NevermindSG 10.08.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Witam mam tkaie pytanie otóz z kasa ciezko a trzeba cos wymyslic awaryjnego na ogrzewanie na zime i pytanie jest takie czy wolnostojący kominek na drewno o mocy 6kW bedzie w stanie ogrzac zimą 2 pokoje po 16 m2 każdy ??? dodam ze nie jest to dla wielkich wymogów zeby w pokojach było po 35*C bo kilka zim było spędzanych bez ogrzewania wiec wielkie temperatury nie są nam potrzebne.Ale jak najlepiej rozprowadzic to ciepło ???Przepraszam jesli juz było ale jestem nowy a wyszukiwarka nie pomogła mi w uzyskaniu pomocy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 10.08.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 6 kW wystarczy!sasiad zamontowal koze obudowana kaflami - 8 kW.Ta koza stoi w pokoju 25 m2 - tam nie da sie wytrzymac z goraca ! drzwi pootwierane - ogrzewa ta koza okolo 60 m2 - w hallu kuchni i drugim pokoju (tez ze 25 m2) cieplutko w te ostra zime bylo ze hej!(Y) absolutnie nie kupuj wiekszego pieca na te 32 m2! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 10.08.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Moc w zupełności wystarczy.J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NevermindSG 11.08.2006 05:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 a co z rozprowadzaniem tego ciepła ??? zastosowac jakis system (jak tak to jaki?) czy pozostawic go jako wolnostojące źródło z któego ciepło sobie poprostu bije na wszystkie strony .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.08.2006 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Wystarczy sam kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPa 11.08.2006 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Przyjmuje się, że 1KW wystarcza do ogrzania ok. 8m2. 6KW powinno wystarczyć na ogrzanie 48m2. Jeżeli pokoje są obok siebie to oba będą dogrzane, ale będzie rożnica temperatur. Jeżli dzieli je np. korytarz to ten oddalony z pewnością będzie niedogrzany (różnica temperatur będzie znaczna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NevermindSG 19.08.2006 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 nie pokoje są obok siebie ... ale myslałem włąsnie czy moze zastosowac jakis sposób rozprowadzania tego ciepła gdyby np drzwi do drugiego pokoju był zamknięte ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 19.08.2006 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 ja mam kozę 6,5kW ogrzewa piętro bloxniaka (kostka z lat 60 tych) około 50 m2, w pokojach bez problemu jest nawet przy duzych mrozach 25C, w pomieszczeniu gdzie stoi jest ok 2 stopnie więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts