Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KOMFORTOWY 2 pracownia MGPROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 591
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ojejj! Aż mi się gęba śmieje jak was widzę !Nawet stołu i krzeseł nie trzeba ,by było przyjemnie. :lol: Dziękuję bardzo za zdjęcia i proszę o więcej .Fajnie tak posiedzieć w różnych miejscach , w każdym etapie budowy i planować ich aranżację,To chyba najfajniejsze z całej budowy "marzenia i planowanie" Z biegiem czasu rezygnuje się z wielu rzeczy ,bo okazuje się ,że jest nieosiągalne lub po prostu ,brak funduszy.Ja na razie jestem na tym "najfajniejszym" i chyba jeszcze trochę tak zostanie.

Super dzieciaczki .Pozdrawiam Was gorąco .Dobrej pogody życzę i super ekipy budowlanej,

witam w tym wątku :D

super piknik kubaimycha 8)

przymierzamy się do zakupu projektu Komfortowy2. Narazie planujemy, omawiamy, analizujemy.

Bedziemy budować się w Chybach pod Poznaniem, ale czekamy az minie boom, czyli budowę planujemy na wiosnę 2009 :D Może wcześniej zrobimy fundamenty.

Jestem początkująća w temacie budownictwa, dlatego wybaczcie banalne pytania.

Powiedzcie jak wygląda procedura zakupu projektu. Co trzeba zrobić przed? Pojechac na działkę z architektem? Z architektem tego studia, które robiło projekt czy dowolnym?

Jaki macie pomysł na aranżację poddasza?

My na pewno zrobimy tam pokój gościnny i w związku z tym łazienkę, zastanwiamy się nad sauną u góry, w w miejsce sauny na dole zrobić pralnię.

Mąż chciałby też pokój/ pomieszczenie ze stołem bilardowym :roll: no cóż chyba nie pójdzie na kompromis i zrobimy go chyba nad salonem.

Chciałabym tez kawałek strychu jako pomieszczenie gospodarcze.

Czy robicie częsciowe podpiwniczenie?

serdecznie pozdrawiam :D

witam w tym wątku :D

super piknik kubaimycha 8)

przymierzamy się do zakupu projektu Komfortowy2. Narazie planujemy, omawiamy, analizujemy.

Bedziemy budować się w Chybach pod Poznaniem, ale czekamy az minie boom, czyli budowę planujemy na wiosnę 2009 :D Może wcześniej zrobimy fundamenty.

Jestem początkująća w temacie budownictwa, dlatego wybaczcie banalne pytania.

Powiedzcie jak wygląda procedura zakupu projektu. Co trzeba zrobić przed? Pojechac na działkę z architektem? Z architektem tego studia, które robiło projekt czy dowolnym?

Jaki macie pomysł na aranżację poddasza?

My na pewno zrobimy tam pokój gościnny i w związku z tym łazienkę, zastanwiamy się nad sauną u góry, w w miejsce sauny na dole zrobić pralnię.

Mąż chciałby też pokój/ pomieszczenie ze stołem bilardowym :roll: no cóż chyba nie pójdzie na kompromis i zrobimy go chyba nad salonem.

Chciałabym tez kawałek strychu jako pomieszczenie gospodarcze.

Czy robicie częsciowe podpiwniczenie?

serdecznie pozdrawiam :D

Witamy wśród zafascynowanych komfortowym 2 :D

Odpowiadając na pytania:

1.Wybierając projekt trzeba wziąć pod uwagę;

--usytuowanie działki-wjazdu względem stron świata

--miejscowy plan zagospodarowania lub warunki zabudowy ( może się zdażyć, że gmina wymaga innego kąta nachylenia dachu lub szerokości elewacji itp. - tak było u nas...

--wielkość działki...ten projekt jest dość rozłożysty :)

2. Poddasze będzie tylko poddaszem, gdzie część będzie wydzielona na tzw. graciarnię, a w drugiej część rekreacyjna z np stołem do bilarda...

3.Podpiwniczenia w ogóle nie robimy

Trochę poprzestawialiśmy wewnątrz:

--zmniejszyliśmy gabinet, przez to wydzielając w sypialni miejsce na 2 garderoby ( osobna dla mnie i męża-bałaganiarza :lol:

--powiększyliśmy łazienkę kosztem garderoby do ok 11 m2- będzie w niej łaźnia parowa

--zmniejszyliśmy łazienkę przy sypialniach dzieci kosztem wydzielenia pralni

--trochę zostały zmienione okna ( wydłużone okna w wykuszu i w naszej łazience do 200 cm )

--zaplanowany jest kominek dwustronny ( szyby vis a vis salon-kuchnia)

-- no i została "doklejona" część usługowa - gabinet od strony garażu...

...najbardziej podoba mi się pomysł z wysokim salonem...zawsze o takim marzyłam... :D

Ja mam już pozwolenie na budowę, znalezionych fachowców, od dzisiaj kierownika budowy i wszystko zapowiada rychły początek prac (mam ndzieję, że pod koniec czerwca w końcu zacznę). Postanowiliśmy budować z Porothermu (chociaż przy obecnych cenach i problemach zakupowych to żaden pomysł nie jest dobry) :). Napiszcie proszę czy macie już wycenę dachu? Pozdrawiam wszystkich ciepło

Ja mam już pozwolenie na budowę, znalezionych fachowców, od dzisiaj kierownika budowy i wszystko zapowiada rychły początek prac (mam ndzieję, że pod koniec czerwca w końcu zacznę). Postanowiliśmy budować z Porothermu (chociaż przy obecnych cenach i problemach zakupowych to żaden pomysł nie jest dobry) :). Napiszcie proszę czy macie już wycenę dachu? Pozdrawiam wszystkich ciepło

Witam

Znalazłem dekarzy za 13000zł z rynnami. Kupiłem dachówke ceramiczną jesienny liść Robena.

Trzymam kciuki :D

Ekipa ma wolne, jak większość...do końca tygodnia. Dzisiaj wstępnie rozmawialiśmy z elektrykiem i "magikiem" od alarmów, sieci internetowej itp.W zasadzie mamy niemal komplet wykonawców...ale czas pokaże, jak to z nimi będzie...Zamówiliśmy już okna...będą dopiero na sierpień. Tak na marginesie, to razem z drzwiami wejściowymi i garażowymi wyszła niezła suma...No, ale należało się z tym liczyć już na etapie wyboru projektu...Taka ilość i wielkość okien to z drugiej strony jeden z podstawowych atutów tego domu...

W każdym razie mamy śmiałe plany na zamieszkanie w naszym wymarzonym komfortowym jeszcze w tym roku...

Weekend spędzam nad projektowaniem łazienek i podłogi w salonie...Nie jest to tym, czym zajmuję się na co dzień, toteż trochę czasu mi to zajęło... :roll: Trochę pojeździliśmy po sklepach, zastanawiając się nad późniejszymi wyborami ( gresy, umywalki itp.)..."Sprzedaliśmy" dzieci babci ( mieszka na stałe w Holandii, więc jest przeszczęśliwa ! ) i mieliśmy czas na myślenie, co fajnego możemy u siebie zrobić...

...zdjęcia...dopiero w przyszłym tygodniu, jak będą szalować nadproża...

Pozdrawiam ciepło... :D

• 2 weeks później...

KUBAIMYCHA ,właśnie dziś zakupiliśmy projekt KOMFORTOWEGO Mniejsza wersja

.Tamten niestety jest za duży na naszą działkę ,ale i tak jestem szczęśliwa Podnosimy mury na 2,70 i poddasze na 30stopn, też będzie piękny Z 4 pokoi robimy 3 ,powiększymy WC kosztem przejścia do kotłowni (wejście do garażu będzie przy wejściu w holu) Czekamy teraz na zezwolenie i do dzieła, chociaż fundamenty.Napiszcie co u Was się dzieje .Pozdrawiam :lol:

• 5 weeks później...