Jasiu 27.03.2003 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 Przeskanowałem sobie forum i jakoś nie znalazłem odpowiedzi więc się pytam tych co już mieszkają. Jaka ścianka będzie najlepiej tłumić dźwięki: 1. BK 2. Cegła 3. Płyta GK z wełą 4. Inne Chodzi mi tylko o dźwiękochłonność. To będzie ścianka pomiędzy sypialniami Wytrzymałość, koszt, itd. nie mają większego znaczenia - nic na tym nie będzie wisiało, nie będzie w niej żadnych drzwi i z dwu stron będzie zastawiona szafami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 27.03.2003 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 Nawet sie nie zastanawiaj > Pkt 3 czyli GK z wełna () prosto , tanio, szybko , lekka konstrukcja i niezbyt pracochłonna - dodatkowo także i szafy z ubraniem po obu stronach ściany wygłuszą nadprogramowo. Ile dać wełny nie wiem - pewnie 10 cm wystarczy w zupełności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hipcio 27.03.2003 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 punktem wyjścia, moim skromnym zdaniem winna być grubość tej przegrody, ale jeżeli chodzi o najlepszą i najcieńszą, to głosuję na pozycję 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 27.03.2003 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 Ale pytanko, Jasiu, no no.Moja propozycja to 1/4 cegły, wełna, 1/4 cegły. Bez sztywnych połączeń między warstwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 28.03.2003 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 On 2003-03-27 23:30, Smok wrote: Ale pytanko, Jasiu, no no. Moja propozycja to 1/4 cegły, wełna, 1/4 cegły. Bez sztywnych połączeń między warstwami. Co to jest 1/4 cegły ? Mają być obłupane czy na sztorc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 28.03.2003 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 Ja bym się przychylał do wersji nr 3. Ale trzeba dobrze rozplanować konstrukcję na ewentualne szafki i innne takie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 28.03.2003 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 U mnie na parterze większość ścian jest nośna - działówek jest tylko troszeczkę. Na jednej będzie wisiał kocioł i ta będzie z cegły. W drugiej będzie dwoje drzwi do wiatrołapu i WC dla gościów - więc też będzie z cegły - GK przy drzwiach po jakimś czasie ma tendencje do pękania, a te drzwi będą ostro używane Została mi jeszcze jedna - między sypialniami. Jej jedynym zadaniem będzie oddzielanie, bo z obu stron będzie zastawiona szafami (stojącymi). Chodzi tylko o to żeby była dosyć dźwiękochłonna, bo jak się w nocy leży i jest cicho (a u nas w okolicy potrafi być NAPRAWDĘ cicho) to przeszkadza byle szmer zza ściany. I chyba (jak sugerujecie) zrobię ją z GK. Z GK mam do zrobienia całe poddasze, więc ta ścianka będzie poniekąd "przy okazji". Technologia prosta, szybka, w miarę czysta i niedroga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 28.03.2003 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 z tego co rozumiem to jest to ścianka na parterze tak?jeśli tak to musi być z materiałów ciężkich , "tłumienność" ściany z cegły pełnej na zaprawę cementowo wapienną (bardziej wapienną) jest lepsza niż płyta GK z wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octavian 28.03.2003 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 Pkt. 3 ale płyty GK mogą rezonować, lepiej cegła (na sztorc) albo cienki Ytong + wełna (grubość zależy od możliwości).pzdrHej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.03.2003 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 Najbardziej dzwiekochłonne (najgęściejsze i najcięższe) są silikaty! Proponuje to rozwazyc. Jesli natomaist to zbyt mocne obciązenie stropu to proponuje roziwazanie nr 3] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 28.03.2003 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 Jasiu, ubawiłem się. 1/4 cegły to oczywiście cegła postawiona "na sztorc". Nie miej mi za złe moje hi hi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 29.03.2003 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2003 W budowaniu niczego nie można wiedzieć napewno. Nawet tego, ze niczego nie można wiedzieć napewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 29.03.2003 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2003 mam budować z Porothermu 11,5cm. jak myslicie będzie cicho? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts