Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FARBA, FARBY z wyższej półki: Benjamin Moore, Para, Sigma, Tikkurila, Majic - opinie

Pbobi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Temat farb byl juz poruszany wczesniej.

Co do BM, to ja mam pomalowany caly dom tymi farbami, po roku uzytkowania jestem bardzo zadowolona. Nie tylko ladne kolory, ale wydajne farby. Szczegolnie polecam mat ceramiczny do pomieszczen gdzie latwo brudza sie sciany. Mam je w calej kuchni, na klatce schodowej, w pokojach dzieci. Slady po paluszkach dzieci zmywaja sie swietnie :) W kuchni nie mam glazury miedzy szafkami a blatem, nawet zatarcia z sosow, sok z wisni, wszystko z matu ceramicznego swietnie sie zmywa.

• 3 months później...
Jeżeli wchodzą w grę w ogóle lateksowe to polecam Ci farby HUMA. Nie można ich dostać w sklepach. Rozprowadza je przemiły facet, przywozi wzorniki ( superowska paleta barw) - a jak ładnie poprosisz to farby przywiezie Ci na miejsce. Ja malowałam właściwie wszystko w domu bo też cena jest przystępna 12 zł./ netto. (Myślałam, że się przewrócę jak musiałm kupić litr Tiqurilli za pona 30 zł.) Jakby co to dam namiar.

Jeżeli wchodzą w grę w ogóle lateksowe to polecam Ci farby HUMA. Nie można ich dostać w sklepach. Rozprowadza je przemiły facet, przywozi wzorniki ( superowska paleta barw) - a jak ładnie poprosisz to farby przywiezie Ci na miejsce. Ja malowałam właściwie wszystko w domu bo też cena jest przystępna 12 zł./ netto. (Myślałam, że się przewrócę jak musiałm kupić litr Tiqurilli za pona 30 zł.) Jakby co to dam namiar.

Jak długo masz te farby na ścianach? Czy kolory są trwałe?

Jak długo masz te farby na ścianach? Czy kolory są trwałe?

Tego niestety nie wiem - leżą na ścianach jakieś dwa miesiące, ale wpisując w wyszukiwarkę HUMA znajdziesz post osób, które dużo wcześniej nimi malowały ( stąd mam namiary na gościa), może one coś powiedzą na temat trwałości kolorów. Ja jestem bardzo zadowolona, trzymają tonację z paletą barw, malarze też byli zachwyceni.

Nie mam pojęcia, jakie właściwości mają takie farby lateksowe :oops: Czy nadają się do wszystkich pomieszczeń?

Sebo, o farbach PARA w ogóle nie słyszałam :oops: Gdzie się je kupuje i dlaczego są takie ekstra?

Zawierają filtr UV, kryją rewelacyjnie sa wydajne, 100% szorowalne.

Wklepnij w wyszukiwarce (tej na Muratorze) Para farby i znajdziesz także moje posty.

Szkopół tkwi w odpowiednim doborze rodzaju farby oraz wałka no i techniki malowania.

Maluję tymi farnbami sporo - polecam i nigdy sie na nich nie zawiodłem. (nie mam rzdnych korzyści z rekalomwania tej farby)

W rzeszowie np do dostania na ul. Chłopickiego.

Ogólnie strona http://para.pl/produkty.php?id=108 możesz przeczytac co to za farby,

Najczęściej maluję serią 900 i Velvetem 1800 oraz do sufitów 4000

Sebo8877

ja mam ściany pomalowane farbami Beckers , paleta barw zachwycająca(piekne czekolady, toffi, czerwienie , ) co do funkcjonalności to jestem zadowolona , sa zmywalne , kolor jest głeboki z satynowym wykonczeniem.

Niektóre pomieszczenia mam tez pomalowane ticurillą jest ok, jedyne ale to kolory jak dla mnie nie maja takiej intensywności i głebi jak farby Beckers.

ja mam ściany pomalowane farbami Beckers , paleta barw zachwycająca(piekne czekolady, toffi, czerwienie , ) co do funkcjonalności to jestem zadowolona , sa zmywalne , kolor jest głeboki z satynowym wykonczeniem.

Niektóre pomieszczenia mam tez pomalowane ticurillą jest ok, jedyne ale to kolory jak dla mnie nie maja takiej intensywności i głebi jak farby Beckers.

Też się zastanawiam nad czekoladą albo czerwienią. Zmwałaś już swoje farby? Jeśli tak, to z jakim skutkiem?

Sebo, dzięki za informacje :D Już sprawdzam farby.

Właśnie sprawdziłam. Brzmi nieźle, ale nie doczytałam się, czy potrzebny jest podkład. Sebo, może wiesz też, jak się odnawia takie farby? Czy trzeba jes skrobać, czy można nanieść inne itp.?

Co do podłoża.

Suche, wytrzymałe.

jezlei tynki surowe cem-wap - ja maluję(gruntuje )farba akrylową (jedynak, dekoral - żeby tynk "napił" się tej gorszej farby a nie wpijał mi już farbę ostateczną. Grubtując Unigruntami - uważaj - trzeba to zrobiś umiejęctnie by nie narobisć sobie bałaganu ze zgrubieniami itp.

Jedna podpowiedź. Jeżli nakałdasz kolor - używaj zawsze podkląd zblizóny do farby finalnej- zawsze może zdarzyc sie male niedociagnięcie - wtedy masz bardzo dobre maskowanie:)

Co do renowacji tych powłok - bezproblemowo mozna je zamalowac wszystkim - ale z doswiadczenia wiem że jeżli odnawiasz poysk - warto go przetrzec drobnym papierem ściernym.

Sebo8877

Cały parter mam wymalowany Fluggerem (zdaje się, że to szweckie farby), farba zmywalno-szorowalna. Bez problemu zmywam z niej dzieciowe łapy, tłuszcz, kawę, czy inne plamy. Dla mnie farba jest rewelacyjna. Po roku czasu œciany wyglšdajš dalej czyœciutko, kolor nie wypłowiał i nie zmył się od wiecznego szorowania :wink: . W łazience mam Tikkurilę, też nie narzekam ale tam się nie brudzi więc nie wiem jakby wyglšdała œciana po roku wiecznego zmywania. Natomiast wypróbowałam w jednym z pomieszczeń farbę Benjamin Moor i kolory owszem bardzo ładne ale zmywalnoœć tej farby jest tragiczna. To już zwykły Dekoral (no może nie ten marketowy tylko niby ciut lepszy, bo kupowany w specjalistycznym sklepie Dekorala) jest lepszy.

.......................Bez problemu zmywam z niej dzieciowe łapy, tłuszcz, kawę, czy inne plamy. Dla mnie farba jest rewelacyjna. Po roku czasu œciany wyglšdajš dalej czyœciutko, kolor nie wypłowiał i nie zmył się od wiecznego szorowania :wink: ..

mozesz napisac jaką masz farbę - matową półmatowa satynową ?? etc