aladin07 09.08.2006 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 witam jaki jest czas zalatwienia przepisania ( raczej w formie darowizny ) dzialki z rodzicow na dziecko ( o ile ma to jakiekolwiek znaczenie ) gdzie sie to zalatwia, ile kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 19.08.2006 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Witaj aladin07!!!Nie wiem, cz y twoje pytanie jest aktualne ale ja w maju tego roku dostałam działkę od rodziców i płaciłam:- za akt notarialny 610zł,- za wypis aktu notarialnego 110zł,- opłata sądowa 200złRAZEM 920złWszystko załatwia się u notariusza.Pozdrawiam kasia w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 20.08.2006 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 a jeszcze ze sie tak zapytam jak sprawa wygladala z wartoscia dzialki?bo z tego co sie dowiedzialem to rodzice moga darowac dziecku cos o wartosci do niecalych 10tys. rocznie a powyzej trzeba placic podatek jak to wygladalo u Ciebie?z gory dzieki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 20.08.2006 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Witaj! Wartość działki (wg minimalnych stawek) 26000zł. Dokładnie nie wiem jaka jest ta wartość którą rodzice mogą darować dziecku bez podatku. W moim przypadku moja mama i mój tata darowali mi i mojemu mężowi, a więc nie zapłaciłam żadnego podatku, ponieważ każde z nich mogło podarowć jakąś część każdemu z nas. Wszystko szcszegółowo jest opisane w art. 9 i 15/1 ustawy z dn. 28 lipca 1983r o podatku od spadków i darowizn. Pozdrawiam kasia w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts