SX_ 10.08.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 W wypisie z planu zagospodarowania przestrzennego mam napisane, że na mojej działce mogę postawić dom jednorodzinny itp. pod zabudowę bliźniaczą. Czyli mogę dostawić budynek do granicy działki - tak? Moje pytanie brzmi: chcąc postawić taki budynek czy muszę pytać o zgodę sąsiada? Czy muszę konsultować z nim wybór projektu? Czy po prostu nie pytam go o zgodę, stawiam dom wg projektu, który mi się podoba? Na działce sąsiada nie ma w tej chwili postawionego budynku przy mojej granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 10.08.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Nic nie musisz uzgadniać z sąsiadem. Tylko urzędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stan.w 11.02.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Nic nie musisz uzgadniać z sąsiadem. Tylko urzędy. Mam tak samo, jak SX, ale mój architekt twierdzi, że muszę mieć zgodę sąsiada na postawienie domu ( 1/2 bliźniaka) w granicy. Więc jak jest ? Bardzo proszę o szybką odpowiedź, bo chcę zacząć budowę- tzn. robić projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 11.02.2007 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 mam wrażenie, że prawo w tej kwestii jest trochę nieprecyzyjne co powoduje, że urzędy różnie do tego podchodzą (a może jest precyzyjne, tylko urzędy same ze swojej natury tą sprawę komplikują, tak czy inaczej, jest jak jest), a w efekcie i architekci też różne informacje przekazują (w zależności od tego z jakim urzędem się zetknęli). u mnie na przykład kazali sąsiadom dogadywać się w sprawie projektu, a że się dogadać nie mogli to nawet rozprawy jakieś urządzali z tego powodu. ale wzajemne zgody nie były wymagane - to jeśli wynika z WZ/planu, to akurat nie powinno być kwestionowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alela 15.02.2007 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Nie potrzebna Ci zgoda sąsiadów! Jestem dokładnie w tej samej sytuacji dostawiam się w ostrej granicy do domu sąsiada, nikt się ich nie pyta o zgodę dostają tylko powiastki z urzędu ze wystapiłaś o wydanie warunków i jak mają jakieś wąty to mogą Cię tylko przyblokować i cała procedura się przeciągnie ale prawo jest po twojej stronie:) U mnie chyba sasiedzi byli zorientowani w temacie bo nie pisali odwołań podobno ten przepis,,dobrego sąsiedztwa,,uległ zmianie ok 3 lata temu i teraz bardziej ,,nam budujacym,,sprzyja,,bo niby dlaczego jakjego dom stoi w ostrej granicy z moja działką to ja nie mogę się dostawić? on mógł a ja nie? Debilne prawo dobrze ze ktoś pomyślał i je zmienił. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stan.w 15.02.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 no dobrze, ale mój sąsiad nic jeszcze nie ma ,to ja buduję pierwszy z tym,że te działki są pod budowę bliźniaków i muszę postawić 1/2 w granicy, tylko co z tą zgodą - muszę mieć czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alela 16.02.2007 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Nie wiem na jakim jestes etapie w urzędach, jesli to początek to najnormalniej składaj o wydanie WZ , zaznacz dokładnie jak zamiezrasz się pobudować jezeli znasz śąsiadów to ładnie by było iść do nich i powiedzieć o swoich planach:) myslę że jeżeli działki są przeznaczone pod zabudowę bliźniacz ą to nie powinnienies mieć problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stan.w 16.02.2007 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Złożyłem już o WZ, ale miedzyczasie zaczął obowiązywać MPZP i odpowiedzieli,że nie muszę starać się o WZ. A z MPZP wynika,że tu mają być bliźniaki. Dziękuję za odpowiedź alela - rozumiem,że mogę (bo to ładniej), ale nie muszę mieć zgody sąsiada, czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts