Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie nadproze nad drzwi w scianie o gr. 18 cm?

Recommended Posts

Sciana z cegly pelnej. Normalnie sciana miala 13 cm, ale z tynkami, gipsami i glazura ma ok. 18 cm. W tej chwili jest drewniane nadproze (stary budynek), ale jest za nisko i do nowych drzwi musi byc 10 cm wyzej. I tu moje pytanie: czy wystarczy wstawic pojedyncza L-ke zelbetowa posrodku sciany czy tez musza byc 2 L-ki ? Ew. czy zamiast L-ki moge wstawic dwuteownik - ale jaki wymiar ma miec? IPE 100 czy moze 120? Bo wieksze to juz chyba spora przesada. Szerokosc drzwi to 80 cm. Chodzi mi o zrobienie mozliwie najmniejszego otworu na to nadproze, zeby nie naruszac zbyt mocno sciany.

hmmm jak tyle lat wytrzymało bez nadproża - bo nie bardzo rozumiem co to jest drewniane nadproże - pewnie stara ościeżnica

to i możesz nowe drzwi wstawić bez jakiegoś

superwzmocnienia, to jest ściana działowa nie musi się robić nadproży...

a jak już chcesz to odradzam tą belkę L - ona jest zaprojektowana do grubości ściany minimum 25 cm - wtedy daje się dwie te beleczki na zewnątrz tymi bocznym ściankami

jak położysz w Twoim wypadku jedną - to będziesz ją jakoś musiał oblepiać ucinanymi cegłami i zaprawą - pewnie że sie da ale po co...

jak już nie wytrzymasz i musisz wzmocnić otwór - to najlepiej na tej wysokości gdzie chcesz mieć koniec otworu umocuj deskę, połóż na nią betonu trochę i w niego włóż ze dwa kawałki drutu 6mm lub grubsze pręty - to powinno Cię uspokoić :o

Odnosnie pierwszego postu - owszem jest nadproze drewniane w postaci dwoch kantowek zakleszczonych w scianie, powyzej samej oscieznicy. Wszedzie mam takie "nadproza" i wytrzymaly bezproblemowo od 1936 r :)wiec ich nie zmieniam przy okazji zmian samych oscieznic i skrzydel drzwiowych ale te jedne drzwi sa dosc niskie i dlatego istniejace drewniane nadproze zamierzam usunac, a w jego miejsce ale wyzej o 10 cm wstawic nowe nadproze. Odradzasz L-ke - mnie tez nie widzi sie troche ten patent z uwagi chocby na sama wysokosc takiego nadproza. Oblepienie jej zaprawa z ceglami nie byloby problemem. A kawalek dwuteownika zda egzamin? A same druty zbrojeniowe moze by i zdaly egzamin, ale i tak musze do nich zrobic jakis sensowny otwor i dopiero wtedy zalac to betonem ... Hmm - a moze to jest wlasnie najlepsze rozwiazanie?

• 2 months później...
Wiem juz, ze nadproze bedzie z dwuteownika wys. 8 cm, otwor przygotowany. Chcialem zapytac fachowcow - jako, ze murarz ze mnie jak z koziej......... traba, czy jest jakis inny sposob nakladania zaprawy cementowej poza tradycyjnym 'obrzucaniem' tak, aby miala dobra przyczepnosc do cegiel (oczyszczonych z resztek starej zaprawy wapiennej - choc gdzieniegdzie jakis nalot zostal) oraz dobre wlasciwosci mechaniczne (tzn, zeby to metalowe nadproze solidnie sie trzymalo w scianie). Czy trzeba ten dwuteownik owinac siatka metalowa typu rabitza czy ledóchowskiego (ktos mi tak radzil)? A moze jest jakas zaprawa inna niz cementowa (np. klej do glazury czy do plyt gipsowych ew. cos innego) co zapewni dobra przyczepnosc do muru poprzez "wsmarowywanie" zaprawy szpachla, nie zas "rzucanie"? Jak to zrobic najszybciej i z dobrym efektem?

Nadproze wmurowalem na zaprawe wyrownujaca. Do srodka dwuteownika wkleilem kawalki cegiiel, wszystko owinalem metalowa siatka ala Ledochowski i wmurowalem na zaprawe wyr. Wg instrukcji max grubosc warstwy to 3 cm - u mnie czasem bylo 4-5 cm. Czy cos moze sie stac czy tez pozwolic temu wyschnac przed kolejna warstwa (bo nadal jest ok. 2-3 cm do lica sciany) i powinno byc OK? Aha - czy kolejna warstwa tez ma byc z tej zaprawy czy tez moze byc zwykla zaprawa murarska (co lepsze w tej sytuacji)? A moze klej do plyt gipsowych? Na ta warstwe dopiero pojdzie cienka warstwa gladzi.

• 6 months później...