Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką macie szerokość drzwi wejściowych?

anpi

Jaką macie szerokość drzwi wejściowych?  

51 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką macie szerokość drzwi wejściowych?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po co takie szerokie.

Nosze i trumna przechodzą przez 90 cm (taką szerokość wymagają przepisy). Można dać 100. Drzwi dwuskrzydłowe gorzej izolują termicznie.

Może tylko ze względów prestiżowych ?

niektorzy mają tesciowe ze ho ho - zeby sie nie zawiesiła potrzebne są skrzydłowe

No właśnie. Zacząłem ten wątek, bo zorientowałem się, że mój wspaniały projektant zaprojektował drzwi 100 cm, czyli otwór na 112 cm i taki zrobili murarze. Tymczasem jak zacząłem rozglądać się za drzwiami, zdecydowana większość to 90-tki, i takie też kupiłem. Tylko teraz za zamontowaniu zostanie po 5 cm z każdej strony. Zapiankować to?

Zbyszku jednak 90 to mało.

Pamietaj że sąto drzwi wejściowe i wnosisz przez nie np: telewizor i lodówkę w kartonie i styropianie.

Później do kuchni niesiesz już rozpakowanalodówkę a drzwi wejściowe właśnie muszą znieść wnoszenie wszystkiego w opakowaniach.

100 są bardzo wygodne.

jabko.... z ust mnie wyjąłeś

Pewnie, że już po jabłkach :lol:

Ale z drugiej strony - nie miałem wyjścia. Musiałem kupić drzwi "od ręki", bo na zamówienie czeka się 2-3 miesiące, a nie mogę sobie pozwolić, żeby wyposażenia mojego domu strzegły drzwi zbite z desek. Poza tym, drzwi zamówienie np. 100 cm są dużo droższe od standardowych 90-tek, a uwierzcie mi, że na tym etapie, na którym jesttem liczy się już każdy grosz :-?

Aha, jeszcze jedno - właśnie zmierzyłem drzwi w domu w którym teraz mieszkam (mały stary dom jednorodzinny) - mają 80 cm :o Co ciekawe, bez problemu zostały przez nie wniesione: duża lodówka (wys. prawie 190 cm), pralka i wszystkie meble. Więc ten argument do mnie nie przemawia :D

Aha, jeszcze jedno - właśnie zmierzyłem drzwi w domu w którym teraz mieszkam (mały stary dom jednorodzinny) - mają 80 cm :o Co ciekawe, bez problemu zostały przez nie wniesione: duża lodówka (wys. prawie 190 cm), pralka i wszystkie meble. Więc ten argument do mnie nie przemawia :D

jeszcze kiedyś wspomnisz....

Przecież coś na prawdę dużego można wnieść przez drzwi balkonowe, które jak widzę anpi ma podwójne... Standard to drzwi 90-ki (światło przejścia) i trudno mi sobie wyobrazić sobie jakiś współczesny mebel czy sprzęt, który nie przejdzie przez taki otwór (wniosłem tym także narożnikową kanapę).