Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabudowa bliźniacza - co z sąsiadem?

SX_

Recommended Posts

W wypisie z planu zagospodarowania przestrzennego mam napisane, że na mojej działce mogę postawić dom jednorodzinny itp. pod zabudowę bliźniaczą. Czyli mogę dostawić budynek do granicy działki - tak? Moje pytanie brzmi: chcąc postawić taki budynek czy muszę pytać o zgodę sąsiada? Czy muszę konsultować z nim wybór projektu? Czy po prostu nie pytam go o zgodę, stawiam dom wg projektu, który mi się podoba? Na działce sąsiada nie ma w tej chwili postawionego budynku przy mojej granicy.

• 6 months później...

mam wrażenie, że prawo w tej kwestii jest trochę nieprecyzyjne co powoduje, że urzędy różnie do tego podchodzą (a może jest precyzyjne, tylko urzędy same ze swojej natury tą sprawę komplikują, tak czy inaczej, jest jak jest), a w efekcie i architekci też różne informacje przekazują (w zależności od tego z jakim urzędem się zetknęli).

u mnie na przykład kazali sąsiadom dogadywać się w sprawie projektu, a że się dogadać nie mogli to nawet rozprawy jakieś urządzali z tego powodu. ale wzajemne zgody nie były wymagane - to jeśli wynika z WZ/planu, to akurat nie powinno być kwestionowane.

Nie potrzebna Ci zgoda sąsiadów! Jestem dokładnie w tej samej sytuacji dostawiam się w ostrej granicy do domu sąsiada, nikt się ich nie pyta o zgodę:) dostają tylko powiastki z urzędu ze wystapiłaś o wydanie warunków i jak mają jakieś wąty to mogą Cię tylko przyblokować i cała procedura się przeciągnie ale prawo jest po twojej stronie:)

U mnie chyba sasiedzi byli zorientowani w temacie bo nie pisali odwołań:)

podobno ten przepis,,dobrego sąsiedztwa,,uległ zmianie ok 3 lata temu i teraz bardziej ,,nam budujacym,,sprzyja,,bo niby dlaczego jakjego dom stoi w ostrej granicy z moja działką to ja nie mogę się dostawić? on mógł a ja nie? Debilne prawo dobrze ze ktoś pomyślał i je zmienił.

Pozdrawiam.

Nie wiem na jakim jestes etapie w urzędach, jesli to początek to najnormalniej składaj o wydanie WZ , zaznacz dokładnie jak zamiezrasz się pobudować:)

jezeli znasz śąsiadów to ładnie by było iść do nich i powiedzieć o swoich planach:) myslę że jeżeli działki są przeznaczone pod zabudowę bliźniacz ą to nie powinnienies mieć problemów.