Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

Planuję rozbudowę domu parterowego o ok. 40 m kwadratowych, dom w okolicach Warszawy. W dobudowanej części ma się znaleźć łazienka (kuchnia zostaje w części istniejącej). Czy oprócz projektu do celów uzyskania pozwolenia na budowę potrzeba projektu branżowego? Niestety moja wiedza na temat procesu inwestycyjnego jest niewystarczająca - nie wiem np. w jaki sposób doprowadzić instalację wodno-kanalizacyjną do nowej łazienki i czy wymaga to odrebnego projektu - i chciałabym zlecić załatwienie wszelkich formalności architektowi, który przygotowuje projekt rozbudowy.

Cena projektu wstępnie uzgodniona to 8.000 zł. Wiedzieliśmy, że nie obejmuje to projektu wykonawczego ale oczekiwaliśmy, że obejmie to wszystkie formalności potrzebne do wybudowania domu.

Umowy do tej pory nie podpisaliśmy pomimo kilku miesiecy rozmów i wielokrotnych prób o przesłanie projektu umowy. Teraz architekt twierdzi (tuz przed złożeniem wniosku o pozwolenie na budowę), że zakres zlecenia (i cena) nie obejmuje projektu branżowego i tym muszę zająć się we własnym zakresie. Ja chciałabym wszystko zlecić jednemu specjaliście, nie mam czasu ani możliwości szukać kolejnych osób, nie wiem nawet do kogo mam z tym sie zwrócić. Jestem gotowa za to więcej zapłacić, choć 8.000 wydaje mi się już wysoka ceną, ale muszę wiedzieć ile i komu.

O ile droższy może być projekt branżowy i czy architekt nie powienien przynajmniej wypowiedzieć się co do tego czy potrzebujemy takiego projektu i wskazać ososbę, która może go zrobić? Czuję się bezradna - nie chcę płacić za projekt, na podstawie którego nie mogę legalnie zrobić wszystkich instalacji i nie chcę marnowac czasu szukając specjalisty, który być może nie jest potrzebny.

https://forum.murator.pl/topic/59142-projekt-branzowy-vs-projekt-budowlano-architektoniczny/

Do pozwolenia na budowę nie potrzebujesz projektów branżowych.

Do samej budowy na pewno potrzebny jest projekt konstrukcyjny (około 3 tys zł) a dla świętego spokoju - zwłaszcza kiedy ma się pecha do wykonawców - przydają się projektu branżowe - wod-kan i c.o.

Gazowy byłby potrzebny gdybyś ciągnęła do tej nowej łazienki gaz do pieca.

Ceny projektów branżowych to około 400 zł/ szt. a gazowego to nawet 1000 zł. (uprawnienia! :evil: )

Architekt powinien ci to wyjaśnić, ale wskazywać wykonawcy raczej nie musi. To kwestia dobrego tonu - dobry architekt kogoś poleci a zły powie, że to nie jego sprawa.

https://forum.murator.pl/topic/59142-projekt-branzowy-vs-projekt-budowlano-architektoniczny/#findComment-1302816

Aniu, dzieki za odpowiedz. Czy ciagniecie nowej nitki wodnej ze studzienki na dzialce do nowej czesci domu (z przyczyn konstrukcyjnych najprawdopodobniej nie bedziemy mogli dolaczyc sie do rur pod istniejaca czescia domu) nie oznacza jednak, ze potrzeba nam pozwolenia na budowe instalacji wewnetrznej? Jesli nie, to swietnie ale sama nie potrafie tego potwierdzic a architekt umywa rece od tego problemu.
https://forum.murator.pl/topic/59142-projekt-branzowy-vs-projekt-budowlano-architektoniczny/#findComment-1302895

Witam.

Nie sądze aby można było uzyskać pozwolenie na budowę tylko na podstawie projektu architektoniczno- konstrukcyjnego. Pozwolenie wydaje się dla budynku ze wszystkimi elementami związanymi czyli ze wszystkimi urządzeniami i instalacjami potrzebnymi do prawidłowego funkcjonowania budynku. Jak przekonać kogoś ,że łazienka będzie ale kanalizacji i wody nie przewiduje się.

Ceny projektów branżowych to około 400 zł/ szt. a gazowego to nawet 1000 zł. (uprawnienia! )

A jakie projekty branżowe wykonuje się bez uprawnień?

Z braku umowy nie bardzo terazwiadomo jaki projekt zamówiłaś czy tylko architektoniczny, architektoniczno-konstrukcyjny czy kompletny do uzyskania pozwolenia na budowę.

Chyba nie pozostaje ci nic innego jak szukać projektantów w odpowiednich branżach. Jak masz więcej czasu a chcesz aby było taniej to możesz szukać w firmach wykonawczych i zlecić im wykonanie zarówno projektu jak i potem roboty budowlane. Czasem projekt może być gratis ale trzebawiedzieć czy nie przepłacasz za robotę . A trudno zbierać oferty na robotę nie mając jeszscze projektu.

https://forum.murator.pl/topic/59142-projekt-branzowy-vs-projekt-budowlano-architektoniczny/#findComment-1303210

marcin 714 napisał:

Nie sądze aby można było uzyskać pozwolenie na budowę tylko na podstawie projektu architektoniczno- konstrukcyjnego.

Ja jestem przykładem, że tak można i jak najbardziej się to praktykuje... :D

pozdrawaim,

https://forum.murator.pl/topic/59142-projekt-branzowy-vs-projekt-budowlano-architektoniczny/#findComment-1303486

Więc trzeba zapytać w wydziale architektury jaki zakres projektu jest wymagany .Wiadomo przecie ,że nawet i w IV rp urzędnik nadal jst panem więc sam interpretuje prawo jak chce i jakoś jeszcze się nie obrócił przodem do obywatela.
https://forum.murator.pl/topic/59142-projekt-branzowy-vs-projekt-budowlano-architektoniczny/#findComment-1303499

marcin 714 napisał:
Nie sądze aby można było uzyskać pozwolenie na budowę tylko na podstawie projektu architektoniczno- konstrukcyjnego.

Ja jestem przykładem, że tak można i jak najbardziej się to praktykuje... :D

pozdrawaim,

jak najbardziej

https://forum.murator.pl/topic/59142-projekt-branzowy-vs-projekt-budowlano-architektoniczny/#findComment-1303513

Czy ciagniecie nowej nitki wodnej ze studzienki na dzialce do nowej czesci domu (z przyczyn konstrukcyjnych najprawdopodobniej nie bedziemy mogli dolaczyc sie do rur pod istniejaca czescia domu) nie oznacza jednak, ze potrzeba nam pozwolenia na budowe instalacji wewnetrznej?

Nie potrzeba. Nie ma czegoś takiego jak pozwolenie na budowę wewnętrznej instalacji wodnej.

Ale architekt powinien nanieść to na projekcie zagospodarowania działki, który jest integralną częścią tego, co u niego zamawiasz.

Więc trzeba zapytać w wydziale architektury jaki zakres projektu jest wymagany.

No niezupełnie.

Zakres projektu do pozwolenia określa Rozporządzenie Min SWiA w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego. Urzędnik nie może żądać nic ponad to, co jest określone rozporządzeniem. Tak więc marcinie - zamiast "nie sądzić" oprzyj się na przepisach. Projektów branżowych nie wymaga się poza sytuacją, gdy inwestor chce aby pozwoleniem objąć również budowę wewn. instalacji gazowej.

A jakie projekty branżowe wykonuje się bez uprawnień?

Np. projekt organizacji ruchu zastępczego. :D

Oczywiście, że branżyści to ludzie z tzw. uprawnieniami, ale działalność "kanalizacyjna czy grzewcza nie jest obwarowana dodatkowymi wymaganiami w przepisach tak jak gaz. Stąd różnica w cenie.

https://forum.murator.pl/topic/59142-projekt-branzowy-vs-projekt-budowlano-architektoniczny/#findComment-1303531

Witam.

Prawo budowlane Art.29 pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

27) instalacji telekomunikacyjnych w obrębie budynków będących w urzytkowaniu.

Innych instalacji wg. mnie ustawodawca nie wyłączył z obowiązku uzyskania pozwolenia na budowę.

żeby objąć je pozwoleniem musi być projekt.

Widziałem już kilkaset pozwoleń na budowę i nie widziałem ani jednego żeby nie obejmowały min. wszelkich instalacji.

https://forum.murator.pl/topic/59142-projekt-branzowy-vs-projekt-budowlano-architektoniczny/#findComment-1304077

Pozwolenia na budowę nie wymaga również budowa karmnika a nie jest on wymieniony w art. 29.

Nie należy mylić robót budowlanych z robotami instalacyjnymi, jakimi jest rozprowadzanie po domu rurek do kanalizacji. Regulowane prawem są tylko roboty budowlane i niektóre wyszczególnione roboty instalacyjne (jak np. instalacja anten telefonii komórkowej).

Podejmuję się wygrać każdą sprawę w której urząd żąda od inwestora do pozwolenia na budowę projektu c.o. albo wod.kan sporządzonego przez uprawnionego projektanta. 8)

https://forum.murator.pl/topic/59142-projekt-branzowy-vs-projekt-budowlano-architektoniczny/#findComment-1304166

Wg. prawa budowlanego nie ma czegoś takiego jak roboty instalacyjne.

Wykonywanie instalacji są to normalne roboty budowlane tak jak wykonywanie stropu . W końcu nadajesię uprawnienia budowlane w specjalnościach instalacyjnych.

Zacytuje komentaż do prawa budowlanego.

W art.29 ustawodawca dokonał wyłączeń od obowiązku uzyskania pozwolenia na budowę obiektów budowlanych i robót budowlanych , przy czym zauważyć należy ,żewyliczenie tych wyłączeń ma charakter wyczerpujący (enumeratywny). Oznacza to ,że tylko takie obiekty i takie roboty budowlane i o takich parametrach technicznych i uwarunkowaniach lokalizacyjnych ,jak wymienione w tych przepisach, zostały zwolnione z uzyskania pozwolenia na budowę. Stosowanie w takich sytuacjach wykładni rozszerzającej jest niedopuszczalne. koniec cytatu.

Nie można więc zwolnienia instalacji teletechnicznych rozszerzać na wszystkie inne instalacje, bo gdyby ustawodawca chciał je wyłączyć to by je tam wpisał.

Natomiast ten gołębnik czy kurnik można zaliczyć do obiektów gospodarczych albo obiektów małej architektury a jak się nie da czegoś podciągnąć do tego spisu to niestety pozostaje pozwolenie na budoe.

Podejmuję się wygrać każdą sprawę w której urząd żąda od inwestora do pozwolenia na budowę projektu c.o. albo wod.kan sporządzonego przez uprawnionego projektanta.

Owszem można uzyskać pozwolenie na budowę samego domu z pominieciem instalacji ale nie można później legalnie wybudować takich instalacji.

A są jeszcze oświadczenia kierowników budowy & robót czy odbiory budynku czy instalacji. Ja np nie podjął bym się wykonania instalacji elektrycznej bez projektu i bez pozwolenia na budowę bo takiej instalacji nie mógłbym zdać bynajmniej do energetyki , gdyż nie mógłbym podpisać oświadczenia ,że prace zostały wykonane zgodnie z projektem, pozwoleniem na budowę, polskimi normami i zasadami wiedzy technicznej. A bez takiego oświadczenia nic dalej nie ruszy.

Na instalacje nikt nie zwraca uwagi bo urzędnicy nie respektują prawa budowlanego i patrzą na to przez palce.

https://forum.murator.pl/topic/59142-projekt-branzowy-vs-projekt-budowlano-architektoniczny/#findComment-1304364

ania,

od nas żądano instalacji wewn., i nawet z powodu ich braku odmowiono (na piśmie, z podaniem podstawy prawnej) zatwierdzenia projektu. powołano się na par. 12 pkt 5 stosownego rozporządzenia o zawartości projektu:

5) zasadnicze elementy wyposażenia technicznego, ogólnobudowlanego, umożliwiającego użytkowanie obiektu budowlanego zgodnie z jego przeznaczeniem, w tym:

a) instalacje oraz urządzenia budowlane: sanitarne, grzewcze, wentylacyjne i gazowe,

b) instalacje i urządzenia budowlane: elektryczne i telekomunikacyjne oraz instalację piorunochronną,

c) instalacje i urządzenia budowlane ochrony przeciwpożarowej określone w przepisach odrębnych,

wraz ze sposobem powiązania instalacji obiektu budowlanego bezpośrednio z sieciami (urządzeniami) zewnętrznymi albo z instalacjami zewnętrznymi na zagospodarowywanym terenie oraz związanymi z nimi urządzeniami technicznymi, uwidocznione na rzutach i przekrojach pionowych obiektu budowlanego, co najmniej w formie odpowiednio opisanych schematów lub przedstawione na odrębnych rysunkach.

to nie jest co prawda to samo co projekt, sporządzony i podpisany przez uprawnione osoby, ale w efekcie prawie na to samo wychodzi - że powinny być one wrysowane w projekt arch.-bud.

często architekci, nie chcą tego wrysowywać, bo twierdzą, że to działka projektantów tychże instalacji (poniekąd słusznie).

ale i tak obszedłem to ;)

https://forum.murator.pl/topic/59142-projekt-branzowy-vs-projekt-budowlano-architektoniczny/#findComment-1304382

Do pozwolenia na budowę nie potrzebujesz projektów branżowych.

Niesetsty to tylko teroria osobiście na swojej skórze doświadczyłem, że w niektórych starostwach potrzebują wszystkiego.

Spawa rozbiła sie przy rozbudowie o projekt instalacji C.O , pani sie uparła i trzeb było robić, - to zależy od starostwa :( jak interpretuje przepisy.

https://forum.murator.pl/topic/59142-projekt-branzowy-vs-projekt-budowlano-architektoniczny/#findComment-1304481

Owszem można uzyskać pozwolenie na budowę samego domu z pominieciem instalacji ale nie można później legalnie wybudować takich instalacji.

Wg twojego rozumowania przesunięcie kibelka wymaga pozwolenia na budowę tak jak przesunięcie kuchenki gazowej. :o :o :o

to nie jest co prawda to samo co projekt, sporządzony i podpisany przez uprawnione osoby....

Ależ ja nic innego nie twierdzę! Pytanie autora wątku jest o projekt branżowy!

... ale w efekcie prawie na to samo wychodzi - że powinny być one wrysowane w projekt arch.-bud.

często architekci, nie chcą tego wrysowywać, bo twierdzą, że to działka projektantów tychże instalacji (poniekąd słusznie). ale i tak obszedłem to ....

A no właśnie! Narysowałeś sobie to sam i dałeś architektowi do podstemplowania. I to jest właśńie ta różnica! Nie trzeba dodatkowo płacić za projekty branżowe.

Spawa rozbiła sie przy rozbudowie o projekt instalacji C.O , pani sie uparła i trzeb było robić, - to zależy od starostwa jak interpretuje przepisy.

Raczej to zależy od Inwestora, jak potrafi się bronić przed absurdalnymi żądaniami urzędników. :wink:

https://forum.murator.pl/topic/59142-projekt-branzowy-vs-projekt-budowlano-architektoniczny/#findComment-1304712

witam

A no właśnie! Narysowałeś sobie to sam i dałeś architektowi do podstemplowania. I to jest właśńie ta różnica! Nie trzeba dodatkowo płacić za projekty branżowe.

Wszystko można samemu sobie narysować a potem dać architektowi do podstęplowania jeśli ktoś się nie boi odpowiedzialności karnej z tytułu pełnienia samodzielnych funkcji technicznych bez uprawnień.

W projekcie budowlanym nie ma miejsca nawet dla jednej literki ani dla jednej kreski wrysowanej przez osoby do tego nieuprawnione.

Tak samo projektowanie w zakresie innym niż posiadane uprwnienia jest nielegalne. Więc architekt nie jest od wszystkiego lecz tylko od sporządzania projektu architektoniczno-budowlanego w odniesieniu do architektóry obiektu

Do sporządzania projektu architektoniczno-budowlanego w odniesieniu do konstrukcji budynku jest konieczne posiadanie uprawnień budowlanych w specjalności konstrukcyjno budowlanej.

i tak dalej i tak dalej każdy w swojej specjalności.

https://forum.murator.pl/topic/59142-projekt-branzowy-vs-projekt-budowlano-architektoniczny/#findComment-1304969