poddasza/antresoli z kosmicznym wystrojem"

docelowy wygląd otrzyma latem, dom już wysechł, czas więc na drewniane detale ;-)

• 2 weeks później...

Witajcie :D

Witam nowych i starych :wink: Komfortowiczów :D

Black&Zaba, wow! powiem i zazdroszczę :wink: bo czekają nas najgorsze miesiące, najbardziej intensywne znaczy :wink:

Aktualnie schną nam posadzki, domek ocieplony wełną, lada moment będzie robiona zabudowa g-k poddasza, a od lipca wykończeniówka :D Sen z oczu spedzają mi ostatnio parapety zewn. :D

Kobieta_Ikar, żałuję, że nie wpadłam na pomysł powiększenia salonu kosztem podcienia, super pomysł :D

odotka - my również nie mamy garderób w pokojach dziecięcych, powiem więcej, obcielismy scianę nośną pomiędzy pokojami dzieci o 50cm, w pokojach jest fajna wnęka na szafę, a korytarz szeroki, nie wyobrażam sobie korytarza 90cm :wink:

Powiększyliśmy kotłownię, przesunelismy WC, dla gości w miejsce sauny, saunę mamy na górze :wink:

Schody na poddasze poszerzyliśmy, mają 100cm, moim zdanim są ok :wink:

wydłuzyliśmy też strop nad salonem o 68 cm, tak aby na parterze szafę-garderobę ukryć w salonie - poszerzenie korytarza

z bajerów, nad kominkiem będziemy mieć szklany podest/ korytarz szer. 1 metra, prowadzący do.....pomieszczenia gosp. nad jadalnią i kuchnią :D Zalezało nam na wjesciu do pomieszczenia normalnych rozmiarów, dlatego w ten sposób, wejście z drugiej strony byłoby bardzo niskie, a w związku z tym, ze poddasze mamy użytkowe, to pomieszczenie gosp. przy braku piwnicy jest nam bardzo potrzebne.

serdecznie pozdrawiam :D

• 2 weeks później...

Witam wszystkich serdecznie :)

Black&Zaba bardzo dziękuję za odpowiedź i ja mam nadzieję, że kiedyś, tam na miejscu uśmiech na twarzy będzie mi gościł od rana do wieczora ;)

Gratuluję wspaniałego efektu i realizacji Waszego marzenia :) - moje dopiero powoli się realizuje :)

W wolnej chwili podzielcie się z nami swoimi spostrzeżeniami i dalszymi postępami prac - czekamy z niecierpliwością :)

Tina super postęp na budowie - chciałabym też już być na takim etapie ;) Pomysł Kobiety_Ikar z podcieniem też mi się bardzo spodobał i nawet próbowałam trochę zmobilizować Inwestora do zgłebienia tematu ale stwierdziliśmy w końcu, że za dużo przeróbek a fundamenty już ocieplone i zasypane więc pozostaje nam pooglądać jak się będzie taki salon przentował u Kobiety_Ikar :) /czekamy na zdjęcia :) /

Bardzo mnie zaintrygował Wasz pomysł ze szklanym podestem - już widzę jak będzie się pięknie prezentował i komponował z antresolą - super - koniecznie pokażcie zdjęcia jak już będzie gotowy - koniecznie :) Ja na razie nie mam pomysłu na antresolę dlatego tak podpytuję o nią i jestem ciekawa innych realizacji :)

U nas na placu boju pojawiła się ekipa budowlańców i wyrastają powoli ściany domku - pewnie byłyby już dawno wymurowane gdyby nie pogoda i ciągły deszcz czy burze - ehh nieciekawe mamy lato w tym roku.

Cieszy mnie niezmiernie, że nareszcie widać zarysy domku i pomieszczeń - już nie wirtualny ale coraz bardziej realny ten mój domek się staje ;)

pozdrawiam wszystkich gorąco :)

WITAM WSZYSTKICH NOWYCH I STARYCH KOMFORTOWICZÓW . Z MĘŻEM OBSERWUJEMY FORUM OD DAWNA , JA JESTEM ZAKOCHANA W TYM PROJEKCIE A MĄŻ W AFRODYCIE I POWSTAJE KŁOPOT BO NIE MOŻEMY SIĘ ZDECYDOWAĆ NA PROJEKT . MAM OGROMNĄ PROŚBĘ JAK BY MOŻNA BYŁO ZOBACZYĆ TEN DOMEK W REALU TO BARDZO BYM BYŁA WDZIĘCZNA PROSZĘ O ODPOWIEDZ POZDRAWIAM :roll:

Witam,

Cieszę się, że u Was prace postępują! Nasz domek też rośnie w oczach. Ekipa

rozpoczęła budowę 1 czerwca i od wczoraj ruszyli z więźbą. Dzisiaj mają przymusową przerwę ze względu na ulewy. Wprowadziliśmy już kilka zmian. Kosztem garderoby powiększyliśmy łazienkę przy sypialni rodziców i dodalismy tam okno. Zlikwidowaliśmy wykusz i okno wyjściowe na taras z jadalni. Dodaliśmy okno w jednej sypialni, którą też powiększyliśmy kosztem łazienki głównej. Sypialnia będzie więc miała ok 15 m2. Schody będą w innym miejscu, ale dokładnie nie wiemy jeszcze gdzie ;-) Chcemy zrobic kręcone, żeby zajmowały jak najmniej miejsca. W miejscu gabinetu będzie garderoba, a gabinet na górze.

Pozdrawiam wszystkich

Ola

Olga fajnie że już rozpoczeliscie. Czuc wielkie podekscytowanie w twoim poście. My też nie możemy się doczekac rozpoczecia prac. W poniedziałek nasz projektant składa wniosek o pozwolenie na budowę. Może zaczniemy jeszcze w tym roku ale musimy zrobic jakis dokładny kosztorys i zaplanowac prace. Budujecie niedaleko nas wiec może bysmy wpadli na wasze " pole bitwy" celem pozyskania informacji .....(; :wink: .

Jeśli byłoby to możliwe prześlij mi swoje namiary na priv.

Pozdrawiam

Krzysiek

Olgo jeszcze raz dzięki za poświecony czas i możliwośc zobaczenia komfortowego w realu. Po wczorajszej wizycie przekonaliśmy się, że dokonany wybór projektu był trafny. Jeszcze tylko ekipa (Pan Andzrej jest już wtym roku niedostępny :( ), .... i my też zaczynamy. Jeśli to możliwe to umieśc parę fotek obrazujących wasze "przeróbki" projektu. Myslę, że mogą zainteresowac wiecej osób.

Pozdrowienia także dla twoich chłopaków

Krzysiek i Aga

• 1 month później...

Znów długa cisza w temacie... to może ja na koniec lata się trochę naprodukuję i pochwalę ;-)

http://img39.imageshack.us/img39/7588/img0386bbk.th.jpg

z zewnątrz z grubsza ogarnięte podwaliny ogrodu - mokre lato nie było łaskawe dla naszeog mini sadu, wszystkie drzewka mimo oprysków miedzianem odchorowują sadzenie, mamy nadzieję że w przyszłym roku odbiją ze zdwojoną siłą, już przyzwyczajone do wilgotnego leśnego mikroklimatu

http://img36.imageshack.us/img36/3539/img0398t.th.jpg

teraz już tylko pielęgnacja, rozrastanie i dosadzanie coraz to nowszych roślinek

http://img200.imageshack.us/img200/5964/img0396ric.th.jpg

tajemniczy wzgórek okryty ;-)

http://img188.imageshack.us/img188/9984/img0412csf.th.jpg

do ukończenia bardziej cywilizowana droga i oczywista kostka w miejsce tymczasowego utwardzenia podjazdu

http://img193.imageshack.us/img193/6514/img0403g.th.jpg

dylematy tarasowe nadal nie rozstrzygnięte, a tu tymczasówka "własnymi rencami" wykonana przez inwestora z materiałów z odzysku, a co tam przynajmniej przez najbliższe dwa sezony będzie gdzie odpocząć, zanim się docelowe rozwiązanie wykluje

http://img526.imageshack.us/img526/273/img0419e.th.jpg

"ja tu pilnuję" od niedawna na stałe "w plenerze" (kojec i buda się w krajobrazie pojawiły), ale nadal się w kadr wpycham i "home made schodki" ogrodowe zasłaniam

cóż to powyżej zdjęcie z technikaliów obnażyło też bezadziejność pomysłu "opaski" piaskowej (wsypuje się toto za folię kubełkową i dość szybko brudzi, pomysł nie mój, ale dałem się wmanewrować w realizację), żwirek już leży na kupce i będzie docelowy, jeszcze tydzień i wymienię ją w całości

Z ambitnych planów dalszych dopieszczeń w środku pozostały "nici" to powyżej kiepsko ale jednak obrazuje całe lato codziennej "orki" i walki o ogród, dość powiedzieć, że mieliśmy dwa wolne od ogrodu weekendy i może ze 3 popoludnia, ale nie narzekamy sami tego chcieliśmy; nawet wyjechać mieliśmy na 10cio dniowe wakacjie, skończyło się na 3dniowym weekendzie i już mieliśmy dość nudy, wróciliśmy walczyć przez resztę urlopu dalej z ogrodem :-) leniwy odpoczynek i zabawy wewnątrz zostawiliśmy na długie zimowe wieczory, jakoś teraz szkoda w murach siedzieć przy tak pięknym lecie...

Żeby z tego posta pamiętnik nie wyszedł, powiem Wam też o doświadczeniach letnich zmieszkania w tak przeszklonym domu:

- nie mamy żaluzji zewnętrznych ani okiennic (przyznam, że zabrakło nam koncepcji jak je z tym projektem pożenić by nie stracić uroku stylowej prostoty połączonej z dość nowoczesną bryłą - przynajmniej ja tak nadal odbieram ten nasz domek)

- dom jest ustawiony "idealnie" (oknem jadalni na wprost na S, kuchnia na E) do kierunków świata, na szczęście w lesie co daje nam nasłonecznienie przeszklonej części elewacji latem tylko pomiędzy 11:00-16:00

- wewnątrz na parterze temp 22,5-23,5C czyli optymalnie tak jak lubimy, ale i trafiły się ze 4 dni w okolicach 24,5C (to pod koniec tygodniowych upałów), na poddaszu (wszystkie "veluxy" zgodnie z projektem, ten nad salonem o rozmiar większy, niestety na razie bez wewn. roletek) prawie non stop przez 2 miesiące +24-26C - to nie jest przyjazna temperatura do życia

Jakby nie ten las i GWC dające na nawiewie +18C T powietrza, przy +30C w cieniu na zewnątrz, pewnie byśmy się ugotowali w to lato ;-), ostrzegam porównując do sąsiadów obok, którzy dom mają mniej przeszklony, podobnie docieplony, za to wystawiony minimalnie bardziej na słońce (do zachodu słońce non stop operujące po elewacji) i z tradycyjną wentylacją grawitacyjną (czyli latem jej brakiem) wietrzyli całe wieczory i poranki wszystkimi oknami domek i narzekali, że nie mogą spać w ukropie (na poddaszu sypialnie)

- bez wynalazków typu rolety/okiennice + GWC i/lub klima, oraz przy wystawieniu na pełne słońce (brak zacienienia) w Komfortowym trza się spodziewać dużo wyższych temperatur latem i może być to bardzo męczące, ten dom ma naprawdę dużo przeszkleń w porównaniu do "normy", czuje się to i zimą i latem :-)

Witajcie,

Black&Zaba - gratuluję! Bardzo ładny domek i ogród też się szybko zazielenił.

U nas jest dopiero tak:

http://images44.fotosik.pl/192/52e6eb1004761554m.jpg

http://images47.fotosik.pl/192/d6f3c5a9273429f7m.jpg

http://images41.fotosik.pl/188/c384946e8aa8aa59m.jpg

http://images38.fotosik.pl/188/d0d7770ca152d1cbm.jpg

http://images42.fotosik.pl/104/9708c576e17df694m.jpg

Teraz mamy dwutygodniowy przestój - czekamy na pana od klinkieru.

Pozdrawiam budujących.

Olga

Witaj Olgo

Dzieki za zdjęcia domu, zawsze miło popatrzeć jak projekt, który sie równiez wybrało nabiera realnych kształtów. Od naszej ostaniej wizyty na Waszej budowie domek mocno zmężniał :) . Musze przyznać, z nieukrywana radością, że Komfortowy z podniesionym dachem nie stracił proporcji i wyglada naprawdę ok.

Bardzo zainspirował nas Wasz pomysł z likiwidacja wykuszu. Może masz jakieś zdjecia jadalni?.

Poza tym napisz proszę jakie decyzje podjeliście w kluczowych sprawach tj. ogrzewania, wentylacji, itp.

Pozdrawiam serdecznie

Krzysiek

• 1 month później...

Witam Komfortowiczów,

U nas prace przebiegają w tępie ślimaczym- no ale cóż.

W tym tygodniu w planach jest zalewanie stropu, może sie uda bo gary mają już poukładane. Jak zrobie jakieś normalne fotki to wkleje.

Ja nie mogę się doczekać dachu. No ale na to przyjdzie mi jeszcze troszkę poczekać w tym tempie:)

pozdrawiam