ManieQ 27.03.2003 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 Witam, Przeglądając to i owo o fundamentach natknąłem się na wynalazek typu "pustaki szalunkowe". Znalazłem trzy firmy: TECHBUD, SEMBET i TERMAT. Ponieważ wygląda to interesująco, chciałbym spytać: czy ktoś też się tym zainteresował i ma swoje spostrzeżenia/wnioski? A może jest użytkownikiem takich fundamentów i mógłby się podzielić uwagami produkcyjno-eksploatacyjnymi? Pozdrawiam, ManieQ _________________ Hiroszima'45 Czernobyl'86 Windows'95 [ Ta wiadomość była edytowana przez: ManieQ dnia 2003-03-27 01:49 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 27.03.2003 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 Kiedy zaczynałam budowę też się tym zainteresowałam, ale po przeliczeniu kosztów stwierdziłam ,że mnie nie stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viator01 28.03.2003 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 Są to rozwiązania bardzo drogie i niekoniecznie lepsze. Ja też liczyłem i okazało się, że taniej jest wykonać szalunek z blatów (wypożyczenie i transport kosztowały mnie ok. 800 zł za tydzień) a koszty pracy robotników porównywalne. Chciałem też murować z pustaków betonowych ale okazało się, że w betoniarni, w której kupowałem beton były one droższe niż beton towarowy w tej samej objętości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 10.04.2003 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Przyłączam się do pytania. Biąrę pod uwagę wykonanie w taki sposób funadamentu. Nie dalej jak wczoraj rozmawiałem z osobą, ktora wyk. pustaki szalunkowe i twierdziła, że jest to łatwiejsza i tańsza od tradycyjnej metoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 10.04.2003 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 mTomSkoro ta osoba je wykonywała to nie może powiedzieć że metoda jest droższa od tradycyjnej, wykonałem fundament metodą tradycyjną (zalewanie betonem z betoniarni)-koszt całego fundamentu to koszt desek do szalowania(tylko powyżej gruntu, i koszt betonu, resztę można wykonać samemu.Krzyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HARY 10.04.2003 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Ja mam zrobione fundamenty z takich pustaków. Ma to sens gdy nie chcesz zatrudniać ekipy. Przy moim domu cena materiałow, fundamenty w szalunkach tradycyjnych, bloczków fundamentowych lub pustaków szalunkowych liczonych z betonem była taka sama lub porównywalna. Rożnica cenowa wynikła przy robociźnie. Pustaki szalunkowe ułożyliśmy z mężem sami, cena robocizny 0.H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 18.04.2003 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2003 Hary, czy możesz podać jaki był koszt materiałów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HARY 18.04.2003 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2003 Nie dzisiaj, papiery mam wszystkie w domu, podam Ci dane po Swiętach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irek1 20.04.2003 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2003 Witam, co do pustaków szalunkowych - też się na nie skusiłem. Na razie stoją jesszcze na placu budowy, ale po świętach wznośić z nich będę ściany fundamentowe. Uważam, że przy ich pomocy prace będą szybsze, koszty porównywalne (Szalunki z desek też kosztują), ale za to będę miał równiutką ścianę fundamentową, co przy izolacji pionowej korzystnie wpłynie na dalszy etap budowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irek1 20.04.2003 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2003 Aha! koszt jednego pustaka w okolicach Tarnowa (wym: 50/24/30szer) to 4zł , koszt 1m2 ściany - 8zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 23.04.2003 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 Irku, mógłbyś podać ile kosztował m3, a najlepiej ile m3 ma Twój fundament i jaki był koszt kostek (podawałeś cenę brutto)?Mnie wyliczono dla 67,7 mb (10,2 m3) 1732 szt (38x25x13), co daje 5502 PLN. Nie jestem pewny ale chyba ok. 8,1 za m2 (brutto). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodzio 2003 29.04.2003 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 Do Irek I:Jeśli dobrze odczytałem wymiary, to na 1m2 ściany potrzeba 8 szt. pustaków x 4zł.to daje nie 8 lecz 32zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts