Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KOMFORTOWY 2 pracownia MGPROJEKT

Recommended Posts

Jeżeli patrzysz się na cenę wykonania podciągu bez słupka, to daj sobie spokój bo murarz i tak to zrobi czy tak czy tak. I co to jest 220 zł na taki budynek o + okno 100 zł. Wygląd się liczy, ja osobiście chciałem mieć słupek. Jeżeli mi by się podobał takie okno bez słupka to bym robił. Potem całe życie będziesz zastanawiał się dlaczego ja wymurowałem ten słupek.

• Odpowiedzi 591
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witamy ponownie, ostatecznie jednak wybudujemy słupek, tak źle to nie wygląda. I nie w 100% o pieniądze chodzi (choć jeśli coś może byc tańsze, to dlaczego nie), ale o czasochłonność. Mamy na tę chwilę fundamenty gotowe, doprowadzoną wodę i rozprowadzoną po domu kanalizę. Ruszamy z murami na wiosnę 2011, tak szybko, jak to tylko będzie mozliwe, bo jesienią musimy już się wprowadzić. Tak, tak, to prawdzie wyzwanie!!! Stąd szukanie opcji skrócenia czasu budowy. I tak wykańczać będziemy tylko połowę domu i to też nie do końca. Pomieszkamy na budowie niestety (jesteśmy juz zaprawieni, mieszkaliśmy w remontowanym domu) i pomalutku, w miarę możliwości finansowych będziemy kończyć. Nasz budowa (Komfortowy 2) jest w centralnej Polsce, jesteśmy chętni by wymieniać doświadczenia. Pozdrawiamy Komfortowiczów!

Drodzy Komfortowicze, Mamy do Was pytanie dotyczące garderoby oraz łazienki przy sypialni rodziców. My co prawda budujemy Komfortowy wersja C, aczkolwiek problem jest ten sam. A mianowicie - zastanawiamy się jak sprawdza się w praktyce przechodnia garderoba, która prowadzi z sypialni do łazienki. Pomieszczenie garderoby narażone jest na dużą wilgotność pochodzącą z łazienki. Czy sama wentylacja jest wystarczająca aby odprowadzić tą wilgoć. A może szafy w garderobie, przy takiej konfiguracji pomieszczeń, wymagają zainstalowania drzwi, aby dodatkowo zabezpieczyć ubrania przed pochodzącą z łazienki wilgocią? Jak to wygląda u Was i czy wprowadzilibyście jakieś zmiany w tej kwestii, gdyby można było cofnąć czas?

znajomi widząc to rozwiązanie u nas na żywo, patrzyli trochę jak na dziwaków ;-) jak to tak przez szafę do łazienki i zadawali podobne pytania jak Ty :-)

po 2ch latach mieszkania, uważamy to za jeden z najlepszych pomysłów tego projektu (przynajmniej przy naszym trybie życia), warunek jeden - sprawna wentylacja łazienki - my mamy wentylację mechaniczną i wręcz za sucho w sezonie grzewczym w domu (przesadziłem trochę za radą speców z wydajnością wentylatorów), więc problem za dużej wilgotności dla nas nie istnieje, nie wiemy jakby się to sprawdziło przy tradycyjnej wentylacji grawitacyjnej, chociaż przy wyłączonej wentylacji i zamknietych (zasuniętych) drzwiach do łazienki w garderobie nie czuć wilgoci,

zrobiliśmy drzwi przesuwane "chowane" w ścianie i uważamy, że to super rozwiązanie, przy tradycyjnych drzwiach te trzy pomieszczenia (syp. gard. łaz.) pomimo całkiem sporego metrażu stałyby się dość ciasne i nieustawane, przemyśl dobrze rozplanowanie ich i rozwiązanie drzwi, bo nie jest to banalne (0,5 roku myśleliśmy jak w tej łazience zmieścić wannę i prysznic, ale że nie chcieliśmy kompromisów został tylko duży prysznic, nie udało nam się wpasować wanny w ponad 6m2 w sensowny sposób, w innej realizacji tego projektu forumowicze by osiągnąć przestronność wnętrza i zmieszczenia wanny zrezygnowali z garderoby na rzecz powiększenia łazienki)

Edytowane przez Black&Zaba

Black&Zaba, dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi doświadczeniami. Bardzo nas ucieszyła informacja, że takie rozwiązanie się sprawdza. Drzwi między pokojem a garderobą oraz garderobą a łazienką również tak jak Ty planujemy przesuwane. Nasze pomieszczenia (w Komfortowym w. C) są jeszcze mniejsze niż w Komfortowym 2, więc tym bardziej te drzwi są tam wskazane. Dzięki za zwrócenie na to uwagi.

Dochodzę do wniosku, że powierzchnie łazienek w obu projektach są wykorzystane maksymalnie - i nic ponad to co w projekcie, nie da się już wcisnąć. Tak jak nie udało się wam zmieścić dodatkowego prysznica, tak my mamy problem z dodaniem drugiej umywalki w naszej. A jedna umywalka w łazience małżeńskiej..... już widzę te poranne przepychanki.

O kurcze, fajnie byc wsrod "swoich"!EMW , trafilam tu "za Toba":-) Budujemy Komfortowego II. Konczymy dachówke-mam nadzieje, ze przed Swietami sie pochwale zdjeciami, zwlaszcza, ze moja inwencja tworcza przy "poprawianiu" architekta nie miala granic:-)m.in usunęlam wykusz i wprowadzilam kilka innych zmian.Czy na lepsze, to sie okaze:-)

EMW, wysylam do Ciebie wiadomosc na pw a propos Twojego pytania o dach.

Witam

Moja budowa Komfortowego 2 zatrzymała się na etapie fundametów wraz z częściowym podpiwniczeniem (73 m2), niestety nie zdążyłem zalać stropu piwnicy i podkładu.

Trudno czekam na wiosnę.

Jednakże chętnie wymienie się przemyśleniami z budowy.

Dom stawiam w Olsztynie na Warmi i Mazurach

• 3 weeks później...

Witaj Dabrek,

Miło słyszeć, że w okolicy powstaje większy brat naszego Komfortowego!

Kef, jak budowa?

My jeszcze nie mieszkamy i przestaliśmy sobie nawet wyznaczać kolejne terminy. Prace wykończeniowe się przedłużają, ale najważniejsze, że PC już działa i w środku zrobiło się cieplutko.

Szukamy teraz glazurników, ponieważ jeden wcześniej umówiony nagle zrezygnował.

Pozdrawiam wszystkich Komfortowiczów,

Olga

Witam wszystkich budujących KOMFORTOWEGO:)

Już dawno śledzę forum i różne wątki i w końcu postanowiłam się aktywnie dołączyć. Założyłam więc wątek z fotami, ale Olga77 napisała - i słusznie - żebym tutaj się też wkleiła. Więcej osób widać. Szkoda tylko, że ze zdjęciami kiepsko!

U nas wersja podstawowa projektu. Wg nas i tak dom jest ogromny... Sami się przekonacie po przeprowadzce:eek:

Ze zmian:

1. Dobudowanie wiatrołapu.

2. Powiększenie garażu (zmieściły się dwa pomieszczenia gosp.) i wjazd od strony okien łazienka/kotłownia

3. Zlikwidowanie garderoby w korytarzu na rzecz dwóch pryszniców - jednego w małej łazieneczce, drugiego w głównej.

4. Przeprojektowanie łazienki głównej (wejście naprzeciwko sypialni dziecięcych).

5. Ogromna szafa w zabudowie szerokości garażu - w korytarzu za ścianą TV.

6. Zlikwidowanie garderoby w sypialni na rzecz szafy w zabudowie na ścianie po prawej stronie drzwi i wyrównanie ściany (od strony pokoików dziecięcych).

Nie mamy wszystkiego wykończonego - właściwie tzw.wykończeniówka ruszyła dopiero od września, tak więc póki co kilka zdjęć:) Widać, że jeszcze brakuje listew przypodłogowych i rolet w oknach - co psuje efekt:(

Wiatrołap - z drzwiami na hol.

Korytarz - z szafą, o której pisałam w zmianach (zgrabna wnęka wykroiła się też w wiatrołapie, więc lustra wrzuciliśmy na całą ścianę, żeby go optycznie powiększyć)

Łazienka - jedna fota, bo ciężko ją złapać. W kształcie litery L (widać węższy bok - tam, gdzie kiedyś byłoby wejście i prawa strona od niego)

:D

Wnętrze 01.2011 023.jpg

Wnętrze 01.2011 022.jpg

Wn?trze 01.2011 006.jpg

Wnętrze 01.2011 028.jpg

Kef, śmiało wyciągnij okapy jeszcze z 10 cm! Jeśli masz wszystko w porzo z wysokością okien (tzn. jeśli nie są wymurowane tuż pod wieńcem), to wcale nie zaszkodzisz wyglądowi, ani nie zacienisz pomieszczeń! Ba, to nawet ładniej wygląda, szczególnie że pisałeś o dachu pod kątem 33 st. Nie zapomnij jeszcze, że jak dojdzie ocieplenie, to dodatkowo Ci ujmie z szerokości okapu, więc śmiało!

Te zdjęcia są z etapu robót, w każdym razie okap przed ociepleniem miał z metr (razem z rynną). Ocieplenia mamy 20 albo 25 cm (juz nie pamiętam) i efekt jest jak widać. Jeśli chodzi o użytkowanie, to zdecydowane plusy! (deszcz tak nie ciapie)

elewacja i sufity 29.06.10 063.jpg

Kostka 12.08.2010 003.jpg

elewacja i sufity 29.06.10 063.jpg

Kostka 12.08.2010 003.jpg

Witajcie

Olga i Mmisha do waszego etapu jeszcze daleko ale miło popatrzeć.. My prawie zrealizowaliśmy założenia. tj przykryliśmy dach dachówką oraz wybudowaliśmy garaż który właśnie kończony jest przez dekarza. Poza tym dechy w oknach. Zima, więc mamy czas na dalsze planowanie by ruszyć jak najwcześniej wiosną i na jesień się przeprowadzić. Okapy to już temat zamkniety ostatecznie tam gdzie są drzwi po ociepleniu budynku będą miały 75 cm + rynna 15 cm i faktycznie 10 cm wiecej by nie zaszkodziło. Jeśli chodzi o zmiany to podobnie jak ty mmisha zrobiliśmy wiatrołap, za ścianką TV równieź planujemy szafę, a tam gdzie w projekcie byłą garderoba(ta przy głównej łazience) robimy pralnie choć również rozważaliśmy drugi prysznic.

Dzięki za zdjecia jak mozesz to wrzuć jescze parę ;) Jak wspomniałem miło popatrzeć.

Dabrek ja buduję niedaleko od Ciebie. Jak chcesz wpaść popatrzeć i pogadać to daj znać

Pozdrawiam

kef

Witam, jestem pierwszy raz na tej stronie i oczywiście cały dzień poświęciłam na studiowaniu Waszych cennych podpowiedzi :) i oglądaniu pięknych domów. Przymierzamy się do budowy naszego domku :) KOMFORTOWY oczywiście :) tylko jeszcze parę dylematów i papierkologi . Strasznie mnie ucieszyły zdjęcia Kuby i Renaty, bo w tym domu jestem zakochana od kąt zobaczyłam z ich domem artykuł w gazecie :) Niestety :( nasza wersja chyba będzie ta podstawowa, ale chcieli byśmy podnieść troszkę kont dachu, aby wykorzystać w przyszłości poddasze. Dlatego podstawowa wersja projektu, bo z opisu wydaje się duża różnica w cenie w porównaniu z powiększonym domkiem. Zresztą co do cen to dopiero się dowiadujemy o koszta wszystkiego i tak naprawdę nie wiem na ile można wierzyć tym kosztorysom z gazet. Jeśli jest ktoś w stanie nam przybliżyć realne ceny budowy tego cudnego domku i mniejszego i wersji powiększonej bardzo proszę o informację [email protected] A jeśli w ogóle można by było u kogoś obejrzeć domek i wysłuchać rad to byli byśmy niezmiernie wdzięczni. Jesteśmy z okolic Wa-wy

Witam.Kasia my tez budujemy wersje podstawowa ze zmiana kata dachu ,stropu,aby wykorzystac poddasze takze jesli masz jakies pytania to pisz smialo .Jestesmy na etapie stan surowy otwarty.Jesli chcesz to wysle Ci pare fotek jutro.Moja poczta to galopek @op.pl Pozdrawiam.

mmisha, bardzo ładne wnetrza! Chociaz osobiscie wole bardziej nowoczesne, u Ciebie jest i elegancko i jakosc tak...cieplo i przytulnie. My tez budujemy komfortowego II i musze powiedziec, ze nie przemyslelismy jednej rzeczy-miejsca na szafe. Jak wszyscy komfortowicze wiedza, wiatrolap w komfortowym II nie jest zbyt imponujacy, a miejsca na szafe tam gdzie Ty-nie przewidzielismy:bash:Naprawde super pomysl! Mam nadzieje, ze nas olsni na pozniejszym etapie i cos jednak wymyslimy:)

Dzięki hazeleyes1982:) Akurat w kwestii szaf nie będę udawała fałszywej skromności, bo rzeczywiście pomysł jest trafiony! Wiadomo - im więcej takich miejscówek w domu, tym wygodniej i sypialnie mniej zawalone gratami... Natomiast co do wiatrołapu, to my wybudowaliśmy Komfotrowego wersję podstawową, nie II. W związku z tym, że - tak jak pisałam w zmianach - powiększaliśmy garaż, wykroiliśmy szafę w korytarzu za ścianką TV, automatycznie powstała taka początkowo wydawałoby się, że niepraktyczna "dziura" w wiatrołapie (jako przedłużenie tej szafy w korytarzu). Tak oto jesteśmy jej posiadaczami:)

Ty ewentualnie możesz wkomponować taką szafę po prawej stronie wejścia - tam, gdzie u mnie jest siedzisko z poduszkami. Będzie mniejsza, ale zawsze coś:)

Pozdrawiam!