Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie do montazystów kominków

mk3

Recommended Posts

Chłopaki, podpowiedzcie kobiecie - czy w jednej obudowie kominka mogą współistnieć: turbina i wlot na powietrze grawitacyjne? Czy przypadkiem nie będzie zachodziło zjawisko wysysania większości ciepłego powietrza przez turbinę i zmniejszenie przepływu grawitacyjnego?

Do dwóch pomieszczeń (ok 2m od kominka) szłoby ciepło grawitacyjnie, a do pozostałych dwóch (ok. 5 m od kominka) - z turbiny.

Pomocy....

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak to miło że kolega Forest - Natura docenił technike budowania z szamotu . Kidys ostro dyskutowaliśmy o stosowaniu wełny mineralnej do izolowania kominka . Jednak praktyka jest dobrym cenzorem technologi opisywanych w materiałach reklamowych firm zaopatrujących kominkarzy. Teorii jest wiele jednak poznawanie nowych technik oraz ich praktyczne stosowanie daje mozliwość wybrania najlepszej . OBUDOWY SZAMOTOWE TAK !! Wełne niech stosują INNI ich klienci wrucą do NAS i zamówią: dobry wkład , z doprowadzeniem TLENU do spalania , z czystą szyba i CIEPŁA obudowe . Posiadam w ofercie kształtki szamotowe o pronienach od R 33 do R88 oraza płyty proste do 100cm [ wszystko w wysokości 33 cm] . Taki kominek "otynkowany" to miłe zaskoczenie dla posiadacza , ciepło idzie do innych pomieszczenie systemem DGP a salon jest "napromieniowany ciepłem pieca kaflowego". Darek B http://www.kafle-kominki.pl

Witam mam pytanie do tych co montowali kominek, chodzi mi o to czy w nowo budowanym domu MUSI BYC doprowadzone swieze powietrze do samego kominka, chce załozyc kominek z jakimś tanim wkładem który nie bedzie grzał na okrągło chyba ze w wyjątkowych okolicznościach (np. brak pradu i centralne nie bedzie chodziło)kominek oczywiscie przystosowany do grzania ciaglego. Prosze o pomoc bo kominiarz powiedział ze musi byc doprowadzone powietrze, a ja wiem że wklady małej mocy "tanie", w ogóle nie maja z dołu wlotu powietrza .

I co teraz zrobic

przeczytaj ten artykuł

Oczywiści że tyklo wybrane wkłady maja fabrycznie przystosowana budowe do efektywnego i logicznego podłączenia tlenu do spalania. Jeśli do spalania konieczny jest TLEN a producencji kominków nie przewidują takiego rozwiązania to nasówa się myśl że .... nie przewidują produkowanych przez siebie wkładów do NAPRAWDE ciągłego PALENIA W CELU OGRZEWANIA DOMU.... Często niestety jest tak że na rynku kominkowym pojawiają sie nowi producenci wkładów a ich "myśl techniczna " to kopia innych modeli.

Forest, Darek - dzięki.

Tak właśnie mi się wydawało, turbina 600 ma za dużą moc, żeby jeszcze jakieś powietrze na grawitację zostało. Trudno, będzie jedna turbina na wszystko.

Wkład zamontowany, na razie bez obudowy, i testujemy szczelność przewodów spalinowych. :)