d24 10.08.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Witam, W jakim banku i w jakiej walucie na chwilę obecną jest najkorzystniejsza oferta kredytu hipotecznego na kwotę 160tyś.? Od tego przeglądania ofert dostaję już zawrotów głowy a dziś jeszcze ma przyjść do mnie doradca z którym to niby mam wybrać najkorzystniejszą ofertę banku. Coś nie mam zaufania do tych doradców więc zapytam was forumowicze - co możecie powiedzieć w tej sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.08.2006 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Sytuacja zmienia się jak w kalejdoskopie. Doradca to dobry pomysł - płacą mu za śledzenie rynku również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 10.08.2006 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Sam przeżywałem te rozterki w zeszłym roku. Wziąłem w CHF (Millenium). Doradcy też są czasem związani z którymś z banków - o ile wiem to Expander jest powiązany kapitałowo z GE. Inni - nie wiem. Decyzja nie jest łatwa. Patrz na spread, marżę, warunki ubezpieczenia, rodzaj hipoteki (kaucyjna czy jakaś tam inna) i na tysiąc innych spraw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 10.08.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Witam, W jakim banku i w jakiej walucie na chwilę obecną jest najkorzystniejsza oferta kredytu hipotecznego na kwotę 160tyś.? Od tego przeglądania ofert dostaję już zawrotów głowy a dziś jeszcze ma przyjść do mnie doradca z którym to niby mam wybrać najkorzystniejszą ofertę banku. Coś nie mam zaufania do tych doradców więc zapytam was forumowicze - co możecie powiedzieć w tej sprawie? Na początek zapoznaj się z ustawą o dopłatach do kredytów. Jeśli się "załapiesz" to kredyt tylko w PLN. Co do "najkorzystniejszej" oferty to nie ma takiej. Wszystkie "wstępne" warunki sa zbliżone w każdym banku. "Korzystna" oferta zależy w 90% od Twojej wiedzy, znajomości rynku i umiejętności negocjacji. To na forum znajdziesz mnóstwo przykładów cen negocjowanych kredytów. Dopasuj je do swojej sytuacji i walcz Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robiii 10.08.2006 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Zależy czy bierzesz kredyt na budowę czy kupno działki, bo na działkę to nie ma dopłaty przez państwo, a jeśli tylko na budowę to tylko w zł będzie można uzyskać pomoc, tj połowę odsetek przez 8 lat ale tylko przy budowie domu do coś ok 140 m2. Jeśli bierzesz kredyt na 30 lat albo na 20 w zł to nie wiem czy to się opłaci względem CHF, a i te odsetki dostaniesz przy rozliczeniu Pita (1 raz w roku) a więc raty i tak płacisz duże. Jak wcześniej ktoś pisał zapytaj doradce o tą ustawę, a jak on ci wybierze to idź sam do tego banku i może coś wynegocjujesz. Ja ostatnio wziołem w CHF w mbanku bo wole płacić mniejsze raty przez 25 lat niż liczyć na tą połowę odsetek. Nara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 10.08.2006 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 . Ja ostatnio wziołem w CHF w mbanku bo wole płacić mniejsze raty przez 25 lat niż liczyć na tą połowę odsetek. Nara Jesli raty będą faktycznie niższe przez 25 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d24 10.08.2006 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Robiii działkę zakupiłem za gotówkę. Już mam całe uzbrojenie działki wraz z pozwoleniami na budowę itp. itd. Przed chwilką rozmawiałem z doradcą i sam powiedział, że jeśli kredyt to tylko w CHF gdyż przy polskiej walucie sporo się przepłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 10.08.2006 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Przed chwilką rozmawiałem z doradcą i sam powiedział, że jeśli kredyt to tylko w CHF gdyż przy polskiej walucie sporo się przepłaca. :) Zapytaj tego doradcę, czy: a) da Ci gwarancję że kredyt w CHF będzie się opłacał dalej za kilka lat? b) jaki kurs waluty przewidywał dwa lata temu? c) czy dopłaci Ci do kredytu w CHF 50% odsetek, tak jak to będzie w kredytach w PLN d) co mówi ludziom, którzy biorąc kredyt w CHF wypłacany w transzach traca na każdej kilka tysięcy złotych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 10.08.2006 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Jako że najbardziej przemawiają cyferki: 160,0 tys zł kredytu zakładam np. 20 lat Kredyt w PLN 5% Po 8-miu latach rat malejących (tańszych) mamy spłaconych 51,3 tys. zł Dopłata państwa 50% 25,65 tys zł. Odliczenia z ulgi odsetkowej 19% (jeśli jesteś w wyższym progu to sory za "upokorzenie" ) 9,75 tys. zł Koszt kredytu po 8-miu latach 51,3 - 25,65 - 9,75 = 15,9 tys. zł Kredyt w CHF 3% ("zaokrągliłem" bo nie doliczam prowizji, spread'u, różnic kursowych) Po 8-miu latach rat malejących (tańszych) mamy spłaconych 30,8 tys. zł Ulga odetkowa 5,8 Koszt kredytu po 8-miu latach 25,0 tys. zł Jak by na to nie patrzeć niecałe 16 jest mniejsze od 25.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d24 10.08.2006 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Z tego co się zorientowałem to nie będę mógł skorzystać z dopłaty do kredytu. Doradca miał smycz GetIn banku jednak nie chciał jeszcze zdradzić nazwy banku udzielającego kredyt. Umówiliśmy się wstępnie na inny termin a to dlatego iż dochód który uzyskuję nie jest w pełni udokumentowany. Pracodawca połowę przelewa na konto a połowę daje mi "w łapę". Bank potrzebuje zaświadczenia o zatrudnieniu oraz wyciągu z konta sprzed 3 miesięcy a w moim przypadku ten nie pokrywa się z dochodem jakim rzeczywiście dyponuję Wstępnie ustaliliśmy, że przez następne 3 miesiące pracodawca będzie mi wpłacał tyle ile zarabiam a to w celu uzyskania zdolności kredytowej którą będę mógł wtedy udokumentować. Widzicie może inne wyjścia z tej sytuacji? Kurde nie chcę czekać kolejnych miesięcy z uzyskaniem środków na budowę ani też nie chcę przepłacać kredytu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akkufelek 10.08.2006 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Jako że najbardziej przemawiają cyferki: 160,0 tys zł kredytu zakładam np. 20 lat Kredyt w PLN 5% Po 8-miu latach rat malejących (tańszych) mamy spłaconych 51,3 tys. zł Dopłata państwa 50% 25,65 tys zł. Odliczenia z ulgi odsetkowej 19% (jeśli jesteś w wyższym progu to sory za "upokorzenie" ) 9,75 tys. zł Koszt kredytu po 8-miu latach 51,3 - 25,65 - 9,75 = 15,9 tys. zł Kredyt w CHF 3% ("zaokrągliłem" bo nie doliczam prowizji, spread'u, różnic kursowych) Po 8-miu latach rat malejących (tańszych) mamy spłaconych 30,8 tys. zł Ulga odetkowa 5,8 Koszt kredytu po 8-miu latach 25,0 tys. zł Jak by na to nie patrzeć niecałe 16 jest mniejsze od 25.......... Witam. Dopłata państwa jest do odsetek a nie do raty więc na pewno nie 25,65 tys. Po drugie ile wyniosą raty po tych 8 latach? Ja znalazłem wyliczenie, że biorąc 250 tys. na 20 lat 5% w PLN rata wyniesia zamiast 1649zł od 1337 do 1425. Natomiast rata w CHF 1368zł GDZIE te oszczędności??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robiii 10.08.2006 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Rafał troszke mylisz te cyferki bo 50 % ale z odsetek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 10.08.2006 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Pamiętam jak z 5 lat temu na studiach dostaliśmy zadanie. Trzy banki, iść zapytać się o kredyt w ratach stałych i ratach malejących, na określoną liczbę lat i tą samą kwotę. Byłam bardzo zdziwiona gdy w każdym banku zrobiono mi symulację, wydruki i jeszcze wyjaśnili jak to liczą (a ile ulotek zebrałam ... fiu...fiu). A później druga część zadania, policzyć sobie samemu, czy nie oszukują A było to na wycenie nieruchomości, w sumie porównaliśmy z 10 ofert i wszystkie były szokująco wielkie, odnosząc się do obecnej sytuacji. A pije do tego, że jak masz dzień czasu to wystarczy oblecieć kilka oddziałów banków i wypytać się o wszystko samemu, bo nie jest to trudne. PS tylko nie wybieraj Niedzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 11.08.2006 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Witam. Dopłata państwa jest do odsetek a nie do raty więc na pewno nie 25,65 tys. Po drugie ile wyniosą raty po tych 8 latach? Ja znalazłem wyliczenie, że biorąc 250 tys. na 20 lat 5% w PLN rata wyniesia zamiast 1649zł od 1337 do 1425. Natomiast rata w CHF 1368zł GDZIE te oszczędności??? Zanim coś napiszesz - policz. Gdzie napisałem że jest dopłata do rat? Coś tam wiem o kredytach, potrafię wyliczyć oprocentowanie itd. więc jesli widzisz gdzieś błędy to je wylicz. Wypisany "koszt kredytu" to koszt czyli odsetki. Nie ma żadnego błędu. Gdzie oszczędności? Czytaj dokładnie co jest napisane to zauwazysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 11.08.2006 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Rafał troszke mylisz te cyferki bo 50 % ale z odsetek. gdybym mylił tak cyferki, to nie robiłbym zawodowo tego co robię....... Policz, a później napisz jeszcze raz..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 11.08.2006 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Dopłata państwa jest do odsetek a nie do raty więc na pewno nie 25,65 tys. tak na szybko, gdyby to były raty kredytu z kapitałem to miesięczna rata wynosiłaby 535zł. Chyba nierealne prawda?! Po drugie ile wyniosą raty po tych 8 latach? podaj mi kurs franka za 8 lat i libor to Ci wyliczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 11.08.2006 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Z tego co się zorientowałem to nie będę mógł skorzystać z dopłaty do kredytu. Doradca miał smycz GetIn banku jednak nie chciał jeszcze zdradzić nazwy banku udzielającego kredyt. Umówiliśmy się wstępnie na inny termin a to dlatego iż dochód który uzyskuję nie jest w pełni udokumentowany. Pracodawca połowę przelewa na konto a połowę daje mi "w łapę". Bank potrzebuje zaświadczenia o zatrudnieniu oraz wyciągu z konta sprzed 3 miesięcy a w moim przypadku ten nie pokrywa się z dochodem jakim rzeczywiście dyponuję Wstępnie ustaliliśmy, że przez następne 3 miesiące pracodawca będzie mi wpłacał tyle ile zarabiam a to w celu uzyskania zdolności kredytowej którą będę mógł wtedy udokumentować. Widzicie może inne wyjścia z tej sytuacji? Kurde nie chcę czekać kolejnych miesięcy z uzyskaniem środków na budowę ani też nie chcę przepłacać kredytu... Jeśli nie będziesz mógł skorzystać to szkoda, bo zyskałbyś troche kasy. Jesli chodzi o Twój problem, to są banki, które wymagają tylko oświadczenia o dochodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woody 11.08.2006 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Po 8-miu latach rat malejących (tańszych) mamy spłaconych 51,3 tys. zł Dopłata państwa 50% 25,65 tys zł. 51,3 czy nie powinno być 37,7 dopłata Państwa 18,85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woody 11.08.2006 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Cofam sugestie wszystko wyliczone prawidłowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akkufelek 11.08.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Po drugie ile wyniosą raty po tych 8 latach? podaj mi kurs franka za 8 lat i libor to Ci wyliczę Z moich wyliczeń wychodzi, że przez 20 lat w CHF nadpłaci się 48 200 a w złotówkach 80 333 - 25 650 = 54 683 czyli w rezerwie jest 6 483 złote a przez 20 lat płaci się miesięcznie niższą ratę. W moim przypadku 300 tys na 30 lat jest to sporo więcej: CHF 135 375, zł 225 625 - 52 083= 173 541 czyli różnica 38 167 przy ratach malejących (nie mówiąc już o wielkości raty). W równych - mniejsze raty - różnica jeszcze większa CHF 155 332,36 zł 279 767,35 - 56 081,65 = 223 685,71 różnica 68 353,35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts