Dave 09.08.2006 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Czy ktos zna producenta farb silikonowych, ktory jest w stanie wyprodukowac taka farbe wg dowolnego koloru NCS ? Mam wzor koloru ale niestety wszyscy producenci jakich pytalem mowia ze nie sa w stanie go wykonac (kolor intensywny zolty). Moze ktos znalazl taka firme ktora zrobi dowolny kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 09.08.2006 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 STO IspoFarba silikonowa Neosil lub mikrosilikonowa Lotusan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 09.08.2006 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Niestety nie jest to prawda. Z materialow informacyjnych firmy STO: "Barwa: Biała oraz ograniczony zakres kolorów StoColor-System". Mnie interesuje czy jest firma, ktora zrobi DOWOLNY kolor NCS a nie ograniczona palete wg wlasnego wzornika.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 09.08.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 u kazdego producenta farby silikonowe mają ograniczoną paletę barw i każda firma bedzie miał ograniczenia wynikające składu bazy. Największa paletę barw maja farby akrylowe ( najintensywniejsze kolory) Sto miesza farby na miejscy wg swoje wzornika oraz "podchodzi" kolory z innych wzorników. wystarczy zapytac na miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 09.08.2006 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Wiem ze najwieksza palete maja akrylowe. Ale ktory producent silikonowych ma najwieksza palete i potrafi sobie poradzic z intensywnymi kolorami ? Poki co zaden producent nie chce sie podjac zrobienia "mojego" koloru, czyzby farby silikonowe mozna byly tylko slabo barwic a nie intensywnie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 10.08.2006 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 a moze pomalowac farba akrylowa i przemalowac bezbarwnym impregnatem silikonowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.M. 10.08.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Ja malowałem elewacje farbą silikonową. Przeglądałem różne firmy, tanią firmą i dobrą jest SIGMA (indurin) oglądałem paletę barw silikonu nie podobały mi sie kolory ale sprzedawca wymieszał mi kolor z palety barw farby akrylowej tej samej firmy, zaznaczam że palety się różnią i to barszo paleta barw akrylu jest duuuuuuuuuuuuuuuuuużo bogatsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 10.08.2006 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 to chyba nie jest zgodne ze sztuka mieszac barwnik akrylowy z farba silikonowa, ciekawe jaki to dalo efekt i czy bedzie trwaly? Ja wole zeby producent wymieszal mi farbe w fabryce bo to oznacza gwarancje na kolor, tak to nigdy nie wiadomo jaki wyjdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 14.08.2006 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 u kazdego producenta farby silikonowe mają ograniczoną paletę barw i każda firma bedzie miał ograniczenia wynikające składu bazy. Największa paletę barw maja farby akrylowe ( najintensywniejsze kolory) Sto miesza farby na miejscy wg swoje wzornika oraz "podchodzi" kolory z innych wzorników. wystarczy zapytac na miejscu Farby silikonowe w większości przypadków mają zredukowana ilośc spoiwa. Inaczej nie skorzysta się z zalet wysokiej dyfuzyjności tej farby. Dlatego powstają ograniczenia technologiczne dla barw mocno intensywnych. Po przeciągnięciu ręką po płaszczyźnie sprawia farbe wrażenie, że pokryła się miałym nalotem. Kolorów może być bez końca np. Huma ma ok 30.000 kolorów. Co nie oznacza , ze nie ma w dalszym ciągu ograniczeń. Problem nie jest w ilości kolorów, ale jego intensywności i ilości pigmentu, który musi zoastać związany i utrzymany przez spoiwo. "Dobry" producent który wybarwi wszystko, bedzie miał farbę silikonową, ale za to o podwyższonej zawarości akrylu. To taki silikon po reformie gospodarczej. Drobnostka, użytkownik o tym nie będzie wiedział. Druga opcja, farba się rozwarstwia i pojawiają się pigmentowe oka na powierzchni. Radzę oprzeć się ma opinii markowych producentów farb silikonowych, jak stwierdzą, że nie można wybarwić w danym NCS , to zmienić farbę na akryl, 25% spoiwa utrzyma każdy pigment. Nie radzę kombinować z 'dobrym" producentem,który przecież zrobi wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.M. 16.08.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 to chyba nie jest zgodne ze sztuka mieszac barwnik akrylowy z farba silikonowa, ciekawe jaki to dalo efekt i czy bedzie trwaly? Ja wole zeby producent wymieszal mi farbe w fabryce bo to oznacza gwarancje na kolor, tak to nigdy nie wiadomo jaki wyjdzie... a czy do farby silikonowej i akrylowej nie jest dawany pigment taki sam przeciesz obie farby rozcięcza się wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgoss 16.08.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Proponuję aby zgłosił się do dystrybutora firmy Caparol, majš i farby i wiedzš co to jest NCS - warunek - muszš mieć mieszalnik na miejscu Jedynym problemem może być osišgnięcie intensywnej żółci, jeli nawet uda się ten manewr - musisz liczyć się z bardzo wysokš dopłatš za pasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iro 04.11.2006 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Widzę, że złapałem się w tą pułapkę. Jestem właśnie po malowaniu farbą silikonową o dość intensywnym czerwono-bordowym kolorze. W składzie budowlanym gdzie mieszano farbę nikt się nie zająknął, że taki dobór jest nieodpowiedni. Teraz faktycznie po dotknieciu dłonią bądź częścią garderoby zostaje wyraźny biały nalot. Dodatkowo na drugi dzień po malowaniu drugiej warstwy spadł deszcz i zrobiły się bardzo widoczne zacieki. W trakcie malowania w dnień było już dość chłodno (3-10 stopni), a w nocy poniżej 0 st. Czy to też może być przyczyną problemów? Firma, która maluje chce jeszcze w tym roku kłaść kolejną, trzecią warstwę. Jednak dwie powinny wystarczyć. Tam gdzie deszcz nie sięgał kolor jest równomierny i bez zacieków. Biały nalot zostaje wszędzie. Czy ma ktoś radę co dalej z tym robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 05.11.2006 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 to chyba nie jest zgodne ze sztuka mieszac barwnik akrylowy z farba silikonowa, ciekawe jaki to dalo efekt i czy bedzie trwaly? Ja wole zeby producent wymieszal mi farbe w fabryce bo to oznacza gwarancje na kolor, tak to nigdy nie wiadomo jaki wyjdzie... a czy do farby silikonowej i akrylowej nie jest dawany pigment taki sam przeciesz obie farby rozcięcza się wodą. Może być dodawany ten sam pigment, tyle że silkonowa ma ok 12-15% spoiwa, akrylowa zewnętrzna 25%. I to daje duże różnice w zachowaniu produktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 05.11.2006 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 a moze pomalowac farba akrylowa i przemalowac bezbarwnym impregnatem silikonowym Coś kombinujesz Rezi... Działać to będzie, spaść nie spadnie, tylko dlaczego tak drogo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 05.11.2006 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Widzę, że złapałem się w tą pułapkę. Jestem właśnie po malowaniu farbą silikonową o dość intensywnym czerwono-bordowym kolorze. W składzie budowlanym gdzie mieszano farbę nikt się nie zająknął, że taki dobór jest nieodpowiedni. Teraz faktycznie po dotknieciu dłonią bądź częścią garderoby zostaje wyraźny biały nalot. Dodatkowo na drugi dzień po malowaniu drugiej warstwy spadł deszcz i zrobiły się bardzo widoczne zacieki. W trakcie malowania w dnień było już dość chłodno (3-10 stopni), a w nocy poniżej 0 st. Czy to też może być przyczyną problemów? Firma, która maluje chce jeszcze w tym roku kłaść kolejną, trzecią warstwę. Jednak dwie powinny wystarczyć. Tam gdzie deszcz nie sięgał kolor jest równomierny i bez zacieków. Biały nalot zostaje wszędzie. Czy ma ktoś radę co dalej z tym robić? Kiedys pisałęm o tym na forum. Silikon ma mało spoiwa, Pociągnięcie ręką powodu "szlifowanie " większych ziaren , które się "przepaławiają" i wychodzi jakby biały nalot. Jedyna szansa - spróbowac to związać - dać grunt akrylowy, rozcieńczyć na tyle, aby jeszcze wiązał , ale nie na tyle, by nie dawał świecącej powłoki. Koniecznośc zrobienia indywidualnych prób. Kolejne malowanie silikonem - gwarantowanie nic nie da. Inna opcja - jeden raz po wierzchu farbą akrylową według życzonego koloru. Tylko po co pod spodem silikon.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iro 05.11.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Kolejne malowanie silikonem - gwarantowanie nic nie da. Dzięki za pomoc. Nie bardzo jednak rozumiem powyższe zdanie. Czy na silikon można teraz położyć farbę akrylową? Czym różnią się te rodzaje farb? Akrylowa jest z założenia gorsza? A może tak jak napisał Rezi pokryć to bezbarwnym silikonem? Będę to wszystko musiał ustalić ze sprzedawcą i ew. producentem farby i chciałbym być - niestety po szkodzie - mądrzejszy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts