Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KOMFORTOWY 2 pracownia MGPROJEKT

Recommended Posts

karina j-s, my budujemy komfortowego I w wersji C. A czy da się przeżyć, to powiemy jak skończymy :) Póki co życzymy powodzenia w zmaganiach. Jeśli będziecie mieć wątpliwości w jakiejś kwestii, to koniecznie piszcie!!! Zapewne niejeden komfortowicz stawał przed dylematami, które pewnie i Was nie ominą.

• Odpowiedzi 591
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hazeleyes1982, widzę że Ciebie również pochłonęły prace - na tak długo zniknęłaś z forum. No ale z tego co piszesz to kolejne etapy przebiegają bardzo sprawnie. A tak w temacie elektryki - to czy Wy też macie tak dużo kontaktów i gniazdek jak my? Zaczynam się zastanawiać czy nasz elektryk nie przeszalał. Na każdy słupie mini centrum sterowania. Bez instrukcji nie sposób spamiętać, który włącznik do czego.

Jeśli chodzi o newsy z naszej budowy, to my również zaczynamy tynki. Zresztą właśnie update'owaliśmy dziennik, więc można popodglądać nasze ostatnie tygodnie zmagań :) Hazeleyes1982, czekamy na jakieś fotki z Waszej budowy. Nie ukrywam, że jesteśmy też ciekawi jak wygląda Wasze frontowe ogrodzenie, które robiliście w marcu.

EMW u nas też-po 5 przełączników na każdej listwie i szczerze?ja już teraz nie wiem, który jest do czego:-) zdjecia ogrodzenia wstawię w weekend. Obiecuję:yes:

A tymczasem, dostaliśmy wstępny projekt elewacji i chciałabym poprosic Was o opinię. Nie patrzcie na podbikę-ta bedzie szara.Podobnie, jak kominy. Chodzi o samą koncepcję. Przy drzwiach wejsciowych-szary piaskowiec, reszta- bonie. Co sadzicie o kolorze bramy w tej pierwszej wersji?Nam wydaje sie za ciemna i nie jestem też przekonana do tych "boni"...ciekawa jestem Waszej opinii.

http://img198.imageshack.us/img198/8504/1tynkral9010bramaibonie.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img88.imageshack.us/img88/6735/2tynkbramaral7035kopia.th.jpg

Edytowane przez hazeleyes1982

Moim zdaniem zdecydowanie wariant z jasną bramą. W tej pierwszej wersji lewa strona domu wygląda zbyt ciężko. A może wrzuć fotki pokazujące domek z prawego profilu. Wtedy będziemy mieli lepsze postrzeganie całości. Aaa i jeszcze jedno pytanko - co to jest to bonie? :confused:

Witaj karina j-s. Miło poznac:-) 9 mc? Wow:-) My w 9 mc byliśmy na etapie załatwiania formalności ( panie w urzędach były dzięki temu trochę bardziej "łaskawe":-) Co do zmian- nie pogniewasz się, jeśli odeślę Cię do komentarzy w dzienniku EMW? Prawie wszystkie tam opisałam i nie chciałabym dublować...ale za to fotki wkleję w weekend. Już obiecałam:-) pozdrawiam!

Wow, ja o niczym nie wiedziałam. Gratuluje Wam dzieciaczków. Zatem w waszych domkach pokoje dla dzieci będą już zamieszkałe :) My na razie urządzimy w nich pokoje gościnne.

A rocznik 1982 to również mój ulubiony :wiggle:

karina j-s, trzymamy kciuki za Ciebie i maluszka. Oczywiście koniecznie podziel się z nami dobrą nowiną.

Niesamowite!! Nie dość,że lubię :) rocznik 1982 to jeszcze karina j-s lubię :) 9 m-c ciąży :) no i oczywiście też komfortowy II :) he he, ale ten świat mały :) o przyjaciołach spod Drawska budujących Komfortowego I nie wspominając! Pozdrawiam :)

ps. czy ktoś mógłby się jeszcze wypowiedzieć na temat tego garażu, czy na dwa auta to rzeczywiście wymiary komfortowe?

hazeleyes1982 co do projektu elewacji, jaśniejsza brama wygląda lepiej, ja może niepopularnie jestem za boniami, przy zwykłej tynkowej elewacji nadają charakteru, widziałam na żywo i podoba mi się to bardzo, nadają również nowoczesnego charakteru, ale oczywiście "Ty tu urządzisz" :) Pozdrawiamy

Hmmm, widzę że najlepszy rocznik się tu zebrał...:-) Zgodnie z obietnicą-fotki ogrodzenia frontowego-jeszcze oczywiście nieskończone.Murki będą takie same jak elewacja na domu.

http://img705.imageshack.us/img705/5946/dscn0399y.th.jpg

http://img27.imageshack.us/img27/2522/dscn0428cj.th.jpg

bax, dachówka, to rzeczywiście Meyer Holsen a dalej: tandem kolor: głęboka czerń angobowana. W rzeczywistości jest to oczywiscie antracytowy lub, jak kto woli grafitowy kolor. Niemcy jakoś chyba inaczej kolory postrzegają:-)

jacobkomfortowy, znajomi zdudowali taką parterówkę

http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/domy-parterowe/S-GL-351-Dom-Przy-Goscincu,391.html

i garaż jest mniejszy od "naszego" a spokojnie mieszczą im się dwa auta osobowe. Jedno b. duże kombi, drugie trochę mniejsze.

No sprawdziłam ten projekt i nie dokonca chyba, u nich garaż ze ścianami ma szerokość 6,65 a u nas 5,56+0,48ściany = 6,04, kurcze, róznica 0,60 cm, niby nie dużo, ale czasem może okazać się zbawienne, rostrząsam to bo teraz mamy taki garaż,ze po zmianie auta na większe obijam przy otwieraniu drzwiami o sciane, co oczywiscie odbija sie na lakierze. Nasz metrażowo jest większy bo dłuższy. Może ktos to jeszcze sprawdzał?

hazeleyes1982, Wasze ogrodzenie jest genialne :) my też się zastanawialiśmy nad podobnym rozwiązaniem. Jednak jak to będzie - zobaczymy. Na razie ogrodzenie jest na końcu listy morza potrzeb :(.

Te elementy między murkami są metalowe? Robiliście je na zamówienie czy może kupiliście gotowe elementy?

Witam komfortowiczów

Przede mną dosyc istotny etap budowy domu - sufit podwieszany (niestety nie da się go nie zauważyc). W związku z tym mam pytanie do wszystkich budujących komfortowego z drewnianym stropem. Jak rozwiązaliście ten element, zeby zminimalizowac liczbę peknięc ? (bo podobnao zawsze sie pojawiają tylko kwestia czasu ;) ). Tj. płyty gk dawaliscie dawaliscie pojedynczo czy podwójnie? No i jakie? Mój wykonawca upiera sie przy ogniochronnych.

Będe wdzięczny za wszelkie sugestie

Pozdrawiam

:welcome:

Witamy wszystkich !

Jesteśmy na dobrej drodze dołączenia do rodziny KOMFORTOWICZÓW.

Aktualnie jesteśmy na etapie wydania warunków zabudowy, tak że mamy jeszcze troszkę czasu do rozpoczęcia budowy.

Decyzja o Komfortowym zapadła kilka lat temu, lecz dopiero teraz doszła do skutku. Bedziemy budować Komfortowy w wersji podstawowej.

Pozdrawiamy i trzymamy kciuki za wszystkich budujących.

P.S.

Czy można wiedzieć gdzie budujecie ?

bax ponoć budujecie na podkarpaciu, jeżeli nie byłoby to problemem prosilibyśmy o kontakt.