Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nieocieplona ściana z ytonga

Recommended Posts

WITAM

CHCIAŁBYM ZAPYTAĆ O KWESTIĘ ŚCIAN KONSTRUKCYJNYCH

NA WIOSNĘ PRZYSTĄPIE DO BUDOWY DOMU PARTEROWEGO Z PODDASZEM UZYTKOWYM I W TYM SAMYM ROKU CHCĘ SIE WPROWADZIĆ

DOM BĘDZIE W TECHNOLOGI Z BETONU KOMÓRKOWEGO, ZASTANAWIAM SIĘ NAD YTONGIEM GR 36CM, TYLKO NIE POTRAFIE SIE DOWIEDZIEĆ CZY ŚCIANY Z YTONGA MOGĘ POZOSTAWIĆ NIE NARZUCONE DO PRZYSZŁEGO ROKU CHODZI O TO CZY ZBYTNIO NIE NASIĄKNĄ ,DOCHODZI RÓWNIEŻ PROBLM OGRZEWANIA W DOMU, CZY PRZY NIE OCIEPLONYCH ŚCIANACH Z ZEWNĄTRZ MOZNA BĘDZIE PRZEMIESZKAC CAŁĄ ZIMĘ.

U mnie bylo otynkowane na zime (cem-wap) i nic nie docieplane. Przez pol zimy, bo do stycznia grzalismy tylko kominkiem i wcale nie bylo zimno tylko sie na gorze wilgotno zrobilo, ale nie ma dziwu - na zewnatrz bylo -20C a wew. na gorze ok. +15C

Dol, czyli tam gdzie grzal kominek bylo ponad +20C wiec jesli nie jestes "cieplolubem" spokojnie wytrzymasz :grin:

Beton komórkowy nie pobiera dużo wody z otoczenia jeśli działa ona krótko (czyli deszcz raczej niewiele szkodzi). Zależy to też od struktury wewnętrznej - jeśli pory są zamknięte to nasiąka znacznie mniej - możesz porównać przez wrzucenie dwóch kawałków do wody - lepszy jest ten, który dłużej pływa.

Ja też zrobiłem ściany z BK 36 cm i stały całą zimę - nie ma śladu zniszczeń i wyschły (bo wcześniej bardzo zamokły w paletach).

Przy murowaniu na cienkie spoiny trzeba uważać, żeby nie były grubsze niż 3 mm (w przeciwnym przypadku będzie zimno). Jeśli nie masz zaufania do ekipy rozglądnij się za zaprawą ciepłochronną (ja używałem ALPOL) - ma izolacyjność zbliżoną do BK, musiałem ją zastosować bo bloczki były dość mocno uszkodzone (stały jedną zimę w paletach i były trzykrotnie przewożone a to im nie służy).

Izolacyjność takich ścian zależy od odmiany betonu im niższa tym cieplejsza (ale bardziej miękka) - zwykle buduje się z odmiany min. 500, chociaż warto zastanowić się nad 400 (na rynku są dostępne też odmiany 300 - U<=0,25 - np. Prefabet Bielsko-Biała - można kupić z transportem wliczonym w cenę a nawet taniej u współpracującego z nimi hurtownika)

Jeżeli się decydujesz na odmianę 300 wg Polskiej Normy to lepiej decydować się na YTONGa pod symbolem PP1,5/035 ponieważ:

- ta sama gęstość, ale minimalenie lepsze parametry cieplne, dają U=0,23!

- o 50% wyższa wytrzymałość

- nieporównywalnie lepsza dokładność wymiarowa czyli murowanie na cienką spoinę

- bielsko-biała produkuje na popiołach, a te wyroby są wrażliwe na wilgoć co przenosi się wprost na pogorszenie parametów cieplnych

- możliwość zastosowania zbrojonych nadproży z bk (tylko YTONG ma je w ofercie)

Jeżeli się decydujesz na odmianę 300 wg Polskiej Normy to lepiej decydować się na YTONGa pod symbolem PP1,5/035 ponieważ:

Zapomniałeś powiedziać ile kosztuje taka ściana.

- nieporównywalnie lepsza dokładność wymiarowa czyli murowanie na cienką spoinę

Bzdura.

- możliwość zastosowania zbrojonych nadproży z bk (tylko YTONG ma je w ofercie)

No, tak z lambda dwa razy gorszym niż BK-350 - gotowy mostek ciepłny. Dawno zaglądałeś do cenników?

Sergey

Nie bądź taki sfrustrowany, może Cię kiedyś będzie stać na YTONGa! Ty masz dom obłożony styropianem i Samsunga, inny ma dom z YTONGa i Sony. Ale to nie jest powód, żebyś tak się dołował. Jak to mawiają: "...raz pod wozem, raz na wozie...". Do góry głowa!

Rafał17, skoro jak twierdzisz, nie jesteś przedstawicielem YTONGA

1. Dlaczego moja sugestia w jednym z poprzednich postów została wycięta przez admina Forum?

2. Podobno mieszkasz w domu z YTONGA od 5 lat. Skąd u Ciebie tak dobra znajomość nowych produktów i ich paramatrów?

Uważam, że dobrze by było gdybyś się ujawnił.

Rafale Jeremie**w - przedstawicielu YTONGA na połódnie Polski.