lutek34 15.08.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 z tym że ja atlasa nie używałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tulek 15.08.2006 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 napisalem o atlasie bo on najlepiej nadaje sie do klejenia elementow kamiennych ajezeli chodzi o gips to zle wyizolowany czop tez popeka( wiem bo kiedys to poprawalem w ramach gwarancji oczywiscie blad pracowniaka!!! ale przyznaje sie do bledu firmowego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 15.08.2006 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 No teraz jeszcze tutaj mnie straszysz, powiedz jaką ty szczeline zostawiasz pomiędzy górą radiatora a bokiem obudowy? Ja mam około 4cm a radiator jest wysoki na 3cm czyli odległość od wkładu do obudowy to około 7cm i jeśli włożyłbym izolacje 2.5cm to czy ta szczelina nie będzie za mała?Szkoda że nie zrobiłem zdjęcia tej części kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tulek 15.08.2006 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 deo jasniej albo jakis rysunek na mailee [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 15.08.2006 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Jutro zrobie zdjęcie i będziesz wiedział o co mi chodzi, powiedz czy spotkałeś się z izolacją grubą 2cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tulek 15.08.2006 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 raczej nie ,ja uzywam rockwola 2,5lub 3 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Comparsa 17.08.2006 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Ale mam nowy problem - jedyna ściana, na której jest możliwe wykonanie otworu nawiewnego do kominka to płd.wsch. Wszędzie piszą, że najlepiej umieścić go na ścianie zachodniej, ale u mnie ze względów konstrukcyjnych to niemożliwe. Doprowadzenie ze strychu również odpada - poddasze użytkowe. Czy ktoś się spotkał już z takim problemem? Dodam, że mój dom stoi na otwartej przestrzeni, wiec wiatru mam pod dostatkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tulek 17.08.2006 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 rob smialo jak bedziesz odczowal ze jest za duzo powietrza swiezego w domu to przymkniesz sobie zaluzje na kratce!!! ja podczas montazu kominkow nie zwracam wogole jak strona swiata jest od wlotu powietrza !!! a dlaczego bo i tak powietrze musi zostac dostarczone do spalania drewna!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Comparsa 19.08.2006 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Dzięki, Tulku W razie jeszcze jakichś problemów (na pewno będą!!) natychmiast do szanownych forumowiczów uderzę. Przy okazji - Bozia stworzyła mnie kobietą Zonk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 19.08.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 deo jasniej albo jakis rysunek na mailee [email protected] Tulek tak to u mnie wygląda http://foto.onet.pl/upload/32/7/_623553_n.jpg Odległość od radiatora do cegły to około 3cm i jeśli włożę izolacje 2,5cm to praktycznie całkowicie zablokuje ten prześwit, zostanie tylko prześwit między radiatorami. Chyba jednak lepiej zostawić jak jest i niech obudowa lekko się nagrzewa. Wczoraj paliłem w kominku cały dzień i obudowa na zewnątrz lekko się nagrzała ale tylko na wysokości wkładu. Jedynie co mnie zastanawia to jak długo trzeba palić w kominku żeby wypalić ten olej z tej rury spalinowaj? Myłem ją przed założeniem ale okazało się że jeszcze troche oleju zostało i śmierdziało cały dzień a to już jest drugie tak długie palenie w tym kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tulek 23.08.2006 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 witam! przepraszam ze tak dlugo nie odpisywalem ale natlokkkkkk zlecen a nas jest dwoch jeno !!! ale wystarczy bo wiem co jak jest zrobione obudowa od zew str nagrzew ci sie teraz duzo slabiej bo z tego co widze nie masz dokonczonego jeszcze czopucha, ale po zamknieciu komory kominka zdecydowanie mocniej zacznie sie nagrzewac. nie wiem jeszce co zamierzasz dac na zew cegiel, ale mialem kiedys taki przypadek jak u ciebie : nie dalem izolacji wew.(nie bylo miejsca) na zew scianie przykleilem piaskowiec lupany(oblgier) atlasem i do dnia dzisiejszego kominek stoi tylko jest jedno ale........ byl to wklad z plaszczem wodnym ! natomiast powiem tak ze prywatnie nie dalbym izolacji juz na te cegly ale nic bym juz na nie nie kleil od zew. , jezeli mialoby byc cos dekoracyjnego od zew proponowalbym rozebrac cegly i postawil murek z e siporexa 6cm i dal izolacje i tak napewno bedzie swobodny oplyw powietrza!!! co do smrodu!!! to nie tylko rura sie musi opalic ale i sam wklad a konkretnie masa uszczelniajaca elementy wkladu moze to potrwac kilka dobrych palen ale moze powrocic przy bardziej intensywniejszym paleniu(w momencie gdy do kominka bedziesz podchodzil z rekawica!!! ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 24.08.2006 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 czy spaliny z kominka moga byc doprowadzone do komina ktory bedzie stal okolo 2-2,5m od kominka? jak dluga moze byc rura doprawadzajaca spaliny? i pod jakim katem musi isc? Rura (tu czopuch) nie powinna by dłuższa niż 70 cm, ale jeśli juz musi byc dłuższa pamiętaj o jej dobrym zaizolowaniu. Jeśli tego nie zrobisz będzie ona szybko "zarastała" sadzą co spowoduje brak ciągu , czy ryzyko zapalenia sie jej wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WM 08 24.08.2006 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 tulek mam pytanie, padło tu na forum stwierdzenie, że kanał doprowadzajacy powietrze do spalania nie może mieć załamań większych niż 45st. U mnie jest taka sytuacja, że wlot powietrza jest na tarasie, a kanał zalany w wylewce więc siłš faktu, aby powietrze było pobierane z min 30 cm wysokoci od ziemi, wlot musiał być poprowadzony dwoma kolankami 90st i co teraz zrobić? Może tak zostać? Mam kilka dni temu zrobione włanie wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafio_1977 24.08.2006 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Witam. Podepnę się pod ten temat, bo doprowadzenie powietrza do paleniska gnębi mnie niemiłosiernie. Planuję zakup Tarnawy 12kW do grzania zimowego. Dom mam już wykończony, łącznie z wylewkami i tu leży sedno problemu - nie ma jak puścić na zewnątrz tej rury do paleniska, kominek stałby na środku domu i do każdej ściany jest min.3 metry, a nawet po zdjęciu podłóg i skuciu wylewki otwór w żaden żywy sposób nie będzie się znajdował te przepisowe 50 cm nad glebą.... Dom jest stary i drewniany, na niskiej podmurówce. Pytanie nr 1 - czy taki kominek MUSI mieć doprowadzone powietrze z zewnątrz? Pytanie nr 2 - czy w rurze doprowadzającej mogą być kolanka (2-3)? NIE PRZEJUMJ SIE JA TEZ NIE BEDE MIAŁ - U MOJEGO OJCA JEST KOMINEK JUZ 5 LAT I TEZ NIE MA DOPROWADZENIA POWIETRZA I NIC SIE NIEDZIEJE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 24.08.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 czy spaliny z kominka moga byc doprowadzone do komina ktory bedzie stal okolo 2-2,5m od kominka? jak dluga moze byc rura doprawadzajaca spaliny? i pod jakim katem musi isc? Rura (tu czopuch) nie powinna by dłuższa niż 70 cm, ale jeśli juz musi byc dłuższa pamiętaj o jej dobrym zaizolowaniu. Jeśli tego nie zrobisz będzie ona szybko "zarastała" sadzą co spowoduje brak ciągu , czy ryzyko zapalenia sie jej wewnątrz. A czym to zaizolować? Ja mam około 130 cm rury fi 200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WM 08 27.08.2006 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 tulek mam pytanie, padło tu na forum stwierdzenie, że kanał doprowadzajacy powietrze do spalania nie może mieć załamań większych niż 45st. U mnie jest taka sytuacja, że wlot powietrza jest na tarasie, a kanał zalany w wylewce więc siłš faktu, aby powietrze było pobierane z min 30 cm wysokoci od ziemi, wlot musiał być poprowadzony dwoma kolankami 90st i co teraz zrobić? Może tak zostać? Mam kilka dni temu zrobione włanie wylewki. Podcišgam post i powtarzam pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tulek 27.08.2006 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 witam robilem doprowadzenie nawet z 3 kolanami 90st i wszystko dziala po dzien dzisiejszy! wydaje mi sie (choc jescze tego nie praktykowalem)ze wiecej kolan w niczym nie bedzie tak drastycznie przeszkadzac natomiast jest jeden problem! u jednego klienta zrobilem zasysanie o jakies 50cm wyzej od wylotu pod kominkiem- efekt wyciagal niczym wwentylator ,zastosowalem przepustnice skrocilem kanal do min ok 25cm i jakos to dziala tylko ze trzeba kontrolowac przepustnice. oczywiscie ciaglo jak sie nie palilo ale podczas palenia dzialalo poprawnie (i oto chodzi)!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WM 08 27.08.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 Dziękuję za odpowied, i tak mylimy o "szyberku". Kiedy się nie będzie palić to będzie zamkniety. Palenisko chyba wypadnie na wysokoci wlotu powierza bo jakies 30 cm nad tarasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.08.2006 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 1) Czy krótka rura łącząca kominek z kominem nie oddaje zbyt mało ciepła?? 2) Czy zawsze robimy komorę dekompresyjną 3) Czy jeżeli doprowadzenie powietrze jest pod kominkiem to robimy na dole jakies krateczki ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tulek 27.08.2006 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 pozostaw te pytania i zadanie montazyscie!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts