Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mam dylemat.

Dom z Ytonga. W przyszłym tygodniu mamy zacząć robić elewację i zastanawiam się jaki kałść tynk. czy położyć mineralny a potem farbę silikatową czy tynk silikatowy? wykonawca za tynk silikatowy chce z materiałem 60zł/m2. Tynk silikatowy jest duużo droższy od mineralnego ale dochodzi jeszcze farba. Wykonawca mówi że na jedno wyjdzie, choć ja mam wątpliwości. może ktoś mi coś doradzi?

https://forum.murator.pl/topic/59149-tynk-mineralny-czy-silikatowy-na-ytonga-co-taniej-i-lepiej/

Ja na swoj (BK 36 cm odm 400) będe kład na zewnątrz tradycyjny cem-wap i na to farba silikonowa (ew. silikatowa - zależy ile bedzie pieniedzy). Tynk raczej zatarty na gładko ale może bedzie lekki baranek..

Tynk jest barwiony w masie tak więc po zadrapaniu bedzie dalej kolorowa ściana. Przy malowaniu farbą rysa bedzie szara. Po za tym przy malowaniu robocizna będzie droższa.

A farba jest droższa od tynku tak więc najlepiej od razu tynk silikatowy.

polecam terranovę w cenie 5,65 brutto kg.

Pozdrawiam Piotr

A czy silikatowy "oddycha" bo nie wiem? Na Ytonga 1W Xella zaleca mineralny właśnie z tego powodu, żeby wilgoć ewentualnie wykroplona w ścianie 1W miała jak wyjść...

silikat oddycha