Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zdecydowałem się na niski próg w oknie tarasowym. Potrzebuję porady jak zrobić sensowną podbudowę pod nim, uzyskując skuteczną izolację cieplną. Jak wykańczaliście takie progi "od góry"? Na co uważać żeby na etapie kafelek nie "wsiąknąć"? Próg ma wzdłuż plastikową wkładkę przerywającą mostek cieplny (okna Izoterm, profile Rehau)
https://forum.murator.pl/topic/59214-niski-pr%C3%B3g-w-oknie-tarasowym-jak-wyko%C5%84czyli%C5%9Bcie/

Drzwi są 3 skrzydłowe. Fix+rozwierne+rozwierno-uchylne czyli dwa skrzydła się otwierają i między nimi jest ruchomy słupek.

A na dole, to tam jest ten niski próg i o niego właśnie mi chodzi :D

Drzwi stoją na cegłach i klinach (czyli nie w powietrzu) a jakby je wyjąć to zawisną na kotwach i piance.

nie wyciagaj tych klinow poki innego podparcia nie bedziesz mial !!!

na mojej stronie masz przyklad jak mozna to podeprzec i o ile dobrze pamietam jest opisana metoda jak postepowac przy wykonywaniu wylewki gdy na jej czas pozostawia sie te cegly i kliny

nie wyciagaj tych klinow poki innego podparcia nie bedziesz mial !!!

Wiem :D

na mojej stronie masz przyklad jak mozna to podeprzec i o ile dobrze pamietam jest opisana metoda jak postepowac przy wykonywaniu wylewki gdy na jej czas pozostawia sie te cegly i kliny

Bóg zapłać. Już sprawdzam.

ale ze dawno nie przegladalem swojej strony i juz zapomnialem co tam opisalem pokrotce opowiem jak bym to zrobil

tam gdzie masz wkladke termiczna wlozylbym pasek styroduru. Szerszy by zwiekszyc izolacyjnosc ale nie za szeroki by podlewka podeszla pod prog na ok 10-15mm

oblozylbym cegly styropianem i zrobil czesc wylewki

jak zwiaze i wyjalbym kliny, wywalil cegly i dolal brakujacy fragment betonu

pozniej od zewnatrz podlalbym juz po calosci

musisz miec podpraty prog po calosci i to zarowno od srodka jak i od zewnatrz

nie zapomnij tylko o tej przekladce termicznej

Zamiast styroduru moze byc piana ktora podetniesz na 10-15mm w glab progu

czy zrozumiale opisalem?

Nie zawsze jestem komunikatywny :(

zaraz zerkne ...moze jeszcze te cizie tam jeszcze masz 8)

tez mam wszystkie okna w lufcie , i zastanawiam sie jak to obrobić

ile folia na oknach moze być ??? - tak zeby skrobać jej nie trza-było

Znalazlem coś takiego

http://www.jar-eko.home.pl/tymczasowa1.htm

z tym, że działam trochę z doskoku - zasadniczo jestem w pracy.

Dziękuję bardzo za opis. Przemyślę to na spokojnie bo parę osób mi to już tłumaczyło i ja zawsze miałem wątpliwości. Jak fachman mówi że cały ten próg będzie oparty na piance i kafelce co pod niego wejdzie to wolę kręcić głową na nie zamiast kiwać na tak. Wolę to na spokojnie przemyśleć i zrobić samemu ale dobrze. Wysmaruję jakiś rysunek i może razem go doszlifujemy - pewno przyda się też innym.

BTW: cały stan surowy z dachem robiła mi jedna firma więc nie słyszałem żadnych tekstów w stylu ... bo ci poprzedni to całkiem sp...ili. W końcu przyszedł czas że weszli ocieplacze i od razu zacząłem wysłuchiwać o krzywych ścianach, wypukłych nadprożach itp. Jednak pewnego dnia moja stara epipa wdepnęła na ocieplaczy i też zaczęli że krzywo, że nierówno itd :D. Moim zdaniem i jedni i drudzy robią nieźle ale nie perfekcyjnie. Tacy to chyba tylko w Erze.

Można się tylko uśmiechnąć i machnąć na to wszystko ręką.

zaraz zerkne ...moze jeszcze te cizie tam jeszcze masz 8)

tez mam wszystkie okna w lufcie , i zastanawiam sie jak to obrobić

ile folia na oknach moze być ??? - tak zeby skrobać jej nie trza-było

Na moich oknach (profil Rehau) były rysuneczki żeby folię zdjąć 5 minut po zamontowaniu :D :D :D . Tak też zrobiłem bo wiem jak wyglądają parapety z których "nie zdążyli" zdjąć folii - szwagierek tak ma. Teraz folię można zdjąć ale z ccałymi parapetami.

Jareko mowił Ci juz ktoś ze piszesz jak kura pazurem :lol:

rozczytać tego nie idzie ....bezrobocie takie -zatrudniłbys jakąs ładnie piszącą sekretarke

mowili :lol:

Ladnie piszaca czy ladna? ;)