Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia fundamentowa i lepik na zimno ?

Recommended Posts

Witam

Mam następujące pytanko:

Do izolacji poziomej będzie na mojej budowie zastosowana folia fundamentowa szer. 40 cm i majster kazał też kupić lepik na zimno którym chce smarować ławy fundamentowe.

Czy ktoś z was miał zastosowany pod folię fundamentową lepik na zimno ?

Czy jest sens stosowania lepiku na zimno po taka folię , a może jest to zabronione ze względu na rozpuszczalnik zawarty w lepiku ?

Przy wykonywaniu izloacji z papy to słyszałem o lepiku ale przy folii fundamentowej nie bardzo.

Genearlnie jeżeli nie ma przeciwwskazń to ja taki lepik sobie zastosuję

Pozdrawiam budujacych

U mnie było tak: ściany fundamentowe wysmarowane od góry Emulbitem a na to folia do izolacji poziomej. Polecam Ci ten Emulbit. Tworzy taką powłokę jak lepik z tym, że nie wchodzi w reakcję z folią (nie wiem czy lepik wchodzi) i nie rozpuszcza styropianu (z tego co wiem lepik rozpuszcza). Nie polecam Ci natomiast Dysperbitu gdyż przy malowaniu ścian fundamentowych wchłaniał się jak woda i nie tworzył żadnej powłoki ochronnej. Po dwóch malowaniach były widoczne wyraźne prześwity bloczków. Straszna lipa. Miałem też na budowie jeszcze inny środek do tego typu izolacji. Nie pamiętam jak się nazywał, Izo... cośtam. Tych "izo" to jest chyba kilka rodzajów i nie chcę robiś antyreklamy. Tak czy inaczej ten który ja miałem był równie kiepski jak Dysperbit.