Gagata 10.08.2006 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Czy ktoś ma tej kwestii doświadczenie?Wiecie o jaką kuchnię mi chodzi - najczęściej w kaflach, fragment ściany nad nią również, duża metalowa płyta ( z wyjmowanymi "kółkami") miejsce do pieczenia chleba, palenisko na drewno, itp.. Acha-bywał tez przypiecek chyba? Brakuje mi trochę wiedzy na ten tamat - a chcę zaprojektowac taką kuchnie u siebie na wiosce. Ponoć nigdy potrawa z kuchni gazowej czy elektrycznej nie będzie smakowac tak jak z tej...Pomóżcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 10.08.2006 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 http://www.kafle.com.pl/sub.php?str=kuchnie http://www.kafle.com.pl/kuchnie_img/02.jpg http://www.dacer.pl/pl/start.htm http://www.dacer.pl/kuchnie/kuch002.jpg Mniamuśne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 10.08.2006 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Ajajaj! Śliczne!szczególnie pasuje mi ten pierwszy! Ale JAK TO SIĘ ROBI ( )?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 10.08.2006 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Samemu się nie zrobi Trzeba fachowca, jako że jest to palenisko i kuchnia musi być profesjonalnie wykonana i podłączona do komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 10.08.2006 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Słoneczko, się zrobi. moimi "ręcami". Zdun z mojej gminy poszedł stawiać piece św. Piotrowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 11.08.2006 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 A mój wykonawca "od wszystkiego" powiedział że zbuduje mi taka kuchnię. Tomku - może dysponujesz czymś w rodzaju przykładowego projektu, potrzebowałabym też więcej zdjęć (co by się zainspirować!). Szukam w sieci ale chwiliwo nic specjalnego nie znalazłam.Może masz fotkę swojej kuchni.....?Ponoć płyte mozna kupić w sklepie (u nas na wsi są). No chyba żeby gdzies namierzyć taką starą.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 11.08.2006 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Jesli chodzi o powyższe zdjęcia to i w jednym i w drugim nie pododbaja mi się okapy... Są jakieś takie zbyt,... chmmm.. mieszczańskie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 11.08.2006 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Znalazłam właśnie taką fotkę http://www.dworek.na-wsi.pl/nowe_files/Photos/DSCF0583%20(web).jpg ..mam nadzieję, że się otworzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 11.08.2006 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 I jeszcze takie ale tu kuchnia jest w tle i mało widać.. http://www.muzeum.gliwice.pl/image/wystawa-etnograficzna340_1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 11.08.2006 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 A co myślicie o tym??? http://szkola.interklasa.pl/f038/zdjecia/zagroda9.jpg http://szkola.interklasa.pl/f038/zdjecia/zagroda7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 11.08.2006 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Ależ mi już idzie to wklejanie zdjęć ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 11.08.2006 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Zbuduję według projektu z Domu Letniego Muratora. Trochę będę musiał pozmieniać wymiary, ale niewiele. Zależy mi na piecu chlebowym Prawie 20 lat pracowałem w piekarni, a jak zimą śniegi sypną to z głodu nie umrę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 11.08.2006 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Gagata ta pierwsza z niebieska kuchnia jest czadowa... tak wlasnie sobie wyobrazam wiejska kuchnie tz bardziej wspolczesna wiejska kuchnie przed wojenna.... ta druga jest dla mnie wczesniejsza "Chlopi" i tym podobne ale nie wiem czy w takim calkiem chlopskim stylu chcesz swoja wykonczyc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 11.08.2006 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Mohag - to było jako ciekawostka! CHŁOPI..-no własnie Natomiast ta niebieska jest bliska temu co u siebie widzę! Chciałabym żeby wykończona była kaflami. Tomku - a skąd wykombinowac ten numer MURATORA (DOM LETNI)? To chyba , dośc juz dawno wyszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 11.08.2006 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Ale powinien też być ten element pionowy takiej kuchni, wyższy od reszty - czy nie tam własnie znajdowałby sie piec chlebowy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 11.08.2006 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Nic nie stoi na przeszkodzie z jednej ze stron dobudowac ten pionowy kawal pieca. Rozejrzyj sie za jakims dobrym zdunem, to zrobi Ci piecyk jak sie patrzy Na allegro zdarzaja sie nieraz kafle z rozbiorki starych piecow kaflowych. Takie w dobrym stanie sa super juz stare, dobrze przepalone przez lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 11.08.2006 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Tak tak - cały czas tam filuję (na Allegro) i juz co nieco negocjuję a i ekipę nawet mam, która mi takie piec rozbierze i przywozi (bo na ogół sprzedający się tym nie zajmują-oni po prostu chcą miec problem starego pieca z głowy).Jak juz cos zacznę działać z moją kuchnią to podzielę się doświadczeniem i zdjęciami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beatki 07.02.2012 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Tak tak - cały czas tam filuję (na Allegro) i juz co nieco negocjuję a i ekipę nawet mam, która mi takie piec rozbierze i przywozi (bo na ogół sprzedający się tym nie zajmują-oni po prostu chcą miec problem starego pieca z głowy). Jak juz cos zacznę działać z moją kuchnią to podzielę się doświadczeniem i zdjęciami! No i jak Gagatko? Co z tym piecem? Szukam zduna, ktory mi wybuduje piec chlebowy! Mialas dobrych fachowcow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deQu 08.02.2012 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 obyś dała radę cos takiego na wsi wybudować... moi rodzice jak kupili na wsi ruinę do remontu ale z pieknymi piecami kaflowymi to wszyscy odradzali im remont a przede wszystkim twierdzili ze nalezy zacząć od wywalenia tych piecy... Oni sie uparli, że zrobią remont i zostawią stare piece i teraz to wszystko wygląda naprawdę pięknie!!! ale dużo ich to kosztowalo a najtrudniejsze były negocjacje z ludnością miejscową, żeby remontować stare drewniane dzwi i okna a nie wymieniać naplastki itp itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valturwen 08.02.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Mi się podoba ta chłopska kuchnia i taką mi mąż mój kochany obiecał a budować będzie sam, więc jak ktoś namierzy ten letni nr muratora to tez chetnie skorzystam:). Póki co sporo jest schematów i materiałów na sieci niestety w języku rosyjskim. Chociaż rysunki są takie same w każdym języku. dodatkowo polecam książkę "Roboty zduńskie" - Paradistal. Okapy nad takimi kuchniami bajeczne. Co prawda takiego pieca jeszcze nie mam, ale mam zwykłą kuchnie węglową i potwierdzam, że niedzielny rosół gotowany na tej kuchni jest milion razy lepszy od takiego gotowanego na gazie:) A o innych rzeczach nawet nie wspominam;) I choć taki piec brudzi i trzeba wokół niego "chodzić" to już nigdy bym go nie zamieniła na elektrykę!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts