geguś 28.08.2006 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Witam Tulek, a z kąd Ty dokładnie jesteś? Może nie tak daleko mojej mieściny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 28.08.2006 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Widzę, że tu trwa dyskusja na temat kominków, to ja chciałabym się zapytać na jakiej wysokości zrobić wejście do komina. Chodzi mi o to, że obecnie murarz zaczyna montować komin systemowy Presto i pyta mnie się o to. A ja "zielona" Jeżeli ktoś może mi w tym pomóc to proszę. Podobnie jest z drugim kominem do pieca kondensacyjnego. Czy to trzeba już wiedzieć jaki ma być piec, czy też te wejścia robi się na odpowiedniej wysokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 29.08.2006 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Podnoszę, aby ktoś ujrzał moje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tulek 29.08.2006 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Witam Tulek, a z kąd Ty dokładnie jesteś? Może nie tak daleko mojej mieściny? pewnie nie jakies 60pare km!!!! a co jakies zlecenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 29.08.2006 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Witam Witam Tulek, a z kąd Ty dokładnie jesteś? Może nie tak daleko mojej mieściny? pewnie nie jakies 60pare km!!!! a co jakies zlecenie? Kupił, nie kupił, potargować można . W tym roku to mało prawdopodobne, ale w następnym będzie czas ( gorzej z ciaćkami) na przemyślenia o kominku. Miejsce jest, komin też, ino szmal potrzebny. Ale będę miał na uwadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 30.08.2006 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 To ja się podłączę do wątku bo przymierzam się do samodzielnego zbudowania obudowy kominka. Obudowa ma być prosta - ściana z otworem na szybę wkładu. I teraz tak - czy obudowę mogę wymurować np. z 5 cm Ytonga na klej, od wewnątrz dać wełnę kominkową, a od zewnątrz przykleić płyty GK na placki kleju? Co myślicie o takim rozwiązaniu. Wkład będzie z płaszczem wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doli 30.08.2006 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 proszę niech ktoś odpowie - mnie też to interesuje PzdrDorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 30.08.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Ja dodam tylko, że nie jest to mój pomysł. O tym sposobie powiedział mi człowiek, który montuje i obudowuje kominki. Tylko nie wiem jakich materiałów użyć - np. kleju do bloczków. Czy na bloczki przykleić GK, czy zatopić siatkę taką do ociepleń. Chyba będę musiał sam obudować kominek, bo kasy coraz mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 30.08.2006 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 A czemu chcesz murować z Ytonga - nie lepiej zrobic stelaz i dotego dokręcić płytę GK wyłożoną odśrodka wełna? - ja tak zrobilem tez dosc prosta zabudowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doli 30.08.2006 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Ja chciałam później obłożyc marmurem lub granitem więc stelaż będzie za słaby - chyba trzeba wymurować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doli 30.08.2006 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Ja chciałam później obłożyc marmurem lub granitem więc stelaż będzie za słaby - chyba trzeba wymurować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 30.08.2006 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Wszyscy piszą o pobieraniu powietrza do kominka z wysokości min. 50 cm albo min. 30 cm. Trochę sie przestraszyłam. Nie chce mi się teraz biec na budowę i sprawdzać, ale obawiam się, że u nas może być on niżej. Rura jest po prostu zalana w tej pierwszej wylewanej na gruncie płycie betonowej, a dom stoi całkiem nisko (tak miało być). Co nam grozi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 30.08.2006 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Witam.Jeżeli już chcesz się "bawić" w murowanie, to odpuść sobie jakąkolwiek izolację.Kup cegłę szamotową i takąż zaprawę, wymuruj obudowę i na dobry, wysokoelastyczny klej przyklej kamień (jeżeli ma być).Jeżeli natomiast będziesz obstawał przy obudowie izolowanej to na "przeciętną" kominkową konstrukcję z profili o płyty GK możesz śmiało przykleić jakieś pół tony kamienia bez zawracania sobie głowy czymkolwiek. Oczywiście jeżeli profile będą kotwione odpowiednimi do danego materialu budowlanego kołkami z zachowaniem odpowiedniej odległości między nimi.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tulek 30.08.2006 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 UWAZM ZE OBUDOWANIE WKLADU SZAMOTEM MOZE DOPROWADZIC DO JEGO USZKODZENIA A KONKRETNIE PEKNIECIA!!!!!! KUMULOWANIE CIEPLA WYTWORZONEGO PRZEZ WKLAD MA BYC W "CZOPUCHU" I DALEJ ROZPROWADZANE KANALAMI!!!! SZAMOT UZYWANO DO OTWRTYCH PALENISK NATOMIAST W PRZYPADKU WKLADÓW JEST PRAKTYKOWANA INNA TECHNOLOGIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ija 30.08.2006 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Witam wszystkich i zapytuję jako że w temacie kominków zupełny laik ze mnie a plan mam ambitny: Wymyśliłam zainstalowanie u siebie kominka w ścianie pomiędzy salonem a łazienką. Taki mały niuans że efekty wizualne mają być obustronne... I teoretycznie może i by się okzało że się da, ale kominek ma być dosyć blisko wanny, właściwie tuż przy niej i nijak nie wiem jak to zrobić żeby takiemu potencjalnemu kominkowi woda od tyłu na szybce nie szkodziła... (i szybce też)... Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, będę wdzięczna.... pozdrawiam Ija ps. trudne zadania to moja specjalność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 30.08.2006 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Witam.No nie będę się z Tobą Tulek kłócił bo to już przerabiałem wielokrotnie na tym Forum. I wolę sobie odpuścić.Całą moją wiedzę popieram tym co zrobiłem własnoręcznie w okresie kilku ubiegłych lat. A robiłem też np. pomiary rozkładu temperatur w kominkach izolowanych i szamotowych. Chyba byś się ździwił wynikami.Obudowy z izolowanych płyt GK odpuściłem sobie od pewnego czasu. Po prostu ich nie wykonuję.Ale każdy robi wedle własnego uznania. I trzeba to uszanować.Tylko nie dyskredytuj wiedzy i doświadczenia innych. Bo to nie ładnie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 30.08.2006 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Dodam jeszcze tylko że tak od jakichś kilkudziesięciu lato robi cała "niemieckojęzyczna" część Europy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doli 31.08.2006 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 mylę, że ma duże znaczenie również to, że w mam kominek z płaszczem wodnym więc myslę, że nie będzie się jako strasznie nagrzewała obudowa. Czy jesli zaizoluję wełnš z ekranem i odbudowę postawimy ze zwykłej cegły (lubz suporeksu) to wystarczy - czy się mylę ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 31.08.2006 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Wszyscy piszą o pobieraniu powietrza do kominka z wysokości min. 50 cm albo min. 30 cm. Trochę sie przestraszyłam. Nie chce mi się teraz biec na budowę i sprawdzać, ale obawiam się, że u nas może być on niżej. Rura jest po prostu zalana w tej pierwszej wylewanej na gruncie płycie betonowej, a dom stoi całkiem nisko (tak miało być). Co nam grozi? A ja powtórzę pytanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jac_nur 31.08.2006 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Jestem na etapie stropu jaki otwór zostawic do rozprowadzenia powietrza przez strop ? Może znajdowa sie przy kominie?.Kanał do kominka z pełnej cegły 24na24 wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts