bugabuga7509 09.08.2006 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Witam mam pytanie odnośnie foli ,dach kryty będzie blachodachówką i niewiem jakiej firmy użyć foli i jakiej paraprzepuszczalności(myślę że 1800 będzie OK) lecz jeśli ktoś da mi radę na co zwracać uwagę przy zakupie.Jakiej wybrać firmy i jaka powinna być paraprzepuszczalność to będę bardzo wdzięczny.Za odpowiedzi z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 09.08.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Im większa paroprzepuszczalność tym lepiej.A firma lepsza czy gorsza i tak produkt jest taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 09.08.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 ...A firma lepsza czy gorsza i tak produkt jest taki sam. SUPER Teoria Firma nieważna i tak samochód jest zawsze taki sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 09.08.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 SUPER Teoria Firma nieważna i tak samochód jest zawsze taki sam Skoro wiesz lepiej to podpowiedz. Bo ja jestem zielony w tych sprawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 09.08.2006 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 A więc drogi kolego ja też nie mam żadnego naukowego pojęcia o foliach dachowych. Jednak pisanie że wszystkie folie o jednakowej przepuszczalnosci są takie same to conajmniej ... nieprawda. Są jedno lub kilkuwarstwowe. Drozsze i tańsze. Jeden z producentów (światowy koncern Dupont) daje 30lat gwarancji na piśmie. Inne firmy nie dają lub dają na 5 lat. Jak mozna pisać że niewazne co kupisz ?? A sam widziałem conajmniej dwie folie po kilku latach "wiszenia" na poddaszu o obie kruszyły się w rękach. Dlatego chciałem deskować dach i kłaść papę (pod dachówkę) Jednak życie zmienne jest i 3 dni temu zamóiłem Tyveka na własny dach. Ja przeciwnik folii i wszelakich tworzyw sztucznych w domach zamówiłem folię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 09.08.2006 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Folia dachowa po max 2 miesiącach na dachu bez przykrycia(blacha, dachówka, itp) ulega zniszczeniu. Jeśli producent daje gwarancje 30lat to poczytaj na co. Ja spotkałem się z przypadkiem, że po 2 latach foli już nie było, zostało samo zbrojenie. A był to niby renomowany producent. Więc uważam, że nie ważny jest producent bo folia i tak jest ........ . W jednym się zgadzamy deskowanie i papa jest najlepsze. Nie ma na świecie nic lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 09.08.2006 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Akurat ta folia jest jednowarstwowa Nie ma warstwy zbrojenia. Nie będę tu pisał o zaletach tej folii bo sam nie lubie przereklamowanych zwykłych BK czyli Ytongów ani kolorowanych Porothermów czyli zwykłej ceramiki ani najcudowniejszych kominów czyli Shiedlów. I przeważnie producenci piszą o 3 miesiącach narażenia na promieniowanie słoneczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bugabuga7509 10.08.2006 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Dzięki za wypowiedzi ,lecz powiem szczerze że mało się dowiedziałem czy ktoś jeszcze dołączy do tego forum i doda coś od siebie na ten temacik,z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bugabuga7509 21.08.2006 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 A co powiecie na temat folii firmy MARMA SUPER ? jeden z panów co ją sprzedaje bardzo ję zachwalał i mówił same plusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 21.08.2006 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 chciałem kłaśc folie ale będzie deskowaniebyłem na etapie wyboru folii po opiniach osób które po kilku latach zmieniały resztki foliii na deski dałem pokój tak jak na początku im większa paraprzepuszczalność tym lepiej niestety paraprzepuszczlnośc jest mierzona w okreslonych warunkach i w rzeczywistości nigdy takiej nie osiągasztakże zimą paraprzepuszczalnośc to mit - przy dużych mrozach para zamienia sie w lód i taką masz paraprzepuszczalność jeśli zdecydujesz sie na folię - to po pierwsze wysokoa paraprzepuszczalność coajmniej trzy warstwy i dobra firma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 21.08.2006 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Jabko ty masz folię? No to witaj w klubie. Wracając do tematu, to ja po przetrząśnięciu forum zdecydowałem się na membranę wysokoparoprzepuszczalną (3000)Tyvek Solid. Zamawiałem ją jako pierwszy we wsi i w hurtowni nikt nie słyszał o firmie Du Pont . Przeciwnie do mojego dekarza który stwierdził że to mercedes wśród folii i kiedyś DuPont był najdroższą firmą i był bardzo rzadko spotykany. Folia jest bardzo mocna, ciężko ją rozerwać w rękach a okres przez jaki może leżakować bez przykrycia to 4 miesiące. Co do trwałości - zobaczymy. A jaki folia ma mieć stopień paroprzepusczalności masz zapewne podane w projekcie (ja mam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 21.08.2006 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 U mnie Tyvek supro.Jak bedzie sie okaże.(w mojej wsi też nikt nie handluje.Jak mi brakło musiałem 30 km do hurtowni jechać ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 21.08.2006 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Jabko ty masz folię? No to witaj w klubie. Wracając do tematu, to ja po przetrząśnięciu forum zdecydowałem się na membranę wysokoparoprzepuszczalną (3000)Tyvek Solid. Zamawiałem ją jako pierwszy we wsi i w hurtowni nikt nie słyszał o firmie Du Pont . Przeciwnie do mojego dekarza który stwierdził że to mercedes wśród folii i kiedyś DuPont był najdroższą firmą i był bardzo rzadko spotykany. Folia jest bardzo mocna, ciężko ją rozerwać w rękach a okres przez jaki może leżakować bez przykrycia to 4 miesiące. Co do trwałości - zobaczymy. A jaki folia ma mieć stopień paroprzepusczalności masz zapewne podane w projekcie (ja mam). Ano mam miłosniku wrzosów Nigdy nie chciałem folii ale mam. Kasa, kasa, kasa. Du pont rzeczywiście jest czołówkąświatową jeśli chodzi o tworzywa sztuczne. W Visteonie kupowaliśmy od nich tworzywa. Też kupiłem Tyvek Solid aczkolwiek wolałbym deskowanie i papę. Ale dach ma być szczelny i jak gdzieś nawieje śniegu to trzeba uszczelnić to miejsce. A folia tam będzie tylko dla jaj. Bo kur nie trzymam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts