Monika B 09.08.2006 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Mam problem z dobraniem mocy wyciągu kuchennego podłączanego do wentylacji. Czy ktoś ma tak przy kuchni otwartej na salon? Słyszałam, że powinno sie specjalnie to obliczać, tymczsem w sklepach oferują okapy o mocy 300 i za 300 i nie widzą problemu . Już chyba popełniłam błąd, bo uwierzyłam projektantce, że załamania rury nad podwieszanym sufitem nie obniżają mocy. Do tego widzę, że okapy teleskopowe nie mają dużych mocy, a taki najbardziej bym chciała. Nie rozumiem też co to są te rekuperatory Pomóżcie mi uporać się z tym problemem. Pokażcie co Wy wybraliście i jak sie sprawdza. Proszę również o linki gdzie można by o tym poczytać (tak by baba poniała ) Dzieki z góry Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 09.08.2006 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Jeśli ten, który chcesz ma za małą moc, to może pomyśl o wentylatorze kanałowym montowanym w kanale wentylacyjnym, który by wspomagał kiedy potrzeba lub całkowicie zastępował wentylator okapowy.[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 10.08.2006 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Jeśli ten, który chcesz ma za małą moc, to może pomyśl o wentylatorze kanałowym montowanym w kanale wentylacyjnym, który by wspomagał kiedy potrzeba lub całkowicie zastępował wentylator okapowy.[/url] Kiedy ja nie jestem pewna czy ma za małą, bo mam watpliwości co do moich obliczeń Czy rzeczywiści całą kubaturę trzeba w ciagu godziny przpuścić 3 razy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.08.2006 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Kuchenka gazowa w kuchni z oknem 70m3/h - tyle trzeba wymienić powietrza. Jeśli jest wentylacja grawitacyjna - to zgodnie z przepisami nie wolno stosować wentylatorów. Przy prawidłowo wykonanej wentylacji grawitacyjnej nie ma potrzeby stosowania mechanicznego wyciągu nad kuchenką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 11.08.2006 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Siwy! Coś bujasz Można, tylko trzeba pozostawić też wlot na wentylację grawitacyjną. Jak to sie sprawdza - to już inna sprawa. Ale u mnie kuchnia ma być elektryczna. I też chcę podłączyć wyciąg do wentylacji pozostawiając kratkę na swobodny ciąg. Tylko nie wiem jak obliczyc MOC urządzenia prz powierzchni kuchni 10m2, półotwartej niestety na całość częsci mieszkalnej parteru - coś około 100m2 (wliczać klatkę schodową, która też jest otwarta na salon i kuchnie ) Nie ma mądrych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.08.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Przepisy jednoznacznie zabraniają stosowania wyciągów mechanicznych przy wentylacji grawiracyjnej - to fakt. Przy kuchence elektrycznej wymiana ma być 50m3/h.I druga sprawa. Wentylacja grawitacyjna została obliczona (jeśli ktoś liczył) na właściwą wymianę powietrza bez udziału wentylatora.Funkcją wyciągu okapowego jest jak sama nazwa wskazuje "wyciąganie zapachów", a nie wentylacja - tą zapewnia wspomniana kratka wentylacyjna. Z logicznego punktu widzenia, jeśli juz chcesz zastosować wyciąg mechaniczny, to z jak najmniejszą mocą, aby nie miał istotnego wpływy na wentylację grawitacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts