Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak rozumieć datę płatności-GeE Money Bank

PIOTR KRYSTYNA

Recommended Posts

Witam i proszę o przetłumaczenie z polskiego na nasze.Uzyskaliśmy kredyt hipoteczny w GE.Wypłacona została pierwsza transza-wobec tego przysłali z GE harmonogram spłat-i pisze tam termin płatności pierwszej raty 1.09.06-czy mam rozumieć, że decyduje data tzw.stempla pocztowego czy muszę wpłacić nieco wcześniej ,żeby na koncie już owego 1.09.06 była rata zapłacona?To po pierwsze,a po drugie:piszą mi tam ,że: UWAGA Kwoty w harmonogramie podane są w walucie kredytu(franki).Czy to oznacza że jeśli rata jest np.50,00 to tą liczbę muszę pomnożyć razy kurs podany obok i wtedy płacić złotówkami?Może to jest proste do zrozumienia i coś ze mną nie jest w porządku ,jednak proszę o wyrozumiałość i odpowiedzi drodzy forumowicze.Pozdrawiam :oops:

Jeśli w umowie kredytowej nie jest inaczej zapisane, datą zapłaty jest dzień wpływu środków na rachunek odbiorcy. Czy GE nie kazał Wam założyć u siebie konta, z którego będzie ściągał środki na spłatę kredytu? Banki często tego wymagają. Wtedy trzeba dbać, żeby w dniu płatności raty na rachunku było wystarczająco dużo środków - co w praktyce oznacza, że trzeba przelewać środki z lekkim zapasem - na wypadek różnic kursowych.

Witam i proszę o przetłumaczenie z polskiego na nasze.:

Postaram się ;)

Uzyskaliśmy kredyt hipoteczny w GE.Wypłacona została pierwsza transza-wobec tego przysłali z GE harmonogram spłat-i pisze tam termin płatności pierwszej raty 1.09.06-czy mam rozumieć, że decyduje data tzw.stempla pocztowego czy muszę wpłacić nieco wcześniej ,żeby na koncie już owego 1.09.06 była rata zapłacona?

Mam nadzieje że z pocztą to żart. Poczta poza dużymi oplatami przetrzymuje dłuuuugo pieniądze.

A co do terminu płatności to oczywiście że w dniu płatności kwota musi znajdowac się na rachunku kredytowym.

To po pierwsze,a po drugie:piszą mi tam ,że: UWAGA Kwoty w harmonogramie podane są w walucie kredytu(franki).Czy to oznacza że jeśli rata jest np.50,00 to tą liczbę muszę pomnożyć razy kurs podany obok i wtedy płacić złotówkami?

A jaki dostaliście kredyt? Pewnie macie kredyt zaciągnięty w CHF a wypłata nastapiła w złotówkach, prawda? Jesli tak to dokładnie odwrotnie spłacacie raty. Płacicie równowartość w złotówkach raty w walucie po kursie Z DANEGO DNIA. Nie ma takiej mozliwości, żebyście mieli w wykazie rat podany kurs waluty!

Może to jest proste do zrozumienia i coś ze mną nie jest w porządku ,jednak proszę o wyrozumiałość i odpowiedzi drodzy forumowicze.Pozdrawiam :oops:

Pozdrawiam

GE przelewa pieniądze na nasze istniejące już konto(tzw.ROR)nie trzeba było zakładać nowego, natomiast oni podali nam nr konta na które należy wpłacać raty.

A ROR jest też w GE? Jesli tak to upewnij się czy w umowie kredytowej nie było Waszego pełnomocnictwa do pobierania rat kredytu z Waszego rachunku. To bezpieczne dla Banku i wygodne dla Was. Jesli nie to niestety będziecie musieli przelewy robić własnoręcznie. Jeśli macie rachunek w innym banku, to nigdy nie spłacicie dokładnej raty. Przelew do obcego banku raczej dochodzi na drugi dzień, a wtedy jest już inny kurs waluty.

No dobra.

A jak mam ROR w BPH a kredyt w GE to jak spłacam te raty ??

Siadam sobie pewnego dnia i chce przelac ratę.

Gdzie sprawdzic kurs ?? Na stronie obojętnie jakiego banku czy konkretnie w GE.

Da sie zrobic zlecenie do mojego banku BPH żeby co miesiąc przelewali ratę w wysokości...i tu właśnie problem.... w wysokosci iluśtam ale franków a nie złotówek ??

Do tego jak rata malejąca to kicha całkowita.

Co miesiąc trzeba siedzieć, spisywać ile franków i mnożyć przez kurs franka na dany dzień.

A mozna wpłacić ratę 2 dni wcześniej ??

A jak dzień po wpłacie i dzień przed nakazanym terminem wpłaty fran gwałtownie skoczy ??

Na stronie internetowej banku GE do godz. 10.00 jest podawany kurs dnia po której masz dokonać spłaty pożyczki.

albo telefonicznie dzień przed wyznaczoną datą spłaty.

Jeśli spłaty dokonasz przed południem (zapytaj w swoim banku ile mają sesji i o której) to pieniądze będą w GE wieczorem.

GE ma zawsze wyższy przelicznik niż na stronie nbp.pl

Dana.

Ja was kompletnie nie rozumiem!!!!!!!!!!!!!

Sama też mam kredyt w GE i przy pomocy polecenia zapłaty, obciążają moje konto raz w miesiącu - na 20-tego - kwotą taka jaka ma być. Po co mam się męczyć, liczyć, pamiętać, itp., itd.. Jeden kwit w banku (ROR mam w BPH) i cały problem z głowy.

Ja was kompletnie nie rozumiem!!!!!!!!!!!!!

Sama też mam kredyt w GE i przy pomocy polecenia zapłaty, obciążają moje konto raz w miesiącu - na 20-tego - kwotą taka jaka ma być. Po co mam się męczyć, liczyć, pamiętać, itp., itd.. Jeden kwit w banku (ROR mam w BPH) i cały problem z głowy.

I to mi sie podoba najbardziej.

Gdzie trzeba wypisać druczek ??

U siebie tam gdzie ROR w BPH czy tam gdzie kredyt czyli w GE ??

dana49 dzięki za obszerne wyjaśnienie.

Aczkolwiek banki coś oszukują bo kurs franka w Polsce powinien być jeden i ten sam a nie różny w różnych bankach.

Witam i proszę o przetłumaczenie z polskiego na nasze.Uzyskaliśmy kredyt hipoteczny w GE.Wypłacona została pierwsza transza-wobec tego przysłali z GE harmonogram spłat-i pisze tam termin płatności pierwszej raty 1.09.06-czy mam rozumieć, że decyduje data tzw.stempla pocztowego czy muszę wpłacić nieco wcześniej ,żeby na koncie już owego 1.09.06 była rata zapłacona?To po pierwsze,a po drugie:piszą mi tam ,że: UWAGA Kwoty w harmonogramie podane są w walucie kredytu(franki).Czy to oznacza że jeśli rata jest np.50,00 to tą liczbę muszę pomnożyć razy kurs podany obok i wtedy płacić złotówkami?Może to jest proste do zrozumienia i coś ze mną nie jest w porządku ,jednak proszę o wyrozumiałość i odpowiedzi drodzy forumowicze.Pozdrawiam :oops:

Podany termin płatności to termin kiedy pieniądze mają się znaleźć na koncie w banku. Obecnie już chyba nikt nie uznaje "daty stempla". Co do harmonogramu to dokładnie jak piszesz mnoży się podaną kwotę x kurs franka w dniu dokonania przelewy ale uwaga! Kurs ten sprawdzasz w GE albo na ich stronie i jest to kurs spłaty (ten wyższy). Możesz również wykonać dyspozycję pobrania (składa się wniosek w oddziale GE) i wtedy oni sami w dniu płatności wyliczają sobie ile ma być pobrane i sobie pobierają. Jakby coś niejasne było to pytaj :)

To było tak:przyszedł do nas do domu Pan Kierownik sprzedaży kredytów z oddziału GE w Katowicach.Pozbierał wszystkie dokumenty,kserokopie czego tylko się dało,zaświadczenia i wszystko co było potrzebne wg.spisanego punkt po punkcie harmonogramu.Wyliczył zdolność kredytową i miało być szybko i sprawnie -decyzja w 48 godzin.Z tego zrobiło się chyba 48 000 godzin :lol: (nie liczyłam).Analityk jak zaczął w centrali analizować to kazał dosłać jakieś jedno sprostowanie nr konta męża w SKOKU,co też natychmiastowo mój małżonek wykonał faxem przesyłając.No i te operacje trwały półtora miesiąca.Pozdrawiam i życzę powodzenia w obcowaniu z BANKAMI.Krystyna