Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dźwiękochłone ścianki działowe

Recommended Posts

Przeskanowałem sobie forum i jakoś nie znalazłem odpowiedzi więc się pytam tych co już mieszkają. Jaka ścianka będzie najlepiej tłumić dźwięki:

1. BK

2. Cegła

3. Płyta GK z wełą

4. Inne

Chodzi mi tylko o dźwiękochłonność. To będzie ścianka pomiędzy sypialniami :wink: Wytrzymałość, koszt, itd. nie mają większego znaczenia - nic na tym nie będzie wisiało, nie będzie w niej żadnych drzwi i z dwu stron będzie zastawiona szafami.

Nawet sie nie zastanawiaj > Pkt 3 czyli GK z wełna () prosto , tanio, szybko , lekka konstrukcja i niezbyt pracochłonna - dodatkowo także i szafy z ubraniem po obu stronach ściany wygłuszą nadprogramowo. Ile dać wełny nie wiem - pewnie 10 cm wystarczy w zupełności.

U mnie na parterze większość ścian jest nośna - działówek jest tylko troszeczkę.

Na jednej będzie wisiał kocioł i ta będzie z cegły.

W drugiej będzie dwoje drzwi do wiatrołapu i WC dla gościów - więc też będzie z cegły - GK przy drzwiach po jakimś czasie ma tendencje do pękania, a te drzwi będą ostro używane :smile:

Została mi jeszcze jedna - między sypialniami. Jej jedynym zadaniem będzie oddzielanie, bo z obu stron będzie zastawiona szafami (stojącymi). Chodzi tylko o to żeby była dosyć dźwiękochłonna, bo jak się w nocy leży i jest cicho (a u nas w okolicy potrafi być NAPRAWDĘ cicho) to przeszkadza byle szmer zza ściany.

I chyba (jak sugerujecie) zrobię ją z GK. Z GK mam do zrobienia całe poddasze, więc ta ścianka będzie poniekąd "przy okazji". Technologia prosta, szybka, w miarę czysta i niedroga.