Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moc wyciagu - jak obliczyć?

Recommended Posts

Mam problem z dobraniem mocy wyciągu kuchennego podłączanego do wentylacji. Czy ktoś ma tak przy kuchni otwartej na salon? Słyszałam, że powinno sie specjalnie to obliczać, tymczsem w sklepach oferują okapy o mocy 300 i za 300 :wink: i nie widzą problemu :o . Już chyba popełniłam błąd, bo uwierzyłam projektantce, że załamania rury nad podwieszanym sufitem nie obniżają mocy. Do tego widzę, że okapy teleskopowe nie mają dużych mocy, a taki najbardziej bym chciała. Nie rozumiem też co to są te rekuperatory :evil:

Pomóżcie mi uporać się z tym problemem. Pokażcie co Wy wybraliście i jak sie sprawdza. Proszę również o linki gdzie można by o tym poczytać (tak by baba poniała :cry: )

Dzieki z góry

Monika

Jeśli ten, który chcesz ma za małą moc, to może pomyśl o wentylatorze kanałowym montowanym w kanale wentylacyjnym, który by wspomagał kiedy potrzeba lub całkowicie zastępował wentylator okapowy.[/url]

Kiedy ja nie jestem pewna czy ma za małą, bo mam watpliwości co do moich obliczeń :cry: Czy rzeczywiści całą kubaturę trzeba w ciagu godziny przpuścić 3 razy? :o

Kuchenka gazowa w kuchni z oknem 70m3/h - tyle trzeba wymienić powietrza. Jeśli jest wentylacja grawitacyjna - to zgodnie z przepisami nie wolno stosować wentylatorów. Przy prawidłowo wykonanej wentylacji grawitacyjnej nie ma potrzeby stosowania mechanicznego wyciągu nad kuchenką.

Siwy! Coś bujasz :wink: Można, tylko trzeba pozostawić też wlot na wentylację grawitacyjną. Jak to sie sprawdza - to już inna sprawa.

Ale u mnie kuchnia ma być elektryczna. I też chcę podłączyć wyciąg do wentylacji pozostawiając kratkę na swobodny ciąg. Tylko nie wiem jak obliczyc MOC urządzenia prz powierzchni kuchni 10m2, półotwartej niestety na całość częsci mieszkalnej parteru - coś około 100m2 (wliczać klatkę schodową, która też jest otwarta na salon i kuchnie :-? )

Nie ma mądrych?

Przepisy jednoznacznie zabraniają stosowania wyciągów mechanicznych przy wentylacji grawiracyjnej - to fakt. Przy kuchence elektrycznej wymiana ma być 50m3/h.

I druga sprawa. Wentylacja grawitacyjna została obliczona (jeśli ktoś liczył) na właściwą wymianę powietrza bez udziału wentylatora.

Funkcją wyciągu okapowego jest jak sama nazwa wskazuje "wyciąganie zapachów", a nie wentylacja - tą zapewnia wspomniana kratka wentylacyjna. Z logicznego punktu widzenia, jeśli juz chcesz zastosować wyciąg mechaniczny, to z jak najmniejszą mocą, aby nie miał istotnego wpływy na wentylację grawitacyjną.