Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szalunki tracone?

Recommended Posts

Witam,

Przeglądając to i owo o fundamentach natknąłem się na wynalazek typu "pustaki szalunkowe". Znalazłem trzy firmy: TECHBUD, SEMBET i TERMAT. Ponieważ wygląda to interesująco, chciałbym spytać: czy ktoś też się tym zainteresował i ma swoje spostrzeżenia/wnioski? A może jest użytkownikiem takich fundamentów i mógłby się podzielić uwagami produkcyjno-eksploatacyjnymi?

Pozdrawiam,

ManieQ

Hiroszima'45 Czernobyl'86 Windows'95

[ Ta wiadomość była edytowana przez: ManieQ dnia 2003-03-27 01:49 ]

Są to rozwiązania bardzo drogie i niekoniecznie lepsze. Ja też liczyłem i okazało się, że taniej jest wykonać szalunek z blatów (wypożyczenie i transport kosztowały mnie ok. 800 zł za tydzień) a koszty pracy robotników porównywalne. Chciałem też murować z pustaków betonowych ale okazało się, że w betoniarni, w której kupowałem beton były one droższe niż beton towarowy w tej samej objętości.

• 2 weeks później...

mTom

Skoro ta osoba je wykonywała to nie może powiedzieć że metoda jest droższa od tradycyjnej, wykonałem fundament metodą tradycyjną (zalewanie betonem z betoniarni)-koszt całego fundamentu to koszt desek do szalowania(tylko powyżej gruntu, i koszt betonu, resztę można wykonać samemu.

Krzyś

Ja mam zrobione fundamenty z takich pustaków. Ma to sens gdy nie chcesz zatrudniać ekipy. Przy moim domu cena materiałow, fundamenty w szalunkach tradycyjnych, bloczków fundamentowych lub pustaków szalunkowych liczonych z betonem była taka sama lub porównywalna. Rożnica cenowa wynikła przy robociźnie. Pustaki szalunkowe ułożyliśmy z mężem sami, cena robocizny 0.

H.

Witam, co do pustaków szalunkowych - też się na nie skusiłem. Na razie stoją jesszcze na placu budowy, ale po świętach wznośić z nich będę ściany fundamentowe. Uważam, że przy ich pomocy prace będą szybsze, koszty porównywalne (Szalunki z desek też kosztują), ale za to będę miał równiutką ścianę fundamentową, co przy izolacji pionowej korzystnie wpłynie na dalszy etap budowania.