Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamienić pokój czy nie?

jarkotowa

Recommended Posts

Stoję przed dylematem (ewentualnie do realizacji na jesieni).

Mam dwóch synów (6 i 2.5), którzy mają i mieć będą wspólny pokój.

Mieszkają w pokoju 13m2 a nasza sypialnia to 24m2+lazienka.

Wymyślilam, że może powinniśmy się z dziećmi zamienić pokojami. Jakoś tę lazienkę przeboleję. Na jesieni zaczyna się zerówka i starszy będzie potrzebowal swojego kąta do nauki a mlodszy musi mieć miejsce na rozlożenie zabawek.

A w sypialni się przecież tylko śpi (chociaż ciężko będzie w malym pokoju upchnąć meble z sypialni).

W obecnym pokoju z czasem może im być niewygodnie (wg mnie) bo przecież chlopaki rosną, ubrania rosną, dojdzie drugie biurko.

A może dramatyzuję? :roll:

Może 13m2 im wystarczy: piętrus, dwa biurka i jedna ściana zabudowana szafkami, pólkami itp.

Co o tym sądzicie.

Ja też! Zwłaszcza, że już od roku jesteśmy po takiej zamianie :lol: :lol: :lol: Obecna sypialnia jest bardzo przytulna, a dziewczyny (8 i 4 lata) mają do dyspozycji znacznie większą przestrzeń (oczywiście - piętrus). Mimo to w ciągu roku szkolnego zdarzają się problemy z upchnięciem w pokoju kolejnej koleżanki, która wpadła w odwiedziny... W domku każda dostanie swój pokój :D

dla mnie optymalnie sypialnia to 15m2

24 to juz calkiem sporo

a 12 - ujdzie :)

z kolei - 13 m2 dla 2ch chlopakow (w tym 1 szkolnego ) ciut malo

wogole uwazam tak naparwde ze najlepsze byly by...nawet malenkie ale DWA pokoje osobne :)

co bedzie potem? za pare lat?

dwoch 16, 17-to letnich "byków" mieszkajacych w jednym pokoju??? :o :wink:

nie wiem, jaki masz uklad mieszkania ale sprobowalabym podzielic sypialnie na 2 mniejsze pokoje (po 12 metrow) - sila rzeczy do jednego z nich bedzie nalezec lazienka i ten wlasnie przeznaczylabym na sypialnie. w rezultacie otrzymujesz 3 pokoje po 12 metrow - kazdy ma wiec swoja sypialnie :)

jezeli nie ma mozliwosci podzialu, to oczywiscie zamienilabym sypialnie z pokojem dzieciecym.

• 3 weeks później...

Po pierwsze, nie ma możliwości przerobienia sypialni na calkiem niezależne pokoje. Jeśli będzie taka potrzeba, istnieje możliwość postawienia "przepierzenia" w przyszlości. Ale nadal będzie to pokój z jednym wejściem.

Poza tym nie ma również możliwości, aby dzieci mialy swoje pokoje.

Pracujemy w domu i musimy mieć pokój do pracy. A w sypialni nie możemy zrobić tzw kącika do pracy bo przyjmowanie klienta, w bądź co bądź sypialni nie wchodzi w grę. Kąciki są dobre gdy czlowiek chce sobie posiedzieć czasem w necie a nie pracować 16h/dobę, czasem trzeba zarwać noc a druga osoba chce spać.

Ale skoro Karpatka nie jest nieszczęsliwa po zamianie to może i my przeżyjemy.

Narazie wjechaliśmy do malego pokoju z piętrusem, więc się troszkę rozluźnilo. [/url]