Pbobi 09.08.2006 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Bardzo mi sie podobaja Benjamin moore. Mój wykonawca twierdzi ,ze szkoda takich drogich farb na pierwsze lata uzytkowania ,mówi ze dom bedzie pracował ryski ,peknięcia itp.Radzi takimi farbami pomalować po trzech latach.Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 09.08.2006 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Temat farb byl juz poruszany wczesniej. Co do BM, to ja mam pomalowany caly dom tymi farbami, po roku uzytkowania jestem bardzo zadowolona. Nie tylko ladne kolory, ale wydajne farby. Szczegolnie polecam mat ceramiczny do pomieszczen gdzie latwo brudza sie sciany. Mam je w calej kuchni, na klatce schodowej, w pokojach dzieci. Slady po paluszkach dzieci zmywaja sie swietnie W kuchni nie mam glazury miedzy szafkami a blatem, nawet zatarcia z sosow, sok z wisni, wszystko z matu ceramicznego swietnie sie zmywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 14.08.2006 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Ja będe u siebie malował praktycznie cały dom farbami BM, te farby są lateksowe i one tak łatwo nie pękają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 21.11.2006 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Pytałam już na wymianie doświadczeń, ale tam brak odzewu. Może tu jest więcej osób doświadczonych w tej materii. Poradźcie proszę, na które farby się zdecydować? Które dają ładną powłokę i dobrze się konserwują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edka 21.11.2006 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Jeżeli wchodzą w grę w ogóle lateksowe to polecam Ci farby HUMA. Nie można ich dostać w sklepach. Rozprowadza je przemiły facet, przywozi wzorniki ( superowska paleta barw) - a jak ładnie poprosisz to farby przywiezie Ci na miejsce. Ja malowałam właściwie wszystko w domu bo też cena jest przystępna 12 zł./ netto. (Myślałam, że się przewrócę jak musiałm kupić litr Tiqurilli za pona 30 zł.) Jakby co to dam namiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korciula 21.11.2006 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Jeżeli wchodzą w grę w ogóle lateksowe to polecam Ci farby HUMA. Nie można ich dostać w sklepach. Rozprowadza je przemiły facet, przywozi wzorniki ( superowska paleta barw) - a jak ładnie poprosisz to farby przywiezie Ci na miejsce. Ja malowałam właściwie wszystko w domu bo też cena jest przystępna 12 zł./ netto. (Myślałam, że się przewrócę jak musiałm kupić litr Tiqurilli za pona 30 zł.) Jakby co to dam namiar. Jak długo masz te farby na ścianach? Czy kolory są trwałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 21.11.2006 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Kanadyjskie farby PARA - cała reszta zostaje w tyle. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 21.11.2006 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Nie mam pojęcia, jakie właściwości mają takie farby lateksowe Czy nadają się do wszystkich pomieszczeń? Sebo, o farbach PARA w ogóle nie słyszałam Gdzie się je kupuje i dlaczego są takie ekstra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edka 21.11.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Jeżeli wchodzą w grę w ogóle lateksowe to polecam Ci farby HUMA. Nie można ich dostać w sklepach. Rozprowadza je przemiły facet, przywozi wzorniki ( superowska paleta barw) - a jak ładnie poprosisz to farby przywiezie Ci na miejsce. Ja malowałam właściwie wszystko w domu bo też cena jest przystępna 12 zł./ netto. (Myślałam, że się przewrócę jak musiałm kupić litr Tiqurilli za pona 30 zł.) Jakby co to dam namiar. Jak długo masz te farby na ścianach? Czy kolory są trwałe? Tego niestety nie wiem - leżą na ścianach jakieś dwa miesiące, ale wpisując w wyszukiwarkę HUMA znajdziesz post osób, które dużo wcześniej nimi malowały ( stąd mam namiary na gościa), może one coś powiedzą na temat trwałości kolorów. Ja jestem bardzo zadowolona, trzymają tonację z paletą barw, malarze też byli zachwyceni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 21.11.2006 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Nie mam pojęcia, jakie właściwości mają takie farby lateksowe Czy nadają się do wszystkich pomieszczeń? Sebo, o farbach PARA w ogóle nie słyszałam Gdzie się je kupuje i dlaczego są takie ekstra? Zawierają filtr UV, kryją rewelacyjnie sa wydajne, 100% szorowalne. Wklepnij w wyszukiwarce (tej na Muratorze) Para farby i znajdziesz także moje posty. Szkopół tkwi w odpowiednim doborze rodzaju farby oraz wałka no i techniki malowania. Maluję tymi farnbami sporo - polecam i nigdy sie na nich nie zawiodłem. (nie mam rzdnych korzyści z rekalomwania tej farby) W rzeszowie np do dostania na ul. Chłopickiego. Ogólnie strona http://para.pl/produkty.php?id=108 możesz przeczytac co to za farby, Najczęściej maluję serią 900 i Velvetem 1800 oraz do sufitów 4000 Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 21.11.2006 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Sebo, dzięki za informacje Już sprawdzam farby. Właśnie sprawdziłam. Brzmi nieźle, ale nie doczytałam się, czy potrzebny jest podkład. Sebo, może wiesz też, jak się odnawia takie farby? Czy trzeba jes skrobać, czy można nanieść inne itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piastrans 21.11.2006 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 ja mam ściany pomalowane farbami Beckers , paleta barw zachwycająca(piekne czekolady, toffi, czerwienie , ) co do funkcjonalności to jestem zadowolona , sa zmywalne , kolor jest głeboki z satynowym wykonczeniem.Niektóre pomieszczenia mam tez pomalowane ticurillą jest ok, jedyne ale to kolory jak dla mnie nie maja takiej intensywności i głebi jak farby Beckers. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 21.11.2006 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 ja mam ściany pomalowane farbami Beckers , paleta barw zachwycająca(piekne czekolady, toffi, czerwienie , ) co do funkcjonalności to jestem zadowolona , sa zmywalne , kolor jest głeboki z satynowym wykonczeniem. Niektóre pomieszczenia mam tez pomalowane ticurillą jest ok, jedyne ale to kolory jak dla mnie nie maja takiej intensywności i głebi jak farby Beckers. Też się zastanawiam nad czekoladą albo czerwienią. Zmwałaś już swoje farby? Jeśli tak, to z jakim skutkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 22.11.2006 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Wybierałem między PARĄ a TIKKURILĄ. Ze względu na opinie z Forum i znajomych wziąłem tą drugą. Bez zastrzeżeń, no oprócz ceny i tego,że wzornik kolorów nie odpowiada kolorom rzeczywistym. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 22.11.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Sebo, dzięki za informacje Już sprawdzam farby. Właśnie sprawdziłam. Brzmi nieźle, ale nie doczytałam się, czy potrzebny jest podkład. Sebo, może wiesz też, jak się odnawia takie farby? Czy trzeba jes skrobać, czy można nanieść inne itp.? Co do podłoża. Suche, wytrzymałe. jezlei tynki surowe cem-wap - ja maluję(gruntuje )farba akrylową (jedynak, dekoral - żeby tynk "napił" się tej gorszej farby a nie wpijał mi już farbę ostateczną. Grubtując Unigruntami - uważaj - trzeba to zrobiś umiejęctnie by nie narobisć sobie bałaganu ze zgrubieniami itp. Jedna podpowiedź. Jeżli nakałdasz kolor - używaj zawsze podkląd zblizóny do farby finalnej- zawsze może zdarzyc sie male niedociagnięcie - wtedy masz bardzo dobre maskowanie:) Co do renowacji tych powłok - bezproblemowo mozna je zamalowac wszystkim - ale z doswiadczenia wiem że jeżli odnawiasz poysk - warto go przetrzec drobnym papierem ściernym. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piastrans 22.11.2006 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 tak ,zmywałam wielokrotnie(paluszki dzieci) wszystko w porzadku nie ma przebarwień z tego co pamietam to jak sie je nakłada na ściane to nie wolno ich pod żadnym pozorem rozcieńczać(sa geste i niiektórzy malarze wpadna na ten genialny pomysł)pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 22.11.2006 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Cały parter mam wymalowany Fluggerem (zdaje się, że to szweckie farby), farba zmywalno-szorowalna. Bez problemu zmywam z niej dzieciowe łapy, tłuszcz, kawę, czy inne plamy. Dla mnie farba jest rewelacyjna. Po roku czasu ciany wyglšdajš dalej czyciutko, kolor nie wypłowiał i nie zmył się od wiecznego szorowania . W łazience mam Tikkurilę, też nie narzekam ale tam się nie brudzi więc nie wiem jakby wyglšdała ciana po roku wiecznego zmywania. Natomiast wypróbowałam w jednym z pomieszczeń farbę Benjamin Moor i kolory owszem bardzo ładne ale zmywalnoć tej farby jest tragiczna. To już zwykły Dekoral (no może nie ten marketowy tylko niby ciut lepszy, bo kupowany w specjalistycznym sklepie Dekorala) jest lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlaB 22.11.2006 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Cały parter mam wymalowany Fluggerem (zdaje się, że to szweckie farby), farba zmywalno-szorowalna. Bez problemu zmywam z niej dzieciowe łapy, tłuszcz, kawę, czy inne plamy. Dla mnie farba jest rewelacyjna. jaka jest w przybliżeniu jej cena?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 22.11.2006 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 .......................Bez problemu zmywam z niej dzieciowe łapy, tłuszcz, kawę, czy inne plamy. Dla mnie farba jest rewelacyjna. Po roku czasu ciany wyglšdajš dalej czyciutko, kolor nie wypłowiał i nie zmył się od wiecznego szorowania .. mozesz napisac jaką masz farbę - matową półmatowa satynową ?? etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 23.11.2006 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 AlaB, -farba niestety nie należy do najtańszych, bo w zeszłym roku za litr płaciłam ok. 43-45zł w zależnoci od koloru, ale farba jest bardzo wydajna. Rezi farba jest matowa i dlatego m.in. droższa od satynowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts