Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KOMFORTOWY 2 pracownia MGPROJEKT

Recommended Posts

Nie mam jeszcze bardzo czym się pochwalić .Postanowiłam jednak pokazać ,nasze ulubione miejsce.Przez naszą działkę przepływa strumyk,postanowiliśmy to wykorzystać .Wiosną i latem wygląda to naprawdę dużo lepiej , teraz jest zaniedbane.

http://foto.onet.pl/7xyfe,8mgw8skc77sw,btwpi,u.html?V=1

Na wiosnę znów wkroczę do akcji. :lol:

• Odpowiedzi 591
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

patrycjuszm super, zazdroszczę, Komfortowy pnie się do góry :D

Inwestorka71 - super strumyk, a Pupilka piekna :D

Własnie dowiedzielismy się, że nasza linia zabudowy jest wieksza niż nam powiedziano przy sprzedaży działki i nasz ogród i tak mały drastycznie się kurczy. Wprawdzie zagorzałymi ogrodnikami nie jesteśmy, ale piaskownica musi być i hustawka i może jakiś mini basen na upały 8)

Wiem, że kubaimycha ma 1800m2, a pozostali Komfortowicze jak dużą mają działkę?

My mamy 1026m2, załujemy, że nie kupilismy 400m2 więcej, ale kurcze cena nas odstraszyła 240zł/m2 (obecnie 400zł). Madry Polak po szkodzie...

Będziemy musieli fajnie zagospodarować teren przed domem, od drogi od działki są 4 m i potem 6 m Linia zabudowy), taras z boku + tylko 5m2 do płotu i z tyłu domu 11m2 x 27.

dziś maz ustala wjazd z drogi i składamy wniosek o pozwolenie na budowę :D

Tina. Działeczkę mamy naprawdę niewielką bo tylko 925m2, :D dlatego zdecydowaliśmy się na mniejszą wersję tzn.KOMFORTOWY Dziś pojadę na działkę, zrobię zdjęcie to pokażę Ci ile jeszcze mamy "TRAWKI" (w przyszłości) :lol:

Jak dla mnie ,wystarczy .Nie mam czasu i siły "obrobić" kawał pola!Fakt ,że planujemy w przyszłości dokupić(jak się uda) trochę ziemi dookoła ,ze względu na to by mieć jak najdalej ewentualnych sąsiadów.Zresztą podobno z wiekiem przychodzi chęć do zajęć w ogródku to może i mnie zbierze :wink:

...trzymamy kciuki... :D Oglądałam Wasze zdjęcia z rozrzewnieniem...Jeszcze niedawno tak było i u nas...

Teraz jesteśmy trochę dalej w zaawansowaniu prac...ale wciąż jeszcze cała masa do wprowadzenia się...

Pozdrawiam ciepło

Mam już kilka zdjęć z budowy Dorzuciłam do albumu,chętnych zapraszam do zwiedzania :lol:

Renatko i Kubo jaki macie słupek w oknie kuchennym? Pozdrawiam

Chyba się jutro zrewanżuję fotkami :D , bo coś ostatnio się opuściłam...

Słupek w kuchennym oknie narożnym mamy tzw.konstrukcyjny, czyli drewniany zamawiany razem z oknem. Co prawda "po drodze" namawiano mnie, żeby go po prostu wymurować, ale dziś cieszę się, że postawiłam na swoim, bo efekt byłby chyba mizerny w stosunku do obecnego...

Pozdrawiam

P.S. Do wszystkich budujących komfortowego lub już "użytkujących" - piszcie ...miło jest patrzeć na ten sam projekt, a jednak zawsze inny w detalach... :D

Renatko bardzo mnie interesuje widok okna i dachu w salonie :) oraz wymiary okna w kuchni. Podnieśliśmy trochę wysokość pomieszczeń ,bo w projekcie było 2,6 na 2,7 i teraz zastanawiamy się jak będą wyglądać okna kiedy zostały na tej wysokości z projektu.Możecie mi podać odległości okien od podłóg i sufitów? :lol:

Pozdrawiam gorąco :D

PS, Zmienialiście w ogóle jakieś okna np. w sypialni?

Renatko bardzo mnie interesuje widok okna i dachu w salonie :) oraz wymiary okna w kuchni. Podnieśliśmy trochę wysokość pomieszczeń ,bo w projekcie było 2,6 na 2,7 i teraz zastanawiamy się jak będą wyglądać okna kiedy zostały na tej wysokości z projektu.Możecie mi podać odległości okien od podłóg i sufitów? :lol:

Postaram się porobić trochę zdjęć i wkleję je wieczorkiem...

Co do samych okien i zmian :

-skrócone do 270 cm okno w sypialni

-wydłużone okna w jadalni do 200cm wys.

-2 okna zamiast 1 w łazience 60x180 ( łazienka powiększona kosztem garderoby, która została wygospodarowana z pokoju obok i sypialni)

-zmniejszone do 40x90cm okno w spiżarni

-dodaliśmy kilka okien dachowych ( jest ich w sumie 7 szt.)...tak na przyszłość, gdybyśmy jednak chcieli użytkować poddasze...

Okno w kuchni ma 200x145 i 120x145 w projekcie, ale wydłużyliśmy je nieznacznie, aby wypadły na równi z przyszłym blatem.

U nas wys. pomieszczeń w całym domu ma 270cm i uważałam, że ze względu na imponującą wys. salonu :roll: nie ma sensu podwyższać całości, ale to tylko moje zdanie...

Pozdrawiam

Renata

my chcemy podnieść dach o 1 "pustak", żeby mieć wyższe poddasze.

Mam pytanie z czego budujecie? Jaka technologia i dlaczego?

kubaimycha - czy te wszystkie zmiany okien itd robiliście na etapie projektowania domu? Ile zapłaciliście za adaptację?

W kwestii podwyższania poddasza nie wypowiadam się , ponieważ u nas (wersja II + dobudowana część ) jest ono i tak duże, chyba nawet za duże...

Budowaliśmy z betonu komórkowego (H+H) na klej...długo zastanawialiśmy się nad wyborem. Początkowo miała to być ściana 1-warstwowa...Dziś cieszę się, że jednak wybraliśmy 2-warstwową. Niby w teorii wszystko ładnie wygląda, ekipa też wiedziała co i jak, ale praktyka pokazała, jak trudno jest wybudować ścianę docelowo z jednej warstwy lege artis...

Wszystkie zmiany ( nie licząc małych - kilkanaście cm, przesunięć ścian działowych ) zostały przez architekta naniesione od razu.

Kosztów adaptacji nie da się porównać, ponieważ u nas został "doklejony" gabinet. Za tę zmianę oraz adaptację zapłaciliśmy 2tys.

Od ponad tygodnia działa ekipa wykończeniowa, więc na budowie jestem niemal co chwila...Na bieżąco weryfikuję moje i ich plany...

Pozdrawiam

Kilka nowych zdjęć w albumie...ale głównie zewnętrznych. Sufit na razie tylko z folią - czeka na ekipę.

Popatrzyłam na wysokość okien - jest 35 cm między sufitem a oknem.

Od podłogi różnie :

- jadalnia 35 cm

-łazienka przy sypialni 55 cm

-pokoje dzieci 85 cm

-łazienka dzieci 145 cm

-kuchnia na wysokości blatu

Moim zdaniem, jeśli chcecie podnieść o np. 1 pustak/cegłę to należałoby odpowiednio wydłużyć pionowy wymiar okien. Inaczej efekt chyba będzie taki sobie...

http://images33.fotosik.pl/1/f922d130d1c67dce.jpg

Życzymy powodzenia na pewno wam się przyda, bo teraz o dobrą ekipę trudno.My szukamy już kogoś do tynków i wykończeń. Chłopak ,który robił u mnie już kilka razy remonty, jest naprawdę extra fachowcem ,nie wie czy da radę przyjść do nas w przyszłym roku

:evil: (to jakaś masakra jest :( )

My również budujemy z betonu komórkowego.

Pa Pa

Kubaimycha zapomnieliście już o nas? :cry:

...nie zapomnieliśmy, tylko mamy lekką gonitwę, żeby wprowadzić się przed końcem roku...

Ostatnio :

parapety zewn. i wewn.

glazury w 2 łazienkach (jeszcze nie skończone)

sufit w salonie...stanęło na moim- część w drewnie, ale na efekt ostateczny trzeba będzie jeszcze poczekać

...i PC - jeden z naszych największych ( niestety ) wydatków...

http://images31.fotosik.pl/23/047006a62c5888b4.jpg

http://images33.fotosik.pl/23/07721abffd5b0d71.jpg

Wciąż krążę między budową, szkołą, gabinetem...i powoli mam dosyć...

A co u Was...? Jak postępy ?

Pozdrawiam ciepło...jak zwykle ...

:lol: