Ziutek05 09.08.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Witam grupowiczów,mam w domu antene satelitarną i antenę zwykła naziemną. Kupiłem wczoraj gniazdo trzyfunkcyjne - Radio-TV-SAT. Pytałem się sprzedawcy, czy do tego gniazda podłącza się dwa kable, z satelity i z anteny naziemnej. Otrzymałem otpowiedź potwierdzającą. Po rozpakowaniu gniazda okazuje się, że wchodzi tam jeden kabelek. Co mam zrobić? Czy w cześniej mam jakoś połączyć te kable?Na schemacie połaczenia jest antenka satelitarna i antena naziemna zwykła, od tych anten idą przewody i łaczą się przed wejściem do gniazda. W miejscu gdzie kable sie łączą jest symbol oznaczony BT. czy ktos moze mnie oświecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 09.08.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 http://www.dipol.com.pl/schemat02.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziutek05 09.08.2006 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 strasznie to zawiłe i nieczytelne dla amatora. Z tego co ja zrozumiałem to mam kupić zwrotnicę antenową?. Co to jest , jak to wygląda i iile kosztuej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziutek05 09.08.2006 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 chyba raczje chodzi o sumator sygnałów TV-SAT. dzięki za podpowiedź, takie sumatorki chyba widziałem w sklepie juz wszystko jasne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 09.08.2006 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 ale klikać umiesz? to kliknij na te niebieskie symbole pod elementami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 09.08.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Witam grupowiczów, mam w domu antene satelitarną i antenę zwykła naziemną. Kupiłem wczoraj gniazdo trzyfunkcyjne - Radio-TV-SAT. Pytałem się sprzedawcy, czy do tego gniazda podłącza się dwa kable, z satelity i z anteny naziemnej. Otrzymałem otpowiedź potwierdzającą. Po rozpakowaniu gniazda okazuje się, że wchodzi tam jeden kabelek. Co mam zrobić? Czy w cześniej mam jakoś połączyć te kable? Na schemacie połaczenia jest antenka satelitarna i antena naziemna zwykła, od tych anten idą przewody i łaczą się przed wejściem do gniazda. W miejscu gdzie kable sie łączą jest symbol oznaczony BT. czy ktos moze mnie oświecić? Na stronie Dipola jest wszystko wyjaśnione, ale jak nie kumasz to przynajmniej napisz ile przewidujesz gniazd w domu i jaki konwerter jest przy talerzu (quatro czy Quad jako wielowyjściowe ew. fullband z jednym wyjściem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziutek05 09.08.2006 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Do Aru:Ty to widzę z tych mądrzejszych jesteś, co tylko umieją się naśmiewać z innych na forum a czytać nie umieszbo przed Twoją odpowiedzią napisałem, że dla mnie już wszystko jasne jestdo KrzysztofaH:dzięki za konkretną podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 09.08.2006 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Panowie Spokojnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 09.08.2006 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Do Aru: Ty to widzę z tych mądrzejszych jesteś, co tylko umieją się naśmiewać z innych na forum a czytać nie umiesz bo przed Twoją odpowiedzią napisałem, że dla mnie już wszystko jasne jest do KrzysztofaH: dzięki za konkretną podpowiedź otóż nie - temat dla mnie ciekawy jak i dla Ciebie - tylko kliknąłem to co tam było i były ceny; rzadko tak jest , że jest tak pełne info o ofercie i ceny, a jeżeli tak jest , to znaczy, że prawdopodobnie wystarczy zwykłe pytanie lamera do nich i na pewno coś poradzą, ale lepiej oczywiście oczekiwać BIERNIE na gotowca, a nie przekonać się czynnie co ktoś miał na myśli zamieszczając linka to po pierwsze a po drugie niepotrzebnie z dużej no i nie służy do upominania itp, a do wyśmiewania raczej to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 09.08.2006 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 To teraz na spokojnie - ze schematu wynika, że połączenia między elementami systemu należy wykonać przewodem koncentrycznym satelitarnym 75 omów. Najwygodniejszym miejscem dla umieszczenia całej elektroniki typu sumatory, zwrotnice i wzmacniacze będzie poddasze nieużytkowe. Jestem na etapie instalacji wszelakich i chciałbym zatopić w ścianie przewody antenowe. I teraz przechodzimy do pytania Jeżeli zakładam, że telewizja będzie z powietrza, ale może kiedyś zainstaluje se satelyte, to czy wystarczy JEDEN przewód koncentryczny łączący poddasze nieużytkowe z miejscami gdzie będą gniazda (1 lub 2) i czy faktycznie ma to być przewód 75 omowy? Dziękuję za wyrozumiałość dla humanisty co się za kable zabrał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 09.08.2006 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Witam grupowiczów, mam w domu antene satelitarną i antenę zwykła naziemną. Kupiłem wczoraj gniazdo trzyfunkcyjne - Radio-TV-SAT. Pytałem się sprzedawcy, czy do tego gniazda podłącza się dwa kable, z satelity i z anteny naziemnej. Otrzymałem otpowiedź potwierdzającą. Po rozpakowaniu gniazda okazuje się, że wchodzi tam jeden kabelek. Co mam zrobić? Czy w cześniej mam jakoś połączyć te kable? Na schemacie połaczenia jest antenka satelitarna i antena naziemna zwykła, od tych anten idą przewody i łaczą się przed wejściem do gniazda. W miejscu gdzie kable sie łączą jest symbol oznaczony BT. czy ktos moze mnie oświecić? antene satelitarna i naziemna podlaczasz do sumatora TV-sat..i to puszczasz 1 przewodem (75ohm) do gniazda TV-R-SAT i tu mozesz podlaczyc osobno telewizor,radio,tuner sat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 09.08.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Jeżeli zakładam, że telewizja będzie z powietrza, ale może kiedyś zainstaluje se satelyte, to czy wystarczy JEDEN przewód koncentryczny łączący poddasze nieużytkowe z miejscami gdzie będą gniazda (1 lub 2) i czy faktycznie ma to być przewód 75 omowy? Dziękuję za wyrozumiałość dla humanisty co się za kable zabrał Przewód musi być wysokiej jakości. Trzeba uważać na wszelką chińszczyznę (np. sprzedawane w hurtowniach elektrycznych i na giełdach niby RG6!) Przy wysokich częstotliwościach ogromnie ważna jest jakośc przewodu. Kiepski przewód ma duże tłumienie i słabe ekranowanie. Należy też uważać, aby zbytnio nie zginać przewodów przy układaniu (minimalny promień gięcia to przeważnie 8 x średnica przewodu). Wystarczy Tobie jeden przewód, ale na pewno nie zaszkodzi, jak puścisz dwa. Nie wiadomo, co później zechcesz podłączyć do tej instalacji. Równie dobrze można puścić dwa osobne przewody do anten RTV i osobny do satelity. Przewód do satelity zostawiasz w salonie dłuższy i łączysz później bezpośrednio z tunerem/dekoderem sat. Oszczedzisz w ten sposób na sumatorze TV-SAT oraz gniazdku SAT (wcale nie tanie ). Dodatkowo będą mniejsze straty w sygnale . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 09.08.2006 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 A po czym poznać dobry przewód? Bd potrzebował góra 20 metrów więc raczej nie wezmę z zaprzyjaźnionej hurtowni... Ale tak właśnie zroię - puszczę 2 przewody (dzięki za podpowiedź!), w tej chwili to dodatkowe pół godzinki roboty, a potem... Z tym, że chyba niestety koncentryk trzeba wkuwać bo jakoś na oko wydaje mi się za gruby żeby zmieścić się pod tynkiem? W rogu salonu mam 5 puszek wkutych - 2 na podwójny prunt, 1-telefon, 1-antena, 1-SAT. Wprawdzie telefonu na razie nie ma a SATa też nie będzie tak od razu, lepiej być przygotowanym na różne opcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 09.08.2006 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 A ja puściłem jeden przewód antenowy, ale za to do wszystkich pokoi. Dzięki temu dekoder cyfrowy mogę postawić w dowolnym miejscu, ale nie obędzie się bez sumatora i gniazd z podwójnym wyjściem. Sumator wcale nie jest taki drogi, gorzej z gniazdami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peteros 09.08.2006 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 najlepiej (i przyszłościowo) położyć po odcinku kable dobrej jakości z góry (poddasze?) do każdego z gniazd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 10.08.2006 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Przewód musi być wysokiej jakości. Trzeba uważać na wszelką chińszczyznę (np. sprzedawane w hurtowniach elektrycznych i na giełdach niby RG6! Ja kupiłem na http://www.eph.pl "siakiś" RG6 b.tanio i zrobiłem test. Obrobiłem końcówki i wsadziłem 100 m zwiniętą rolkę między konwerter i tuner sat. Wszystko hulało z wysokim poziomem sygnału. Przy niższych częstotliwościach będzie tylko lepiej. Ja puszczam osobne przewody (w gwiazdę) do każdego (no prawie ) pomieszczenia. Rozdzielka będzie na stryszku nad poddaszem. Planuję zastosować multiswitch-e z DIPOL-a z max. 4 tunerami sat. Nie sądzę żebym kiedykolwiek miał mieć ich >4 Co do grubości koncentryka to nie przesadzajmy!. Tynk c-w ma średnio 2,5 cm grubości; chyba że kolega planuje jakieś tynki cienkowarstwowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 10.08.2006 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Do Aru: Ty to widzę z tych mądrzejszych jesteś, co tylko umieją się naśmiewać z innych na forum a czytać nie umiesz bo przed Twoją odpowiedzią napisałem, że dla mnie już wszystko jasne jest do KrzysztofaH: dzięki za konkretną podpowiedź Pojawiłeś się niedawno i już takie ironiczne odpowiedzi np. pod moim adresem, a ja chciałem Ci pomóc i cos doradzić. Ale aby to uczynić trzeba podać więcej konkretów, o których wspomniałem wcześniej. A ty zamiast się obrażać daj sobie pomóc skoro nie wiesz jak się do tego zabrać. Właśnie skończyłem walkę z instalacja antenową naziemną i satelitarną łącznie z tunerem i trochę wiedzy oprócz tej teoretycznej rónież praktycznej nabyłem. Dodam, że wszystko sam zaprojektowałem i wykonałem. Czasem trzeba trochę cierpiwości w oczekiwaniu na odpowiedź na Forum. Warto też wykazać trochę dobrej woli i nie oceniać wszystkich spod grubego palca. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziutek05 10.08.2006 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Dzięki dla wszystkich za dogłębne wyjaśnienie tematu. Przepraszam, jeżeli źle odczytałem czyjeś intencje i się niepotrzebnie uniosłem (emocje wzięły górę) pozdrawiam, wszystkich grupowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 10.08.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Dzięki dla wszystkich za dogłębne wyjaśnienie tematu. Przepraszam, jeżeli źle odczytałem czyjeś intencje i się niepotrzebnie uniosłem (emocje wzięły górę) pozdrawiam, wszystkich grupowiczów Ale przynajmniej już wiesz co i jak robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 10.08.2006 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 najlepiej (i przyszłościowo) położyć po odcinku kable dobrej jakości z góry (poddasze?) do każdego z gniazd... Najlepiej i przyszłościowo to położyć rurki a później wciągać kable takie jakie będą potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts