Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

węgiel z czech gdzie kupić??

quadalcanal

Recommended Posts

duzo osób z kotłami na eko groszek zapewne z poludniowej czesci polski chce jak najtaniej a najtaniej jest z czech,. moze ktos ma jakies namiary na dostawców? mnie akurat interesuje najblizej Jeleniej Góry.

szukałem na forum i nie ma a sadze ze byloby zainteresowanych takimi danymi.

moze ktos sie zlituje? z tego co wiem tona groszku kosztuje ok 200-250 a najtanszy w jeleniej gorze 390....

pozdr

duzo osób z kotłami na eko groszek zapewne z poludniowej czesci polski chce jak najtaniej a najtaniej jest z czech,. moze ktos ma jakies namiary na dostawców? mnie akurat interesuje najblizej Jeleniej Góry.

moze ktos sie zlituje? z tego co wiem tona groszku kosztuje ok 200-250 a najtanszy w jeleniej gorze 390....

pozdr

Stary, na węglu nie ma metki z kodem kreskowym i napisem "Made in Czech Republic "

Być może ten groszek za 390 zł jest właśnie z czeskich kopalń.

Podobnie jak niemiecki Opel z Gliwic zresztą....

Cóż... a to Unia włąśnie.. :))

Chodząc na spacer widzę za płotem Czeska szkołę.

Po Pepsi też chodzę do Czech (22korony=2,7zł przy szwagrze w kantorze :lol: za 2L - u nas 5-6zł)

Groszek wozą bardzo tani (nawet chyba 240zł ) ale ludzie narzekają że kiepsko się pali, śmierdzi i mało z niego ciepła.

W sumie lepiej kupić porządny polski.

Ale nie wiem jaki jest w górnośląskich kopalniach.

Na dolnym śląsku (Ludwikowice koło Nowej Rudy) ponoć był najlepszy węgiel w Eurpi. Kopalnia dawno nieczynna i zalana ma być teraz uruchamiana przez skandynawów bo ponoć Energetyka w Europie woli kupić dobry węgiel niż 2xtańszy gorszy.

na czeski węgiel naprawdę narzekają.

Moi rodzice maja kocioł na węgiel, ciotka, właściwie cała rodzina, znajomi, sąsiedzi.

Oczywiście jak zaczęli wozić taki tani to wszyscy się na niego rzucili.

Teraz już go nie kupują bo tak jak ci pisałem piec brudny, ciepła mało (mówią że lepiej drzewem palić) i śmierdzi w kotłowni i korytarzach.

Ale zrobisz jak chcesz.

Co do węgla z Nowej Rudy to kopalnia Noworudzka nieczynna jest juz z 10lat.

To co miałeś to odpady z hałdy.

I pomyśl jaki dobry był tam węgiel skoro paliłeś odpadami.

Na hałdzie jest niby sama ziemia ale cała NR i Słupiec tym palą.

Dużo jest popiołu ale ciepełko jest.

I za darmo :lol:

• 3 years później...
Jeśli ktoś poszukuje taniego węgla z Czech to wiem ze polskie składy zaopatrują się w "praskich uhylniach" czy w czechcoal group. Trzeba poszukać w wyszukiwarce. Można też kupić tani węgiel z Czech u polskich pośredników. Na przykład ja od lat kupuje w firmie Brukpol. Ale na Łużycach jest wielu pośredników.

• 1 year później...

pozdr

Mam dobry węgiel czeski do sprzedania w dobrej cenie. tel kontaktowy: 502 108 108 lub 81 881 62 80

Witam;

nieco z boku - ja mogę polecić fajny skład gdzie nie cyganią na wadze [można oglądać, kiedyś workowałem na działkę po znajomości do worków, i różnica na wadze takiej do 120 kg i samochodowej do 15 ton przy wadze węgla ok 2,1 t była w graniach 20 kg... Nieco później kupowałem ok 3,0 tony i dostałem informację że "1 szufla na koparce" ma około 520 - 530 kg. Po załadunku wyszło 150 kg ponad 3 tony... czyli mieli rację.

Skład Madeo w Jerzmanowicach.

pozdr

• 3 months później...