Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór budynku: byli czy nie ?

czy był kotoś na odbiorze ?  

15 użytkowników zagłosowało

1. 1. czy był kotoś na odbiorze ?

Recommended Posts

Gość M@riusz_Radom

Powiem tak, inspektor powiedział mi podczas zupełnie prywatnej rozmowy, że chodzą tylko tam, gdzie "życzliwi" napiszą jakiś donosik.

Ma to zastosowanie zarówno do budowy "w trakcie" jak i po jej zakończeniu. A i trafił się kiedyś taki życzliwy, co całą budowę przemilczał fakt, iż geodeta pomylił się podczas wyznaczania budynku i złożył doniesienie o tym, że budynek jest bliżej granicy niż wymagane 4m, kiedy budowa była praktycznie zakończona. Nie wiem ile w tym prawdy, ale podobno inwestor miał sporo kłopotów, z obowiązkiem zamontowania luksferów włącznie ... A jak wyglądają luksfery na ścianie w salonie ? Chyba niewielu z nas chciałoby je u siebie mieć ..

• 2 weeks później...
czesc wyobrazcie sobie scenke przyjehala babka do kumpla na budowe zeby zobaczycz czy fundamety wykopane zgodnie z projektem idzie z matka wlasciciela posesi i nagle mamuska sie oglada a pani inspektorki ani sladu poprostu zniknela tylko slychac o.k.... i takie tam nie dokonczone slowa a potem smiech tylko ze smiala sie z wlasnej glupoty gramolac sie z wykopanego dolu pod fundamety a bylo z czego wylazic i od tam tej pory nie byl jeszcze nikt sprawdzac moze sie boja ze znowu ktos gdzie wpadnie

Na szczęście nie byli :) bo juz zasiedliliśmy a taka radość jak wiadomo troche kosztuje. Wystarczyły dokumenty i po 21 dniach miły pan podbił wszystkie papiery i już byliśmy na legalu :p

Też mam wrażenie, że chodza jak musza albo jest ktoś życzliwy co do niesie. U mnie trzech sąsiadów mieszka już 2 lata bez odbioru. HA! I teraz musza być dla mnie grzeczni :wink: :D :lol:

U mnie nie byli ! :p

Złożyłam do Nadzoru papiery, pani przy mnie sprawdziła, było wszystko w porządku, i powiedziała, aby za dwa dni przyjść. Dwa dni później dostałam pismo o przyjęciu zgłoszenia i że nie wnoszą zastrzeżeń oraz wydano mi wszystkie oryginały dokumentów prócz oświadczenia kierownika. I to tyle było, a pismo, które dostałam posłużyło w gminie, aby otrzymać stały numer domu (tymczasowy już miałam)

I to by było tyle

U mnie byli. Ale się tego spodziewałem bo moja kierownik budowy powiedziała, że teraz (tj. w maju chyba) w Warszawie chodzą. Pani inspektor potwierdziła to, że chodzą na wszystkie odbiory.

Pani inspektor umówiła się ze mną na 13:00 i oczywiście o tej godzinie do mnie dzwoni, że jedzie czaka na autobus gdzieś we Włochach (nawet im samochodu nie dają). Chcąc nie chcąc podjechałem po nią (śpieszyło mi się bo byłem w pracy i zrobiłem sobie przerwę). A potem to ją jeszcze nawet kawałek podwiozłem. Dzięki temu za bardzo się nie czepiała, ale w sumie nie miała do czego. A widać było, że straszna służbistka.