Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Widzialem ciekawa alternatywe dla drzwi "sztucznych"-ramiak drewniany/mdf+okleiny i wypelniania (przedzial 100-1000 pln w zaleznosci od producenta, okleiny: folia , fornirowane itp, szybek, wzorkow itp)

Drzwi alternatywe to drzwi sosnowe firmy kronodoor model "natura 2"... drewno selekcjonowane (bez sekow, przebarwien itp).. dostepne w wersji "surowej" za okolo 350-400pln albo pomalowanej i z szybkami (jakies 570-650 w zaleznosci od wersji). Sosnowki to drzwi (maja prosta futryne) a papierowki to skrzydla (bez futryny wiec drzwi za okolo 300pln z futryna wyjda niewiele taniej niz sosnowki)

1)

Czy ktos ma

drzwi sosnowe jakies

a) drzwi sosnowe kronodooru z selekcjonowanego drewna

.. czy model natura/natura2/natura3/inne

b) drzwi sosnowe nie kronodoru z selekcjonawego drewna

...jakie

c) drzwi sosnowe z jakiegos placu targowego, z marketu za 100pln w promocji z sekami i przebarwieniami - noname

2)

.. i moze powiedziec ze jako alternatwa dla papierowek to

a) strzal w 10tke

b) tak sobie (sa jakies tego wady np cos sie gdzies rozsycha i widac niepomalowane elementy itp)

.. jakie wady

c) kompletna kicha: pekaja, krzywia sie, pies je obgryza itp

... jakie wady

Prosze o odpowiedzi np "1b , 2b".

Jak do tych sosonowek upgradowac mozna ta prostacja futryne do innych rozmiarow sciany (szerokosc)

Przemek

https://forum.murator.pl/topic/59126-drzwi-sosnowe-wewn-kto-ma/

1c ale nie z targowiska tylko od stlolarza, 700 zł komplet z futryną robione pod wymiar + montaż wyglądają pięknie( bejca heban + lakier)

2 a-b coś pomiędzy. Zaleta taka, że się nie np. wycierają bo widziałem już takie gdzie wyciera się okleina. Wada to miękkość sosny, u mnie akurat psu coś odbiło i zapragnął dostać się do łazienki więc je podrapał :evil: Poza tym normalne drzwi.

https://forum.murator.pl/topic/59126-drzwi-sosnowe-wewn-kto-ma/#findComment-1302940

Ja mam drzwi sosnowe kupine u stolarza (klejone warstwowo, czyli tak jak być powinno). Skrzydło surowe z fotryną na wymiar (15cm grubości) kosztowało ok 700 zł (3 lata temu).

Malowaliśmy sami.

Jestem zadowolona, nigdy nie kupiłabym papierowych drzwi - lubię naturalne materiały.

Nie są krzywe ani wypaczone bo po wstawieniu pilnowaliśmy aby przez jakiś czas były cały czas zamykane.

https://forum.murator.pl/topic/59126-drzwi-sosnowe-wewn-kto-ma/#findComment-1303681