Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KOMFORTOWY 2 pracownia MGPROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 591
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

BAX

1)Za okna zapłaciłem 14500 zł w tym jest montaż, poszerzenie pod wszystkie okna od ziemi 9,6m okna http://www.ms.pl/index.php/produkty/okna_pvc/okna_tytanowetermo_pvc/budowa_i_parametry duże okna w salonie to fix w skrzydle wyjscie na taras mam tylko od jadalni

2)Dach Bras Romański grafit ,metrów około 325 za tyle liczyli dekarze przyjęte z projektu 60 zł za m2 na gotowo (Konstrukcja+dachówki) + 15 złoty za obróbkę, drzewo z projektu + zapas miałem swoje. Jeśli chodzi o całe koszty to trudno mi powiedzieć bo bym musiał szukać faktur ale chyba dachówka i akcesoria z 28 tyś tak z głowy.

EMW od początku zakładaliśmy ze do 04. 2012 ale możliwe że damy rade na koniec roku 2011. Lepiej być zaskoczonym i wprowadzić się wcześniej niż zaplanować wprowadzenie wcześniej i wprowadzić się później i być rozczarowanym

Edytowane przez robertmm

Okna już wstawione. elektryka jest. Tynki się robią.

robertmm czy mógłbyś napisać coś więcej o swojej instalacji elektrycznej? Czy robiłeś wg projektu oryginalnego? Ile i jakie obwody i na jakich zabezpieczeniach masz? Jak rozplanowałeś instalację RTV. Jutro mamy spotkanie z elektrykiem, pewnie nie uda się ustrzec zmian po tynkach, ale mamy nadzieję że będą nieliczne. Z spisu który przygotowaliśmy wyszło nam około 150 punktów.

Ja miałem 140 punktów zupełnie nie patrzyłem się na projekt, samemu ustaliłem gdzie ma być gniazdo, włącznik, światło. Instalacja bez puszkowa, jeśli chodzi o obwodu zabezpieczenia to wiem ze ma tylko 3 bezpi. różnicowe heheeheh. Wszystkie pokoje maja anteny doprowadzone i internet. Wszystkie te kable zbiegaja się w poddaszu kolo komina. Powodzenia

Widzę, że w ogóle my tu przy granicy żyjemy w dziwnych realiach, albo rynek u nas tak zepsuty. Właśnie architekt podal nam cenę za adaptację projektu 5300zł - bez przyłączy!!!!! Czyż to nie lekka przesada?? Ps. tylko jedna zmiana konstrukcyjna (przesunięcie jednego słupka) reszta w sumie to przesuniecia dzialówek!!! Trzeba chyba znowu rozpocząć casting na architekta ;(

• 2 weeks później...

I jak to mówią, szukajcie a znajdziecie!!! I znaleźliśmy, za adaptację zapłacimy 1800 zł :) faktycznie, działówek nie ma sensu nanosić, nanosimy tylko to co zmienia elewację zewnętrzną i kubaturę. Uwielbiam takie oszczędności, a za różnicę od tych 5300 rozpoczniemy równanie terenu :)

Do wsyzstkich, którzy juz są na etapie mieszkania-nie macie wrażenia,że pustka nad salonem zmienia troszkę proporcję tego salonu, który wydaje się wyższy niż szerszy, coś mi tu nie leży, widziałam to raz na żywo i ciągle nie daje mi to spokoju, moze ktoś zamieścił by zdjęcia swojego salonu właśnie z uwzględnieniem tej pustki?

jacobkomfortowy, pustka robi ogromne wrażenie, ale wg nas pod warunkiem, że jest lekko obniżona. My nie mamy płyt poprowadzonych tuż pod dachem (tak jak jest w projekcie), tylko po krokwiach, czy jak im tam. A i tak jest wysoko - do rogu ze ścianą kominową sufit ma ponad 4 metry! I wówczas ani trochę nie odnosi się wrażenia, że salon jest przytłoczony wysokością! Powiem więcej - wydaje się metrażowo większy, mimo że przecież ma ok 33 m2. (to wcale nie jakoś wyjątkowo dużo).

My planujemy zrealizować jeszcze inne rozwiązanie, które doskonale wpasowuje się Wasze spostrzeżenia. Żeby sufit nie był zbyt wysoki i nie przytłaczał salonu chcemy zrobić nad całym salonem zwyczajny poziomy sufit, ale podniesiony do góry o jakieś 0,5 metra względem pozostałej części domu. Jeszcze nie widziałam takiego rozwiązania w komfortowym "na żywo" a jedynie w mojej wyobraźni, ale mam nadzieję, że już niebawem będziemy oglądać je w naszym salonie.

Co myślicie o takim rozwiązaniu ?

Chcialam tak zrobic w pierwszej wersji, ale rozmawiałam z kilkoma osobami, również takimi, które pustki nad salonem posiadają nie tylko w komfortowym i przekonali mnie, że przestrzen to przestrzeń- to w końcu również jedna z cech charakterystycznych tego projektu. A że lofty i przestrzenie zawsze robily na mnie wrażenie- dałam sie przekonać. Wpadłam jednak na inne rozwiązanie, które optycznie ściągnie sufit w dół, trzeba powiesić lampę bądź lampy, które zawieszone od samej gory kloszami ściągać go będą w dół i chciałabym dodać jednak jeszcze jedno okno dachowe do projektu, i powiększyć je maksymalnie, by doświetlić tę pustkę, a światlo-wiemy czyni cuda w przestrzeni. To takie moje kombinacje, a już któryś miesiąc kręcę sie wokół tego tematu.

no dobra, przemyslenia wczorajszego wieczoru...

w pierszej koncepcji saunę chciałam przerobic na pralnię i suszarnię kosztem 30 cm dużej łazienki, teraz zastanawiam się nad sensem tej zmiany, kto mi powie, czy pomieszczenie gospodarcze jest wystarczajace, by pomieścić tam zlew, pralkę i blat + dwie suszarki rozkładane, + piec gazowy, ewentualnie powiększenie kosztem obu łazienek, by zmieścic tam jeszcze całą chemię, mopy i szczotki? byłoby to bardziej wygodne, a pomieszczenie po saunie nie daje chyba takiej możliwości wentylacji.. ktos ma podobne rozterki? ps. oczywiście mały zsyp z łazienki do gospodarczego, by nie latać z ciuszkami na około - jak komfortowo to komfortowo :)

Mmisha, dziękuję ślicznie za odpowiedź, a powiedz mi jak z oknami dachowymi w takim obniżonym suficie, da radę je wstawić, czy z nich zrezygnowaliście?

My akurat z nich zrezygnowaliśmy, w zamian proponowano nam świetlik, ale uznaliśmy to też za zbędny bajer. Wcale nie jest ciemno (przy takich przeszkleniach!!!), a przynajmniej nie ma kłopotu z myciem tych dachowych okien...:)

My planujemy zrealizować jeszcze inne rozwiązanie, które doskonale wpasowuje się Wasze spostrzeżenia. Żeby sufit nie był zbyt wysoki i nie przytłaczał salonu chcemy zrobić nad całym salonem zwyczajny poziomy sufit, ale podniesiony do góry o jakieś 0,5 metra względem pozostałej części domu. Jeszcze nie widziałam takiego rozwiązania w komfortowym "na żywo" a jedynie w mojej wyobraźni, ale mam nadzieję, że już niebawem będziemy oglądać je w naszym salonie.

Co myślicie o takim rozwiązaniu ?

Wg mnie to nie będzie dobrze wyglądało. Pół metra zginie - nie będzie wcale widoczne to podniesienie, a jeśli już to może sprawiać wrażenie po prostu krzywego sufitu! Co innego gdyby podnieść o tyle w małym pomieszczeniu, ale nie w takim salonie. Radziłabym podnieść co najmniej metr, żeby to miało tzw. ręce i nogi!:)

Poniżej wklejam tylko rzuty poglądowe, bo ponoć byłoby złamaniem praw autorskich wklejenie dokładnego projektu :(

Rzut oryginału :

http://img171.imageshack.us/img171/5117/obraz413f.jpg

Uploaded with ImageShack.us

rzut mojego docelowego projektu po zmianach:

http://img31.imageshack.us/img31/9545/obraz414s.jpg

Uploaded with ImageShack.us