Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie do montazystów kominków

mk3

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Widzę, że tu trwa dyskusja na temat kominków, to ja chciałabym się zapytać na jakiej wysokości zrobić wejście do komina. Chodzi mi o to, że obecnie murarz zaczyna montować komin systemowy Presto i pyta mnie się o to. A ja "zielona" :lol:

Jeżeli ktoś może mi w tym pomóc to proszę. Podobnie jest z drugim kominem do pieca kondensacyjnego. Czy to trzeba już wiedzieć jaki ma być piec, czy też te wejścia robi się na odpowiedniej wysokości

Witam :)

Witam :)

Tulek, a z kąd Ty dokładnie jesteś? Może nie tak daleko mojej mieściny?

pewnie nie jakies 60pare km!!!! a co jakies zlecenie?

Kupił, nie kupił, potargować można :D. W tym roku to mało prawdopodobne, ale w następnym będzie czas ( gorzej z ciaćkami) na przemyślenia o kominku. Miejsce jest, komin też, ino szmal potrzebny.

Ale będę miał na uwadze.

To ja się podłączę do wątku :D bo przymierzam się do samodzielnego zbudowania obudowy kominka.

Obudowa ma być prosta - ściana z otworem na szybę wkładu.

I teraz tak - czy obudowę mogę wymurować np. z 5 cm Ytonga na klej, od wewnątrz dać wełnę kominkową, a od zewnątrz przykleić płyty GK na placki kleju? Co myślicie o takim rozwiązaniu.

Wkład będzie z płaszczem wodnym.

Ja dodam tylko, że nie jest to mój pomysł. O tym sposobie powiedział mi człowiek, który montuje i obudowuje kominki. Tylko nie wiem jakich materiałów użyć - np. kleju do bloczków. Czy na bloczki przykleić GK, czy zatopić siatkę taką do ociepleń. :-?

Chyba będę musiał sam obudować kominek, bo kasy coraz mniej :(

Wszyscy piszą o pobieraniu powietrza do kominka z wysokości min. 50 cm albo min. 30 cm. Trochę sie przestraszyłam. Nie chce mi się teraz biec na budowę i sprawdzać, ale obawiam się, że u nas może być on niżej. Rura jest po prostu zalana w tej pierwszej wylewanej na gruncie płycie betonowej, a dom stoi całkiem nisko (tak miało być). Co nam grozi?

Witam.

Jeżeli już chcesz się "bawić" w murowanie, to odpuść sobie jakąkolwiek izolację.

Kup cegłę szamotową i takąż zaprawę, wymuruj obudowę i na dobry, wysokoelastyczny klej przyklej kamień (jeżeli ma być).

Jeżeli natomiast będziesz obstawał przy obudowie izolowanej to na "przeciętną" kominkową konstrukcję z profili o płyty GK możesz śmiało przykleić jakieś pół tony kamienia bez zawracania sobie głowy czymkolwiek. Oczywiście jeżeli profile będą kotwione odpowiednimi do danego materialu budowlanego kołkami z zachowaniem odpowiedniej odległości między nimi.

Pozdrawiam.

UWAZM ZE OBUDOWANIE WKLADU SZAMOTEM MOZE DOPROWADZIC DO JEGO USZKODZENIA A KONKRETNIE PEKNIECIA!!!!!!

KUMULOWANIE CIEPLA WYTWORZONEGO PRZEZ WKLAD MA BYC W "CZOPUCHU" I DALEJ ROZPROWADZANE KANALAMI!!!!

SZAMOT UZYWANO DO OTWRTYCH PALENISK NATOMIAST W PRZYPADKU WKLADÓW JEST PRAKTYKOWANA INNA TECHNOLOGIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Witam wszystkich i zapytuję jako że w temacie kominków zupełny laik ze mnie a plan mam ambitny: Wymyśliłam zainstalowanie u siebie kominka w ścianie pomiędzy salonem a łazienką. Taki mały niuans że efekty wizualne mają być obustronne... :lol: I teoretycznie może i by się okzało że się da, ale kominek ma być dosyć blisko wanny, właściwie tuż przy niej i nijak nie wiem jak to zrobić żeby takiemu potencjalnemu kominkowi woda od tyłu na szybce nie szkodziła... (i szybce też)...

:lol:

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, będę wdzięczna....

pozdrawiam

Ija

ps. trudne zadania to moja specjalność... ;)

Witam.

No nie będę się z Tobą Tulek kłócił bo to już przerabiałem wielokrotnie na tym Forum. I wolę sobie odpuścić.

Całą moją wiedzę popieram tym co zrobiłem własnoręcznie w okresie kilku ubiegłych lat. A robiłem też np. pomiary rozkładu temperatur w kominkach izolowanych i szamotowych. Chyba byś się ździwił wynikami.

Obudowy z izolowanych płyt GK odpuściłem sobie od pewnego czasu. Po prostu ich nie wykonuję.

Ale każdy robi wedle własnego uznania. I trzeba to uszanować.

Tylko nie dyskredytuj wiedzy i doświadczenia innych. Bo to nie ładnie.

Pozdrawiam.

myœlę, że ma duże znaczenie również to, że w mam kominek z płaszczem wodnym więc myslę, że nie będzie się jakoœ strasznie nagrzewała obudowa. Czy jesli zaizoluję wełnš z ekranem i odbudowę postawimy ze zwykłej cegły (lubz suporeksu) to wystarczy - czy się mylę ???

Wszyscy piszą o pobieraniu powietrza do kominka z wysokości min. 50 cm albo min. 30 cm. Trochę sie przestraszyłam. Nie chce mi się teraz biec na budowę i sprawdzać, ale obawiam się, że u nas może być on niżej. Rura jest po prostu zalana w tej pierwszej wylewanej na gruncie płycie betonowej, a dom stoi całkiem nisko (tak miało być). Co nam grozi?

A ja powtórzę pytanie...