Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gniazdo RTV-SAT

Recommended Posts

Witam grupowiczów,

mam w domu antene satelitarną i antenę zwykła naziemną. Kupiłem wczoraj gniazdo trzyfunkcyjne - Radio-TV-SAT. Pytałem się sprzedawcy, czy do tego gniazda podłącza się dwa kable, z satelity i z anteny naziemnej. Otrzymałem otpowiedź potwierdzającą. Po rozpakowaniu gniazda okazuje się, że wchodzi tam jeden kabelek.

Co mam zrobić? Czy w cześniej mam jakoś połączyć te kable?

Na schemacie połaczenia jest antenka satelitarna i antena naziemna zwykła, od tych anten idą przewody i łaczą się przed wejściem do gniazda. W miejscu gdzie kable sie łączą jest symbol oznaczony BT.

czy ktos moze mnie oświecić?

Witam grupowiczów,

mam w domu antene satelitarną i antenę zwykła naziemną. Kupiłem wczoraj gniazdo trzyfunkcyjne - Radio-TV-SAT. Pytałem się sprzedawcy, czy do tego gniazda podłącza się dwa kable, z satelity i z anteny naziemnej. Otrzymałem otpowiedź potwierdzającą. Po rozpakowaniu gniazda okazuje się, że wchodzi tam jeden kabelek.

Na schemacie połaczenia jest antenka satelitarna i antena naziemna zwykła, od tych anten idą przewody i łaczą się przed wejściem do gniazda. W miejscu gdzie kable sie łączą jest symbol oznaczony BT.

Na stronie Dipola jest wszystko wyjaśnione, ale jak nie kumasz to przynajmniej napisz ile przewidujesz gniazd w domu i jaki konwerter jest przy talerzu (quatro czy Quad jako wielowyjściowe ew. fullband z jednym wyjściem).

Do Aru:

Ty to widzę z tych mądrzejszych jesteś, co tylko umieją się naśmiewać z innych na forum a czytać nie umiesz

bo przed Twoją odpowiedzią napisałem, że dla mnie już wszystko jasne jest

do KrzysztofaH:

dzięki za konkretną podpowiedź

otóż nie - temat dla mnie ciekawy jak i dla Ciebie - tylko kliknąłem to co tam było i były ceny; rzadko tak jest , że jest tak pełne info o ofercie i ceny, a jeżeli tak jest , to znaczy, że prawdopodobnie wystarczy zwykłe pytanie lamera do nich i na pewno coś poradzą, ale lepiej oczywiście oczekiwać BIERNIE na gotowca, a nie przekonać się czynnie co ktoś miał na myśli zamieszczając linka

to po pierwsze

a po drugie

niepotrzebnie z dużej

no i :D nie służy do upominania itp, a do wyśmiewania raczej to :lol:

To teraz na spokojnie - ze schematu wynika, że połączenia między elementami systemu należy wykonać przewodem koncentrycznym satelitarnym 75 omów. Najwygodniejszym miejscem dla umieszczenia całej elektroniki typu sumatory, zwrotnice i wzmacniacze będzie poddasze nieużytkowe. Jestem na etapie instalacji wszelakich i chciałbym zatopić w ścianie przewody antenowe.

I teraz przechodzimy do pytania ;-)

Jeżeli zakładam, że telewizja będzie z powietrza, ale może kiedyś zainstaluje se satelyte, to czy wystarczy JEDEN przewód koncentryczny łączący poddasze nieużytkowe z miejscami gdzie będą gniazda (1 lub 2) i czy faktycznie ma to być przewód 75 omowy?

Dziękuję za wyrozumiałość dla humanisty co się za kable zabrał :lol:

Witam grupowiczów,

antene satelitarna i naziemna podlaczasz do sumatora TV-sat..i to puszczasz 1 przewodem (75ohm) do gniazda TV-R-SAT i tu mozesz podlaczyc osobno telewizor,radio,tuner sat.

Jeżeli zakładam, że telewizja będzie z powietrza, ale może kiedyś zainstaluje se satelyte, to czy wystarczy JEDEN przewód koncentryczny łączący poddasze nieużytkowe z miejscami gdzie będą gniazda (1 lub 2) i czy faktycznie ma to być przewód 75 omowy?

Dziękuję za wyrozumiałość dla humanisty co się za kable zabrał :lol:

Przewód musi być wysokiej jakości. Trzeba uważać na wszelką chińszczyznę (np. sprzedawane w hurtowniach elektrycznych i na giełdach niby RG6!)

Przy wysokich częstotliwościach ogromnie ważna jest jakośc przewodu.

Kiepski przewód ma duże tłumienie i słabe ekranowanie.

Należy też uważać, aby zbytnio nie zginać przewodów przy układaniu (minimalny promień gięcia to przeważnie 8 x średnica przewodu).

Wystarczy Tobie jeden przewód, ale na pewno nie zaszkodzi, jak puścisz dwa. Nie wiadomo, co później zechcesz podłączyć do tej instalacji.

Równie dobrze można puścić dwa osobne przewody do anten RTV i osobny do satelity. Przewód do satelity zostawiasz w salonie dłuższy i łączysz później bezpośrednio z tunerem/dekoderem sat. Oszczedzisz w ten sposób na sumatorze TV-SAT oraz gniazdku SAT (wcale nie tanie :( ).

Dodatkowo będą mniejsze straty w sygnale :D.

A po czym poznać dobry przewód? Bd potrzebował góra 20 metrów więc raczej nie wezmę z zaprzyjaźnionej hurtowni... :(

Ale tak właśnie zroię - puszczę 2 przewody (dzięki za podpowiedź!), w tej chwili to dodatkowe pół godzinki roboty, a potem... :roll: Z tym, że chyba niestety koncentryk trzeba wkuwać bo jakoś na oko wydaje mi się za gruby żeby zmieścić się pod tynkiem?

W rogu salonu mam 5 puszek wkutych - 2 na podwójny prunt, 1-telefon, 1-antena, 1-SAT. Wprawdzie telefonu na razie nie ma a SATa też nie będzie tak od razu, lepiej być przygotowanym na różne opcje.

Przewód musi być wysokiej jakości. Trzeba uważać na wszelką chińszczyznę (np. sprzedawane w hurtowniach elektrycznych i na giełdach niby RG6!

Ja kupiłem na http://www.eph.pl "siakiś" RG6 b.tanio i zrobiłem test. Obrobiłem końcówki i wsadziłem 100 m zwiniętą rolkę między konwerter i tuner sat. Wszystko hulało z wysokim poziomem sygnału. Przy niższych częstotliwościach będzie tylko lepiej. Ja puszczam osobne przewody (w gwiazdę) do każdego (no prawie :-)) pomieszczenia. Rozdzielka będzie na stryszku nad poddaszem. Planuję zastosować multiswitch-e z DIPOL-a z max. 4 tunerami sat. Nie sądzę żebym kiedykolwiek miał mieć ich >4 :D :D :D

Co do grubości koncentryka to nie przesadzajmy!. Tynk c-w ma średnio 2,5 cm grubości; chyba że kolega planuje jakieś tynki cienkowarstwowe.

Do Aru:

Ty to widzę z tych mądrzejszych jesteś, co tylko umieją się naśmiewać z innych na forum a czytać nie umiesz

bo przed Twoją odpowiedzią napisałem, że dla mnie już wszystko jasne jest

do KrzysztofaH:

dzięki za konkretną podpowiedź

Pojawiłeś się niedawno i już takie ironiczne odpowiedzi np. pod moim adresem, a ja chciałem Ci pomóc i cos doradzić. Ale aby to uczynić trzeba podać więcej konkretów, o których wspomniałem wcześniej.

A ty zamiast się obrażać daj sobie pomóc skoro nie wiesz jak się do tego zabrać.

Właśnie skończyłem walkę z instalacja antenową naziemną i satelitarną łącznie z tunerem i trochę wiedzy oprócz tej teoretycznej rónież praktycznej nabyłem. Dodam, że wszystko sam zaprojektowałem i wykonałem.

Czasem trzeba trochę cierpiwości w oczekiwaniu na odpowiedź na Forum. Warto też wykazać trochę dobrej woli i nie oceniać wszystkich spod grubego palca.

pozdrawiam.