fegor 27.03.2003 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 WITAM CHCIAŁBYM ZAPYTAĆ O KWESTIĘ ŚCIAN KONSTRUKCYJNYCHNA WIOSNĘ PRZYSTĄPIE DO BUDOWY DOMU PARTEROWEGO Z PODDASZEM UZYTKOWYM I W TYM SAMYM ROKU CHCĘ SIE WPROWADZIĆDOM BĘDZIE W TECHNOLOGI Z BETONU KOMÓRKOWEGO, ZASTANAWIAM SIĘ NAD YTONGIEM GR 36CM, TYLKO NIE POTRAFIE SIE DOWIEDZIEĆ CZY ŚCIANY Z YTONGA MOGĘ POZOSTAWIĆ NIE NARZUCONE DO PRZYSZŁEGO ROKU CHODZI O TO CZY ZBYTNIO NIE NASIĄKNĄ ,DOCHODZI RÓWNIEŻ PROBLM OGRZEWANIA W DOMU, CZY PRZY NIE OCIEPLONYCH ŚCIANACH Z ZEWNĄTRZ MOZNA BĘDZIE PRZEMIESZKAC CAŁĄ ZIMĘ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 27.03.2003 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 Wylacz CAPSLOOK bo zrobilo sie strasznie glosnwo !1. Sciany moga stac cala zime.2. Po to sie buduje sciane 36cm zeby jej pozniej nie ocieplac. Nie ma z tym problemu zima. Ekipa tylko musi byc solidna. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.03.2003 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 fegorNie pytaj, szukaj najpierw odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Burbon 27.03.2003 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 Dave, widzę, ze masz taką ścianę. Czy możesz wobec tego podać U takiej ściany?B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 27.03.2003 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 0,29 D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buleczka_77 27.03.2003 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 U mnie bylo otynkowane na zime (cem-wap) i nic nie docieplane. Przez pol zimy, bo do stycznia grzalismy tylko kominkiem i wcale nie bylo zimno tylko sie na gorze wilgotno zrobilo, ale nie ma dziwu - na zewnatrz bylo -20C a wew. na gorze ok. +15C Dol, czyli tam gdzie grzal kominek bylo ponad +20C wiec jesli nie jestes "cieplolubem" spokojnie wytrzymasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viator01 28.03.2003 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 Beton komórkowy nie pobiera dużo wody z otoczenia jeśli działa ona krótko (czyli deszcz raczej niewiele szkodzi). Zależy to też od struktury wewnętrznej - jeśli pory są zamknięte to nasiąka znacznie mniej - możesz porównać przez wrzucenie dwóch kawałków do wody - lepszy jest ten, który dłużej pływa.Ja też zrobiłem ściany z BK 36 cm i stały całą zimę - nie ma śladu zniszczeń i wyschły (bo wcześniej bardzo zamokły w paletach).Przy murowaniu na cienkie spoiny trzeba uważać, żeby nie były grubsze niż 3 mm (w przeciwnym przypadku będzie zimno). Jeśli nie masz zaufania do ekipy rozglądnij się za zaprawą ciepłochronną (ja używałem ALPOL) - ma izolacyjność zbliżoną do BK, musiałem ją zastosować bo bloczki były dość mocno uszkodzone (stały jedną zimę w paletach i były trzykrotnie przewożone a to im nie służy).Izolacyjność takich ścian zależy od odmiany betonu im niższa tym cieplejsza (ale bardziej miękka) - zwykle buduje się z odmiany min. 500, chociaż warto zastanowić się nad 400 (na rynku są dostępne też odmiany 300 - U<=0,25 - np. Prefabet Bielsko-Biała - można kupić z transportem wliczonym w cenę a nawet taniej u współpracującego z nimi hurtownika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał17 30.03.2003 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2003 Jeżeli się decydujesz na odmianę 300 wg Polskiej Normy to lepiej decydować się na YTONGa pod symbolem PP1,5/035 ponieważ:- ta sama gęstość, ale minimalenie lepsze parametry cieplne, dają U=0,23!- o 50% wyższa wytrzymałość- nieporównywalnie lepsza dokładność wymiarowa czyli murowanie na cienką spoinę- bielsko-biała produkuje na popiołach, a te wyroby są wrażliwe na wilgoć co przenosi się wprost na pogorszenie parametów cieplnych- możliwość zastosowania zbrojonych nadproży z bk (tylko YTONG ma je w ofercie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sergey 30.03.2003 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2003 Jeżeli się decydujesz na odmianę 300 wg Polskiej Normy to lepiej decydować się na YTONGa pod symbolem PP1,5/035 ponieważ: Zapomniałeś powiedziać ile kosztuje taka ściana. - nieporównywalnie lepsza dokładność wymiarowa czyli murowanie na cienką spoinę Bzdura. - możliwość zastosowania zbrojonych nadproży z bk (tylko YTONG ma je w ofercie) No, tak z lambda dwa razy gorszym niż BK-350 - gotowy mostek ciepłny. Dawno zaglądałeś do cenników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 30.03.2003 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2003 sergey nie mąć w głowach ludziom budującym z ytonga to ich decyzja i tak wiadomo że nie istnieją argumenty które zmieniły by twoje nastawienie do ytonga... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.03.2003 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2003 SergeyNie bądź taki sfrustrowany, może Cię kiedyś będzie stać na YTONGa! Ty masz dom obłożony styropianem i Samsunga, inny ma dom z YTONGa i Sony. Ale to nie jest powód, żebyś tak się dołował. Jak to mawiają: "...raz pod wozem, raz na wozie...". Do góry głowa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.03.2003 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2003 Rafał17, skoro jak twierdzisz, nie jesteś przedstawicielem YTONGA1. Dlaczego moja sugestia w jednym z poprzednich postów została wycięta przez admina Forum?2. Podobno mieszkasz w domu z YTONGA od 5 lat. Skąd u Ciebie tak dobra znajomość nowych produktów i ich paramatrów? Uważam, że dobrze by było gdybyś się ujawnił.Rafale Jeremie**w - przedstawicielu YTONGA na połódnie Polski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts