Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki pustak Max?

qweer

Recommended Posts

• 2 years później...
Ja się długo zastanawiałem nad materiałem.Zdecydowałem się na pustaki Max220 z niewielkiego zakładu z Cegielni w Michałowie k.Piotrkowa .Cenowo przystępne jakość jest naprawdę kapitalna, grube ścianki, równe, nie ma spękań .Polecił mi ich murarz i naprawdę nie żałuje.Cała ceramikę tam kupiłem i tyle składów co zjeździłem to nigdzie nie znalazłem takiej kapitalnej cegły pełnej zastanawiam się czy nie zrobić muru 3 warstwowego z elewacją z takiej cegły. Mówie wam wyglada bajecznie prawie jak klinkier. Mogę szczerze polecić.

• 9 months później...
Ja buduję z MAX-a 29 cm + 15 styropianu w Łodzi. Cegłę kupiłem z Cerpolu z Kozłowic, jest idealna, murarze są zadowoleni, żadnych przebarwień, nie trzeba mieszać palet, nie łamie się nadmiernie. Jestem zadowolony i ładnie wygląda na ścianie. Leier jest kruchy i odbiega kolorystycznie, choć tańszy. Palety ofoliowane, zabezpieczone. POLECAM!

U mnie murowali z Leiera i z pustaków z Kozłowic (Cerpol).

Leier był tańszy, ale kruchy i praktycznie każdy pustak miał drobne pęknięcia. Oczywiście po otynkowaniu nie ma to większego znaczenia, ale było sporo odpadów.

Kozłowice przy Leierze były "pancerne" (ale droższe). Miały grubsze ścianki i wszystkie były idealne.

Dzisiaj bym wziął Kozłowice, i nie kupowałbym przez internet - bo wyszło niewiele taniej i nie można było oddać (a trochę pustaków stropowych mi zostało)

Murarze chwalili konstrukcję stropową którą miałem od Leiera (pustaki ceramiczne i belki)

• 1 month później...

A ja powiem szczerze że buduje z ceramiki z Owczar, z tych ich termotonów na grubość ściany 25, 11 i podobnież do końca sierpnia jest duże prawdopodobieństwo że dokupię nawet 8 na ścianki na poddasze...

Powiem tak mam już jeden zestaw tej cegły na placu, no wygląda bajecznie ta cegiełka powiem więcej... rozebrałem z kumplem paletę... aby się upewnić czy to czasem nie jest podpucha na zewnątrz i co ? Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu nie było ani jednej sztuki odpadu...

• 2 weeks później...

Witam,

Polecam pustaki Kroterm Cerpol Kozłowice. Rozmawiałem z wieloma innymi murarzami, porównywałem materiały dostępne w naszym kraju, nic nie może rownać się Cerpolowi. Jeśli chodzi o cenę są troche droższe od Winerbergera czy Plecwice, ale jeśli policzymy odpad wychodzi na to samo albo taniej. Innych firm nie wspominam bo raczej nie warto, cegły mają nieregularny kolor oraz kształt. Ostatnia dostawa z Cerpolu pozytywnie mnie zaskoczyła dlatego polecam ten Pustak.