Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KOMFORTOWY 2 pracownia MGPROJEKT

Recommended Posts

mmisha z tą szafą to super rozwiązanie, o którym też myślałam, a jak widzę na Twoich zdjęciach jak to super wygląda to raczej je zrealizujemy. Powiedz tylko jeszcze jako osoba doświadczona, czy aby zrobić tą szafę przy pomniejszonym projekcie trzeba powiększać garaż i zrobić szerszy korytarzyk za ścianką od TV aby było miejsce, bo z tego co widzę to na projekcie jest tam miejsce na szafę?

pozdrawiam

ps. super kolorystyka dachu i elewacji,okien ;) moja ulubiona

• Odpowiedzi 591
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak. Szafę musisz wygospodarować kosztem garażu. Innego wyjścia nie ma. Przesuwasz ścianę na dowolną głębokość - zależy jaką chcesz mieć głębokość szafy i gotowe. Z tego co pamiętam na tym ogólnym rzucie Komfortowego w pdf (na stronie mg projekt) jest szafa za ścianką TV, ale jak kupisz i zerkniesz w projekt właściwy, szafy nie ma!!! Także niezła ściema...;)

A co do kolorystyki - miło mi:)

Pozdrawiam i powodzenia w projektowaniu!

Dzięki hazeleyes1982:) Akurat w kwestii szaf nie będę udawała fałszywej skromności, bo rzeczywiście pomysł jest trafiony! Wiadomo - im więcej takich miejscówek w domu, tym wygodniej i sypialnie mniej zawalone gratami... Natomiast co do wiatrołapu, to my wybudowaliśmy Komfotrowego wersję podstawową, nie II. W związku z tym, że - tak jak pisałam w zmianach - powiększaliśmy garaż, wykroiliśmy szafę w korytarzu za ścianką TV, automatycznie powstała taka początkowo wydawałoby się, że niepraktyczna "dziura" w wiatrołapie (jako przedłużenie tej szafy w korytarzu). Tak oto jesteśmy jej posiadaczami:)

Ty ewentualnie możesz wkomponować taką szafę po prawej stronie wejścia - tam, gdzie u mnie jest siedzisko z poduszkami. Będzie mniejsza, ale zawsze coś:)

Pozdrawiam!

mmisha, czy moglabys napisac mi, (blagam...:-) ) cos o plytkach w holu....sa przesliczne.

Aha, po "dokladniejszej analizie" opisu zmian, jakich dokonalas, stwierdzam, ze zrobilam dokladnie to samo z wejsciem do duzej lazienki- drzwi umiescilam vis a vis sypialni dzieci:D

robertmm, tworcy komfortowego powinni sie teraz zarumienic, ze sami na to nie wpadli:) super pomysl!Szkoda,ze juz za pozno, zeby go u mnie zpapugowac:-)

mmisha, nie wiem jak inni, ale ja czuje niedosyt po tych zdjeciach...pokazesz cos jeszcze?ja na razie chwale sie dachem-u EMW w komentarzach:-)

• 1 month później...

Witam wszystkich Komfortowiczów!!

Po raz pierwszy, choć jeszcze nieśmiało, zamiast Was tylko podglądać i śledzić postanowiłam się odezwać. My również ruszamy z budową Komfortowego 2. Jakieś 3 lata trwal wybór odpowiedniego projektu, ale dopiero od roku zdecydowaliśmy się jednak zejść na parter i po bardzo długich i wybrednych poszukiwaniach trafiliśmy na Komfortowy 2. Projekt już zakupiony, ekipę w sumie już chyba wybraliśmy, ale niestety w tym roku uda nam się (w związku z terminami ekipy) zakonczyć jedynie poziom zero, ale to i tak już dla mnie ogromny postęp!!! Na działkę jak nawiedzeńcy jeździmy przynajmniej raz w tygodniu, komfortowy 2 przed zakupem projektu zdążyliśmy już nawet odwiedzić w realu za co serdecznie dziękujemy jego właścicielom!!!! Nie podaje u kogo, bo chyba mają juz dość odwiedzin, a podziwiać na prawdę jest co!!! Ps. pozdrowienia dla papugi!!. :) Wychodzimy z zalożenia, że jeśli już budować na całe życie, to projekt budowy musi być na prawdę przemyślany i nie ma miejsca na błędy!! Dlatego postanowiłam podzielić się z Wami naszymi przemyśleniami i zmianami, które chcemy wprowadzić;

1. W celu powiększenia przedsionka wydłużamy ściankę działową miedzy przedsionkiem i kuchnią i jakby prostujemy przejście przedsionek-hol, widzieliśmy to na żywo i totalnie nie zaburza to proporcji.

2. Podobnie jak wielu z Was rezygnujemy z sauny na poczet pralni i suszarni z wejściem od łazienki i dodatkowo wsypem na brudy na ścianie pod schodami

3. Toalete dla gości pomniejszamy wyrzucając prysznic na poczet właśnie pralni-suszarni.

4. Ściankę działową suszarnia-łazienka przesuwamy również o 20 cm do łazienki, a wszystko po to by w pralni-suszarni zmieściły sie dwie suszarki z przejściem między nimi.

5. Skracamy ścianę nośną pomiędzy pokojami dzieci i skracamy pokoje równiez o ok.20cm na korzyść schodów, ktore są ciut za wąskie, nawet jak na weekendowe korzystanie :)

6. Rezygnujemy z garderob w pokojach dziecięcych, bo rzeczywiście sprawiają wrazenie pokoi hotelowych, myślę, że mądrze przemyślane szafy pod zabudowę w zupelności wystarczą.

7. Przesuwamy (prostujemy) ściankę działową o jakieś 24 cm pomiędzy garderobą i łazienką rodziców, przez co wyrównujemy wielkością pokoje dziecięce,

8. Zmniejszamy o 80cm pokój komputerowy na korzyść sypialni a ściankę dzialową między garderobą a sypialnią przesuwamy o 20 cm na korzyść garderoby

9. Drzwi w komunikacji sypialnia, garderoba, łazienka przesuwane w scianie.

10. W łazience rodziców przesuwamy w stronę pokoju komin i wrzucamy tam murowany prysznic, musimy go przenieść bo zdecydowaliśmy się na drzwi balkonowe (chyab przesuwne) w łazience rodziców, by w czasie grilowania na pięknym tarasie goście mogli skorzystac z toalety bez konieczności "błądzenia i brudzenia :) "

11.Podobają nam się również przeniesienia gabinetu na górę i połączenie go z sypalnią, przez co można by bylo wygospodarować większą garderobę i łazienkę, ale musimy to jeszcze przetrawić, jest zawsze tyle rzeczy, które by chciało się mieć pod ręką, kompytery, kamera, aparat, jakieś dokumenty,kurczę ciężki orzech do zgryzienia.

12. Prostujemy również ściane nośną na wysokości łazienka rodziców, pokoj, wolę mieć te 20 cm w łazience więcej.

13. Aaa, i do garażu przyklejamy wiatę na drewno, by zimową porą nie trzeba było dalego po drewienko latać\

Jak nauczę się wklejać zdjęcia to wrzucę te zmiany na projekcie, ale dajcie mi jeszcze chwilkę :)

Ps. Przepraszam, że się tak rozpisałam, ale można powiedzieć, że mam powoli fioła na punkcie tego domku, nie ma godziny, żebym o nim nie myślała, tym bardziej,że druga dzidzia w drodze, a mieszkanie, chociaż duże bo prawie 140 metrowe ale na drugim i trzecim piętrze, tego Komfortu nie daje co wspomniana parteróweczka o ogrodzie nie wspominając :) Mam juz chyba dość schodów i miasta :)

Pozdrawiamy wszystkich bardzo serdecznie :)

Ewelina i Radek

Witam jacobkomfortowy !

Podobnie jak Wy , my również 3 lata wybieraliśmy odpowiedni projekt :) ; a ściślej rzecz biorąc poprostu wróciliśmy do pierwszego, który nam się od początku podobał czyli Komfortowy 2.

Po wielu dyskusjach i analizach stwierdziliśmy, iż jest on dla nas trochę za duży, a co za tym idzie za kosztowny. Najbardziej odpowiadał nam Komfortowy w wersji C, ale jak powiedziano nam w biurze ze względu na małe zainteresowanie został wycofany. Dlatego też, za namową naszej Pani architekt kupiliśmy podstawową wersję Komfortowego, gdyż lepiej jej zdaniem z konstrukcyjnego punktu widzenia jest powiększyć już gotowy projekt niż go zmniejszać.

To co wyszło nam po naniesieniu zmian można nazwać krzyżówką Komfortowego 1 z Komfortowym 2 z lekkimi naleciałościami Komfortowego 3 :)

Bo nie wiem czy wszyscy wiedzą, ale wyszedł niedawno Komfortowy 3 - http://www.mgprojekt.com.pl/domki/komfortowy3/komfortowy3.php

Efekty tego misz-maszu postaram się wrzucić jak tylko dostanę projekt po zmianach.

Pozdrawiamy i trzymamy kciuki za Was !!

Dziękuję za miłe powitanie :)

Jestesmy właśnie na etapie przemyslen związanych ze scianami zewnętrznymi. NIe chcemy mieć klopotów z elewacją i chyba wybór padl na silkę, no i wybraliśmy juz ekipę. 70tysięcy za stan surowy zamknięty (bez okien :) ) z wylaniem tarasu i położeniem silki + materiały, zaczyna się robić nie różowo. Ktoś może podać za ile budowaliście pierszy etap i jak to sie ma do kosztorysu zamieszczonego w projekcie?

Dziękuję za miłe powitanie :)

Jestesmy właśnie na etapie przemyslen związanych ze scianami zewnętrznymi. NIe chcemy mieć klopotów z elewacją i chyba wybór padl na silkę, no i wybraliśmy juz ekipę. 70tysięcy za stan surowy zamknięty (bez okien :) ) z wylaniem tarasu i położeniem silki + materiały, zaczyna się robić nie różowo. Ktoś może podać za ile budowaliście pierszy etap i jak to sie ma do kosztorysu zamieszczonego w projekcie?

Rozumiem, że 70 tys. za fundamenty, wymurowanie, strop i zrobienie dachu ?? To koszt samej robocizny ?

Mi wycenili fundamenty, wymurowanie ścian (z maxa) i wykonanie stropu (ceramiczny) na 25 tys. - to cena robocizny pierwszej "z brzegu" oferty. Dach, czyli więźba + pokrycie dachówką - 50 zł za 1m2 - też pierwsza "z brzegu" oferta.

To chyba znacznie taniej.

W jakim rejonie Polski budujecie ?