Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kto robił kominek z wkladem

mk3

Recommended Posts

Witam mam pytanie do tych co montowali kominek, chodzi mi o to czy w nowo budowanym domu MUSI BYC doprowadzone swieze powietrze do samego kominka, chce załozyc kominek z jakimś tanim wkładem który nie bedzie grzał na okrągło chyba ze w wyjątkowych okolicznościach (np. brak pradu i centralne nie bedzie chodziło)kominek oczywiscie przystosowany do grzania ciaglego. Prosze o pomoc bo kominiarz powiedział ze musi byc doprowadzone powietrze, a ja wiem że wklady małej mocy "tanie", w ogóle nie maja z dołu wlotu powietrza .

I co teraz zrobic

Powietrze nie musi być doprowadzone do paleniska.Ja doprowadziłem powietrze z zewnątrz przez przepustnicę do komory grzejnej (obudowa kominka).Ciepłe powietrze wylatując górą zasysa świeże powietrze.Chodzi o to aby kominek nie spalał powietrza z pomieszczenia bo w skrajnym przypadku nie było by czym oddychać.A tak jest cyrkulacja.Rurę z PCV puściłem w podłodze.Klapę mam w obudowie kominka.Wystaje tylko pokrętło. Oczywiście tam gdzie jest kominek musi być wentylacja (kratka).

http://republika.pl/blog_uw_3055088/3061913/tr/kom1.jpg

http://republika.pl/blog_uw_3055088/3061913/tr/kom5.jpg

Powietrze wchodzi dołem.Pod kominkiem jest wnęka na drzewo z tyłu ma gęstą stalową siatkę (żeby mi tam robale nie chodziły).Z zewnątrz powietrze wchodzi z boku pod podłogą.Rurą srebrną ciepłe powietrze z komory grzejnej pobierane jest na piętro i tam rozprowadzane. Pod samym sufitem jest komora dekompresyjno-izolująca.Chcę jeszcze założyć na kratkę wentylator z termostatem n.p. od PC-ta, który regulowałby przepływ powietrza w pomieszczeniu z kominkiem. A ta rura miedziana to nie bimbrownia lecz system wspomagania ogrzewania wody użytkowej CWU.Nawinięta jest na radiator założony na komin. Termostat z kapilarą za 25,-zł włącza pompę wody.Pompa MUSI mieć zasilanie awaryjne UPS. Bo w przypadku braku prądu woda się zagotuje i bum!