Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakis pomysl na wykonczenie takiego wnetrza

Frater

Recommended Posts

Frater, możesz nie podwieszać sufitu? Przecież te cegły są teraz przepiękne!

Zaglądnij do tego wątku: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=69089&postdays=0&postorder=asc&start=0 ,

do postu MARKOGA na dole strony.

Ja bym rozjaśniła tylko same ściany tynkiem strukturalnym z poblaskiem kwarcowych ziarenek. Będzie cudnie! :)

A jeszcze tu znalazłam parę słów o odświeżaniu starych cegieł:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=78258&highlight=

Jak se podwiesze, to mi wysokosci 120cm zostanie :-)

Narazie szukam informacji o lakierowaniu cegly.

Znam takie sciany u klienta. Maja 7 rok i wszystko OK.

Sa w kuchni, pokojach...

Nie ma w lazience

Ciagle szukam

ja bym po prostu starą cegłę oczyścił , np . : " Koercherem " , następnie otynkowął pięknym białym tynkiem zostawiając kilka " okienek " bez tynku . poprostu po to , żeby goście naprawdę uwierzyli , że to faktycznie stary mur .

mój ojciec pracował od 48 aż do swojej emerytury w PPKZ ( ta firma jest do dzisiaj .) i od niego dużo się nauczyłem i oczywiście też wiele rzeczy podpatrzyłem np.: te " okienka " na starych murach

:D

• 1 year później...
  • 2 weeks później...
Jak se podwiesze, to mi wysokosci 120cm zostanie :-)

Narazie szukam informacji o lakierowaniu cegly.

Znam takie sciany u klienta. Maja 7 rok i wszystko OK.

Sa w kuchni, pokojach...

Nie ma w lazience

Ciagle szukam

ja bym po prostu starą cegłę oczyścił , np . : " Koercherem " , następnie otynkowął pięknym białym tynkiem zostawiając kilka " okienek " bez tynku . poprostu po to , żeby goście naprawdę uwierzyli , że to faktycznie stary mur .

mój ojciec pracował od 48 aż do swojej emerytury w PPKZ ( ta firma jest do dzisiaj .) i od niego dużo się nauczyłem i oczywiście też wiele rzeczy podpatrzyłem np.: te " okienka " na starych murach

:D

Nie lakier na cegle a olej do klinkieru jest do tego rewelacyjny, wyciaga kolor cegly, zabezpiecza przed kurzem i pozwala scianie oddychac.

Ja bym tego nie tynkowal w zadnym wypadku, pomysl sobie. Ilu ludzi ma cos takiego jak ty na suficie? Zapaciac nowym tynkiem zawsze mozesz, ale oczyszczenie cegiel z nowego tynku to praca ciezka.

A to co masz oczyscic takze nie jest latwo ale efekt koncowy moze byc piekny. U mnie pozostawilem sciany wlasnie z zywej cegly. Czyscilismy wszystkim. srodki chemiczne tylko do oczyszczenia na koncu, najlepiej sprawdza sie szczotka druciana na kontowce, lub wiertarce albo tarcza z papierem sciernym. Niektore cegly sa twarde na kamien i tam tarcza diamentowa tylko. Oczywiscie pozniej trzeba wszystko zafugowac na nowo bo pewnie stara wapienna zaprawa juz leci sama.

Ciezka praca ale warto.

Pozdrawiam

• 4 years później...
  • 4 weeks później...
  • 1 month później...
dokladnie ,swoja piwnice ,zreszta bardzo podobna tez ze stropem Kleina , po prostu odkulem recznie celgy wyczysclem i zaimpregnowalem ceresitem CT-17,wyszla naprawde dosc ciekawie pomimo,iz jest duzo mniejsza .Bez sensu chowac stare cegly pod jakimis tynkami ,plytami skoro metra takiej cegly z robocizna kosztuje grube peiniadze ,a w takim wnetrzu mamy je praktycznie gratis

• 3 months później...