Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kanalizacja deszczowa

Recommended Posts

A mniej więcej jaki to koszt?

On 2003-03-27 12:44, tczarek wrote:

Ja mam wykonane to za pomocą rur plastikowych średnicy 100 mm. Odwiedź stronę http://www.pipelife.pl Jest to producent tego typu materiałów o jakie pytasz. Końce rur spustowych (rynien) połączyłem z tymi rurami i odprowadziłem do kanału burzowego. Działa bardzo dobrze.

Pozdrawiam,

Podłączenie spustu deszczówki do kanalizacji jest zabronione.

Kanału burzowego nie rozsadzi.

Agnes, cena będzie zależała od ilości materiału.... i od wykonawcy. Nie są to tanie materiały /raczej cholernie drogie, nie wiem, za co chcą tak dużo kasy/. Jak chcesz taniej, to zanieś im projekt domu i poproś o rozrysowanie i kalkulację. A potem wykreśl połowę mniej potrzebnych elementów. :grin:

Tczarek mam nadzieje że końcówki rur spustowych masz wpuszczone do osadników przy rynnach a dopiero z osadników odprowadzasz deszczówkę rurami do kanału burzowego, miałem z tego tytułu kopoty być może dlatego że ja mam odprowadzenie deszczówki do kanalizacji.

Tdxls raczej może grozić czymś innym, mam wątpliwości czy można wodę z rynien odprowadzać do kanalizacji?

On 2003-03-27 14:10, Majka wrote:

Podłączenie spustu deszczówki do kanalizacji jest zabronione.

Kanału burzowego nie rozsadzi.

Agnes, cena będzie zależała od ilości materiału.... i od wykonawcy. Nie są to tanie materiały /raczej cholernie drogie, nie wiem, za co chcą tak dużo kasy/. Jak chcesz taniej, to zanieś im projekt domu i poproś o rozrysowanie i kalkulację. A potem wykreśl połowę mniej potrzebnych elementów. :grin:

Mniej więcej wiem sama jak to będzie wygladało,także chyba nie damy sie nabrać ,a robić bedziemy sami -to chyba nie jest jakaś większa filozofia :wink:

On 2003-04-03 14:13, tdxls wrote:

2. Czy można odprowadzać wodę deszczową do szamba przy moim zamieszkaniu na wsi o kanałach burzowych nie mam co marzyć?

Stary o czym Ty mówisz. Szambo winno byc szczelne a posiadając takie po każdym średnim deszczyku musiałbyś wywozić za ciężkie pieniądze zawartość do oczyszczalni.

Twoje pytanie może oznaczać tylko, że szambo masz od "picu" a tym nie ma się co chwalić.

Poczytaj inne tematy np. post Smoka "Ratunku, szambo mnie zalewa"

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Wowka dnia 2003-04-04 13:21 ]

Stary o czym Ty mówisz. Szambo winno byc szczelne a posiadając takie po każdym średnim deszczyku musiałbyś wywozić za ciężkie pieniądze zawartość do oczyszczalni.

Nie sprecyzowałem wszystkiego dokładnie i wychodzi, że zostałem trucicielem Matki Natury.

Rozbudowa tym się różni od budowy, że pod wieloma względami jest się ograniczonym przy wyborze rozwiązań. Mój domek po rodzicach z epoki średniego Gierka jest pzrykładem polskiej innwencji budowlano-twórczej. Szambo znajduje się w takim miejscu, że użytkowanie go traci sens(brak dojazdu po rozbudowie), dlatego chciałem wykorzystać je jako zbiornik na deszczówkę do podlewania ogródka. A drugie szambo, a raczej przydomową oczyszczalnię postawić w innym miejscu.