Żółtodziób 09.08.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Witam,Zarys już mam i myślę, że nie powinno to być skomplikowane.Stolarz przygotuje listwy i belki pod wymiar. Impregnacja po skręceniu w całość czy przed?Czy ktoś może podac link do ewentualnych zdjęć takich bram lub szkiców na podstawie których można sie wzorować w wykonawstwie. PSCzy murek wystarczy jak zrobi się z betonu B15 - osadzone w nim będą słupki z rury 50mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 09.08.2006 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 a nie chcesz zrobić najpierw ramy stalowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roobertt 09.08.2006 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Pisze to bardziej jako ciekawostke niż pomoc w temacie mam brame i bramke z drewna i w tym roku bramka po zamknieci sama się otwierała tak mocno drzewo wyschło teraz jest ok bo popadało.Bramka jest na domofon i zaczep niesięgał całkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żółtodziób 10.08.2006 05:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 a nie chcesz zrobić najpierw ramy stalowej? ramy stalowej w sensie? generalnie to ma być proste i szybkie w wykonawstwie ogrodzenie, z którym poradzi sobie taki żółtodziób jak ja wyznaję zasadę, ze najpristsze rozwiązania sa najlepsze. Czasami tylko jest mały problem z wprowadzeniem ich w życie. Czekam na ewentualne sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 10.08.2006 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 a nie chcesz zrobić najpierw ramy stalowej? ramy stalowej w sensie? generalnie to ma być proste i szybkie w wykonawstwie ogrodzenie, z którym poradzi sobie taki żółtodziób jak ja wyznaję zasadę, ze najpristsze rozwiązania sa najlepsze. Czasami tylko jest mały problem z wprowadzeniem ich w życie. Czekam na ewentualne sugestie więc my mamy pospawaną ramę z kątowników /utrzymuje bramkę w odpowiednim kształcie. Zawiasy są wmurowane w słupy kamienne. Do ramy przykręcone sa deseczki i pomalowane na konkretny kolor. Taka bramka ma również przyspawany do ramy zamek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 10.08.2006 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 My tez będziemy taka mieli taką z katowników wypełniona deskami (poziomo) brame, furtkę i ogrodzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 10.08.2006 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Posłuchaj majki. Konstrukcje drewniane mają to do siebie ze wystawione na słońce i mrozy lubią się odkształcać (niedomykanie itp)Rama stalowa zapewni konstrukcji stabilność a uroku doda wypełnienie drewniane.Ogólnie wygląd zapewni drewno a stabilność konstrukcji stal. Takie rozwiazanie zapewnia spokój na wiele lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurand79 11.08.2006 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Posłuchaj majki. Konstrukcje drewniane mają to do siebie ze wystawione na słońce i mrozy lubią się odkształcać (niedomykanie itp) Rama stalowa zapewni konstrukcji stabilność a uroku doda wypełnienie drewniane. Ogólnie wygląd zapewni drewno a stabilność konstrukcji stal. Takie rozwiazanie zapewnia spokój na wiele lat. ...ja właśnie tak planuję zrobić. HOWGH!!! Jak nie chcesz żeby stalowa konstrukcja była widoczna z ulicy to możesz ją ukryć w wydrążonej belce drewnianej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żółtodziób 12.08.2006 05:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Faktycznie, w taki sposób konstrukcja będzie stabilniejsza i mocniejsza. Rama na pewno jest maskowana belkami i listwami, bo w innym przypadku szpeciłaby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurand79 12.08.2006 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Zaimpregnuj drewno przed montażem. Jeśli tego nie zrobisz to przy impregnacji gotowej bramy będą miejsca gdzie ty pędzlem nie dotrzesz a wilgoć tam trafi bez problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 14.08.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 http://www.mik.krakow.pl/Administracja/biuro/uploads/skarabeusz_zabytki/Zubrzyca_skansen_03.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żółtodziób 17.08.2006 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Czy ktoś może podac link do ewentualnych zdjęć takich bram lub szkiców na podstawie których można sie wzorować w wykonawstwie. PS Czy murek wystarczy jak zrobi się z betonu B15 - osadzone w nim będą słupki z rury 50mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 17.08.2006 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 pod słupki normalnie fundament poniżej strefy przemarzania, podmurówka zdylatowana od słupków /nie musi być głeboko wkopana w ziemię/. Niestety nie mam zdjęć naszej bramki i bramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zes 17.12.2007 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 A jak wygląda (jest zbudowana) kratownica bramy?Szukam co mają forumowicze - a tego zbytnio na fotkach nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkob 18.12.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 witam,rama pospawana metalowa z profila,sztachety olchowe malowane sadolinem i przykręcone do ramy http://images29.fotosik.pl/128/761a504ec1a48780.jpg http://images32.fotosik.pl/82/bcf9af80a2179bbf.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zes 18.12.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 No to mi się podoba . A jakich profili użyto do konstrukcji ramy? I całość spawana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkob 18.12.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 profil chyba 4x2 cm,zespawane ramki ,a pózniej poprzykręcane sztachetki,słupki były stare,wczesniej była stara brama metalowa z siatką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 19.12.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 profil chyba 4x2 cm,zespawane ramki ,a pózniej poprzykręcane sztachetki,słupki były stare,wczesniej była stara brama metalowa z siatką ja myślę, ze trzeba użyć profil 4 x 4 o grubości 2 mm, żeby brama była stabilna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zes 19.12.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 ja myślę, ze trzeba użyć profil 4 x 4 o grubości 2 mm, żeby brama była stabilna Czy lepiej zrobić z 50 x 30 lub coś podobnego? Rama z profili 40 x 40 w bramach z deskami na jednej stronie zdaje mi się że może się zwichrować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts