Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile % pieniędzy idzie w ziemie? czyli nowe ceny za fundament

Gryol

Recommended Posts

Obecnie szukamy ekip budowlanych, które na jesień zrobią nam stan zero. Okazuje się, że to chyba 1/4 ceny całego domu. Jestem przerażona :o . Wyceniaja i wyceniają i jeden droższy od drugiego. Dom nasz ma nieskomplikowaną bryłę - prostokąt, ale jest duży - 19m na 10m. Obliczyli nam tak:

1 ekipa - 26 tys robocizna i sprzęt - dostarczamy materiały (ok.35 tys)

2 ekipa - 67 tys robocizna + materiały - my tylko przynosimy portfel

3 ekipa - 18 tys robocizna i sprzet - my organizujemy materiały i drewno na szałunki

4 ekipa - nie ma co nawet pisać - właściwie to chcieli "tylko 6 tys" - ale my robimy 80% robót własnoręcznie :wink:

Ile to u was kosztuje (my budujemy na Śląsku), ile trzeba wsadzić w glebę, zanim coś będzie w ogóle widać?

Pozdrawiam.

u mnie w tamtym roku wyglądało to tak :

wykop - praca własna

zbrojenie - robota własna - pręty zbrojeniowe = 1.800 zł.

Beton na ławy 20 m.sześć = 5.000 zł. -robota 50 zł za dniówkę dla pomocnika przy rozgarnianiu i gładzeniu betonu.

Bloczki betonowe = 4.000 zł.

piasek = 400 zł.

cement= 200 zł.

robocizna za wymurowanie ścian fundamentowych 25 zł / m.kw = 1400 zł.

izolacja - praca własna materiały 400 zł.

instalacja kanalizacyjna - robota własna materiały 800 zł.

ocieplenie - praca własna - materiały 500 zł.

piach do zasypania fundamentu - 170 ton - 1.800 zł

chudy beton = 10 m sześć. = 2.000 zł. - robota własna + pomocnik.

1.500 - inne koszty np. narzędzia , folia kubełkowa itp.

Wychodzi około 20 tyś , przy dużym udziale pracy własnej , dom prostokąt 10 x 13 m . wyszło około 9 % wartości całego domu.

Wydaje mi się że podane ceny , są troche wysokie , może rzeczywiście lepiej się umówić za cały stan surowy.

...

Beton na ławy 20 m.sześć = 5.000 zł. ....

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Jak widze wasze ceny betonu to mnie skręca.

Niech zaraza spadnie na moje dwie lokalne monopolistyczne betoniarnie

Wybuliłem 317zł/m3 B20.

:evil: :evil: :evil:

moja cena jest z tamtego roku, teraz nie wiem ile by wzieli , płaciłem 244 zł brutto za 1 m sześć. i to z betoniarni oddalonej o 15 km, ta co była 2 kilometry odemnie chciała 270 zł.... a tamtym mimo że dalej też się opłacało.

U mnie ławy 60-70 cm-107mb fundamentow wys1,1m, sama ekipa kopała w 1,5 dnia, folia, bloczki betonowe wzdłuż, posmarowali dyperbitem 3x przykleili styropian, folia z zzewnatrz, 19x12m szerokość i długość budynku-parterowka. Materiały dostarczałam ja , oni tylko swój sprzet, bton bez gruchy, sami rozprowadzali łopatami, zagęscili, bez chudziaka i hydrauliki stanu zero( łącznie koszt tego 1900zł). Robocizna 7500zl.

Zdecydowanie za duzo chca od ciebie. Żle szukacie

http://images1.fotosik.pl/105/1b5544aba58b07b7m.jpg

Za caly domek parterowy 22000,o

Dzięki za odpowiedzi, i co ja mam zrobić? Wiem, że teraz nie jest najlepszy czas na szukanie ekipy, bo albo wyjechali za chlebem, albo obładowani robotą i potem tak się cenią, ale chcieliśmy jeszcze na jesień postawić fundamenty, czy może lepiej poczekać z tym do wiosny i od razu cały stan surowy? Choć z tego co pytaliśmy ceny na wiosnę będą na pewno niemniejsze, raczej większe :cry: A może macie namiary na jakąś dobrą (czyt. niedrogą) ekipę, co da radę ruszyć jeszcze jesienią?

To jeszcze raz ja...

tak wycenił se robotę ten co to chce za stan ) 26 300 pln:

1. STAN 0

- jałowy beton - 1500

- izolacje przeciwilg. (pion. i poz.) - 2500

- ławy fundamentowe - 6500

- ściany z betoników - 7000

- zasypka bez piachu - 3000

- schody zewnętrzne - 2000

- drenaż - 1500

- izolacja cieplna - 1800

- kanalizacja stanu 0 - 500

to tyle ad fundamentów, ale wycenił jeszcze resztę i tak:

2. ŚCIANY PARTERU + SŁUPY - 8500

3. STROP PARTERU - 15000

4. ŚCIANY PIĘTRO, GÓRNY WIENIEC- 8000

5. DACH NA GOTOWO - 80PLN/M2

W SUMIE bez dachu - tylko robocizna - 57 800

I co wy na to?

Pozdrawiam

Bardzo dużo - chyba że w tym roku ceny się zmieniły az tak drastycznie...

Ja za stan surowy bez dachu (dom 250m) zapłaciłam 33 000 (sama robocizna) i to nie było tanio - znajomi znajdowali majstrów za 12 000 (chociaż ja bym się chyba bała, chyba, że bym znała takiego dobrze z dobrej strony ;))

Sporo jeszcze zalezy, jaki dom budujesz (czy bardzo skomplikowany), jak duży, z czego (u nas ceramika kosztowała 3 000 drożej niż BK w wycenach robocizny), jakie warunki gruntowe - jak ciężkie lub np duża różnica wysokości) i wymagają specjalnych fundamentów, w ziemię można wrzucic majątek)

Tak jak patrzę po kwotach, od moich różnią się równo o 100% :o

Gość Kali

Gryol - piszesz o schodach zewnętrznych, czy Twój dom jest z piwnicą?

Ja również zapłaciłem za wykonanie stanu zero w tym roku dużo bo 23.000 , dom również 19x9,5 m, tyle że podpiwniczony w połowie . Cena obejmowała również schody zewnętrzne i wewnętrzne do piwnicy, chudy beton na podłodze na gruncie i w piwnicy, strop piwnicy. No i ławy schodkowe a nie proste, do tego lane stopy pod słupy, oczywiście izolacje ....Jak czytam, że kogoś stan "0" kosztował 7 tyś, to się zastanawiam czy mój fundament jest tak trudny, czy ja tak rozrzutny :-?

W SUMIE bez dachu - tylko robocizna - 57 800

...

Bardzo dużo ...

Bardzo dużo to mało powiedziane.

Ja z ceramiki płacę za całość od ław po dach 27tyś zł

Dach oczywiscie w całości pokryty i z podbitką

Gruch tylko na ławy a reeszta wszystko z betoniarki jadą.

A i tak myślę że to dużo :roll: