Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia paraprzepuszczalna

Recommended Posts

Witam mam pytanie odnośnie foli ,dach kryty będzie blachodachówką i niewiem jakiej firmy użyć foli i jakiej paraprzepuszczalności(myślę że 1800 będzie OK) lecz jeśli ktoś da mi radę na co zwracać uwagę przy zakupie.Jakiej wybrać firmy i jaka powinna być paraprzepuszczalność to będę bardzo wdzięczny.Za odpowiedzi z góry dziękuję.

A więc drogi kolego ja też nie mam żadnego naukowego pojęcia o foliach dachowych.

Jednak pisanie że wszystkie folie o jednakowej przepuszczalnosci są takie same to conajmniej ... nieprawda. :lol:

Są jedno lub kilkuwarstwowe.

Drozsze i tańsze.

Jeden z producentów (światowy koncern Dupont) daje 30lat gwarancji na piśmie.

Inne firmy nie dają lub dają na 5 lat.

Jak mozna pisać że niewazne co kupisz ??

A sam widziałem conajmniej dwie folie po kilku latach "wiszenia" na poddaszu o obie kruszyły się w rękach.

Dlatego chciałem deskować dach i kłaść papę (pod dachówkę)

Jednak życie zmienne jest i 3 dni temu zamóiłem Tyveka na własny dach.

Ja przeciwnik folii i wszelakich tworzyw sztucznych w domach zamówiłem folię :o

Folia dachowa po max 2 miesiącach na dachu bez przykrycia(blacha, dachówka, itp) ulega zniszczeniu. Jeśli producent daje gwarancje 30lat to poczytaj na co. Ja spotkałem się z przypadkiem, że po 2 latach foli już nie było, zostało samo zbrojenie. A był to niby renomowany producent. Więc uważam, że nie ważny jest producent bo folia i tak jest ........ .

W jednym się zgadzamy deskowanie i papa jest najlepsze. Nie ma na świecie nic lepszego.

Akurat ta folia jest jednowarstwowa :lol:

Nie ma warstwy zbrojenia.

Nie będę tu pisał o zaletach tej folii bo sam nie lubie przereklamowanych zwykłych BK czyli Ytongów ani kolorowanych Porothermów czyli zwykłej ceramiki ani najcudowniejszych kominów czyli Shiedlów.

I przeważnie producenci piszą o 3 miesiącach narażenia na promieniowanie słoneczne.

• 2 weeks później...

chciałem kłaśc folie ale będzie deskowanie

byłem na etapie wyboru foli

i po opiniach osób które po kilku latach zmieniały resztki foliii na deski

dałem pokój

tak jak na początku im większa paraprzepuszczalność tym lepiej

niestety paraprzepuszczlnośc jest mierzona w okreslonych warunkach

i w rzeczywistości nigdy takiej nie osiągasz

także zimą paraprzepuszczalnośc to mit - przy dużych mrozach

para zamienia sie w lód i taką masz paraprzepuszczalność

jeśli zdecydujesz sie na folię - to po pierwsze wysokoa paraprzepuszczalność

coajmniej trzy warstwy i dobra firma...

Jabko ty masz folię? :lol: No to witaj w klubie.

Wracając do tematu, to ja po przetrząśnięciu forum zdecydowałem się na membranę wysokoparoprzepuszczalną (3000)Tyvek Solid. Zamawiałem ją jako pierwszy we wsi i w hurtowni nikt nie słyszał o firmie Du Pont :wink: . Przeciwnie do mojego dekarza który stwierdził że to mercedes wśród folii i kiedyś DuPont był najdroższą firmą i był bardzo rzadko spotykany. Folia jest bardzo mocna, ciężko ją rozerwać w rękach a okres przez jaki może leżakować bez przykrycia to 4 miesiące. Co do trwałości - zobaczymy.

A jaki folia ma mieć stopień paroprzepusczalności masz zapewne podane w projekcie (ja mam).

Jabko ty masz folię? :lol: No to witaj w klubie.

Wracając do tematu, to ja po przetrząśnięciu forum zdecydowałem się na membranę wysokoparoprzepuszczalną (3000)Tyvek Solid. Zamawiałem ją jako pierwszy we wsi i w hurtowni nikt nie słyszał o firmie Du Pont :wink: . Przeciwnie do mojego dekarza który stwierdził że to mercedes wśród folii i kiedyś DuPont był najdroższą firmą i był bardzo rzadko spotykany. Folia jest bardzo mocna, ciężko ją rozerwać w rękach a okres przez jaki może leżakować bez przykrycia to 4 miesiące. Co do trwałości - zobaczymy.

A jaki folia ma mieć stopień paroprzepusczalności masz zapewne podane w projekcie (ja mam).

Ano mam miłosniku wrzosów :lol:

Nigdy nie chciałem folii ale mam.

Kasa, kasa, kasa.

Du pont rzeczywiście jest czołówkąświatową jeśli chodzi o tworzywa sztuczne.

W Visteonie kupowaliśmy od nich tworzywa.

Też kupiłem Tyvek Solid aczkolwiek wolałbym deskowanie i papę.

Ale dach ma być szczelny i jak gdzieś nawieje śniegu to trzeba uszczelnić to miejsce. A folia tam będzie tylko dla jaj.

Bo kur nie trzymam :lol: