justach 11.08.2006 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Proszę o radę i pomoc. Mam zamiar kupić kominek - bez płaszcza wodnego- i zastosować do niego wodny wymiennik ciepła (dostępny na Allegro). Z moich dotychczasowych dociekań wynika, że sprawa nie jest taka prosta - stosowanie wielu dodatkowych akcesoriów itp. co znacznie zwiększy koszty. Może ktoś ma takie rozwiązanie. Proszę o pomoc, opis, rysunek lub zdjęcie. Pozdrawiam Justach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tomasz sulej 11.08.2006 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Witam. Proponuję wybrać kominek wodny. Na Allegro dostepne są także nadstawki na kominki. Poprzez spaliny woda w nadstawce ogrzewa sie. Wszystko jest ok, ale do czasu. Dośc czesto nalezy czyscic ndstawke co powoduje to, że w np. w salonie mmy typową kotłownie.................. Pozdrawiam Tomek Sulej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 11.08.2006 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Problemem jest często zmniejszenie tempertury spalin przez taka nadstawkę . Musimy pamiętać o zachowaniu ciągu kominowego . Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 11.08.2006 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 A propos allegro sam tam co jakis czas cosik kupuję, ale co poniektórzy sprzedawcy to sa naprawde kosmicznie śmieszni... Jak sie kiedys gościa zapytałem czy kociołek (dolnego spalania miał być) jest na pweno dolnego to odpowiedział "robi to kumpel a on się zna i na pewno jest dolnego" mimo, że mu napisałem że z wygladu to typowy górniak...nieważne widziałem, że schodziły nieźle... tak że radzę uważać z "super bajerami z allegro. Nie wspominając o supertanich "wymiennikach płytowych o mocy 20kW" . W rzeczywistości miały jakieś 10-14kW max ale kosztowały "tylko" 350zł... Najlepiej wrzuć link na forum i podumamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justach 12.08.2006 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Jeżeli chodzi o link do wymiennika to podaję http://www.allegro.pl/item118708105_wymiennik_ciepla_kominki_i_ich_obieg_ciepla.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justach 12.08.2006 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Może macie inne pomysły jak przypomocy kominka ogrzać wodę CWU i ewentualnie podgrzać wodę w CO. Pozdrawiam JUSTACH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurand79 12.08.2006 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Hej,Ja mam zamiar zastosować takie coś na Tarnawie 16kW. Podobno Tarnawa teżrobi coś w podobie. Chcę z tego zasilić zasobnik CWU, podłogówki w niedużych łazienkach i małe drabinki (do podsuszenia ręczników). Myślę, że się to sprawdzi...Poza tym tylko kominkiem mam zamiar palić max 3-4 lata, potem będzie mało-obsługowa kotłownia (ekogroszek albo cuś...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.08.2006 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Jeśli chcesz kupić nowy kominek, to lepiej i w efekcie taniej kupić "gotowca". Te wszystkie "czopuchy wodne" mają raczej zastosowanie do istniejących (funkcjonujących) kominków bo wtedy odpada zakup samego kominka i powtórnrj instalacji.Rozwiązań gotowych w tym zakresie jest bardo wiele. Poszukaj.Na zachętę http://www.inotec.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurand79 12.08.2006 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Jeśli chcesz kupić nowy kominek, to lepiej i w efekcie taniej kupić "gotowca". Te wszystkie "czopuchy wodne" mają raczej zastosowanie do istniejących (funkcjonujących) kominków bo wtedy odpada zakup samego kominka i powtórnrj instalacji. Rozwiązań gotowych w tym zakresie jest bardo wiele. Poszukaj. Na zachętę http://www.inotec.pl A ja się tu nie zgodzę.... Ciągłe palenie w kominku MOŻE się znudzić - trzeba to brać pod uwagę. Dlatego też napisałem, że mam zamiar za kilka lat założyć kotłownię. Rurki pod grzejniki będę przygotowywać przy okazji wylewek. Wtedy zdejmuję ten wodny wymiennik i mam zwykły kominek z grawitacyjnym DGP. Mogę w nim napalić jak tylko będę miał na to ochotę i nie martwić się, czy po półrocznym nieodpalaniu w wymienniku nadal jest woda, czy pompka działa itp itd... Poza tym w momencie ewentualnej awarii elektryczności (a takie ostatniej zimy zdażały się w wielu rejonach) mam źródło ciepła niezależne od prądu. Wyobraźcie teraz sobie kominek z płaszczem wodnym - musi być prąd zasilający pompkę obiegową, bo inaczej zagotujecie w nim wodę! Owszem, można mieć UPSa, tylko że on pociągnie kilka godzin. A co jak UPS siądzie, a kominek jedzie na pełnej parze? BUM!!!??? Uprzedzając komentarze, że będę rozwalał obudowę kominka żeby wyciągnąć wymiennik spieszę wyjaśnić, że obudowa ta będzie miała ściągany panel przedni (przykręcany stylowymi mosiężnymi gałkami). Chcę tak zrobić głównie dlatego, żeby raz na kwartał dokładnie wyczyścić wnętrze - obalę mit o kurzących kominkach z DGP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.08.2006 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Po pierwsze, to kominek nie może być głównym żródłem grzewczym. Po drugie, to pompka raczej służy do obiegu za wymiennikiem - taki sprzęgacz układu otwartego z zamkniętym. Po trzecie, akurat zagotowanie wody w kominku może nastąpić i to bez względu na to, czy jest zasilanie elektryczne, czy go nie ma. I po czwrte zgadzam się, że palenie w kominku może się znudzić, dlatego rozwiązanie takie jest rekreacyjne, a przy okazji mamy dodatkowe grzanie, lub awaryjne w przypadku awarii zasilania (kotłowni) podstawowej (głównej). Z tym BUM to lekka (a może i duża) przesada - bo jest - też z tego powodu - w systemie otwartym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justach 12.08.2006 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Widzę, że temat się nieco rozwinął - dzięki. Co do mnie to kominek nie będzie głównym źródłem ciepła w domu, lecz tylko ma służyć do podniesienia temperatury w chłodniejszych dniach wiosny, wczesnej jesieni lub dla poprawy nastroju. Ciepłą wodę w okresie zimowym będę uzyskiwał z pieca CO - obecnie na paliwo stałe (drewno, węgiel), po dociągnięciu do budynku gazu (3-4 lata) -gazowym. Latem chcę do podgrzewania wody zastosować solar. Czyli takie rozwiązanie może mi służyć ok. 40-50 dni w roku. Może ktoś podobnie podchodzi do zagadnienia lub inne pomysły - czekam. JUSTACH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 13.08.2006 04:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 Proponuje dokładnie przeczytać tekst o reklamowanej nakładce. Moją uwagę zwraca SPRAWNOŚĆ cieplana opisanego wkładu kominowego ZUZIA ..... Jak jest realna sprawność jeśli ze spalin moge odzyskać tyle ciepła taką nakładką ???? Sam przepływ spalin jest zawsze przez nakładke ,nawet puszczając spaliny "pionowo" woda odbiera ciepło . Jak jest z czyszczeniem srodka nakładki z sadz? [/i][/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 13.08.2006 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 Jeżeli chodzi o link do wymiennika to podaję http://www.allegro.pl/item118708105_wymiennik_ciepla_kominki_i_ich_obieg_ciepla.html Takie cosik skończy sie zapaleniem sadzy w owym wymienniku i jego ciągłym zapychaniem... Nie raz przepalałem zbyt długie czopuchy bo inaczej się ich nie dało wyczyścić. Dlaczego? Ano zbyt niska temperatura spalin na początkowym odcinku bedzie powodować odkładanie się sadzy w tym krótkim odcinku co skutkować będzie zarastaniem otworu, aż do całkowitego zapchania. Rzecz ta będzie raczej ograniczona poprzez pionowy montaż wymiennika jednak tak czy inaczej prędzej czy później nastąpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 13.08.2006 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 Przeczytalem oferte allegro i stwierdzam, ze tego typu entuzjastyczne przyciaganie klienta jest dla mnie mocno naciagane i zwykle mnie odstrasza - tez tak macie? Nawet, jesli sprzet jest OK (co do tego niech sie spece wypowiedza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justach 13.08.2006 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 I w dalszym ciągu nie wiem czy jest Ktoś, kto zastosował i używa taki lub podobny wymiennik lub nie i dlaczego. Pozdrawiam - proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justach 13.08.2006 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 Do: Jurand79 - jak zastanawiasz się nad zastosowaniem podobnego rozwiązania to podziel się swoimi pomysłami. Może razem dojdziemy do jakiegoś rozwiązania. Justach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 13.08.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 Justach czy naprawdę czytanie forum jest dla Ciebie nudne? Było to wałkowane przez Janussza i odpowiedź jest prosta: nie wolno ochładzać części komina do której należy również i czopuch. Nie raz widziałem na budowach wyciąganie z porad i uwag tego co dla określonego klienta jest najbardziej wygodne - mimo, że może być najbardziej nieprawdopodobne czy tez po prostu głupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 04.11.2006 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 może cuś takiego: http://www.pawpol.pl/nagrzewnica.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 04.11.2006 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 może cuś takiego: http://www.pawpol.pl/nagrzewnica.php O to jest już trochę lepsze rozwiązanie, bo nie montujemy go w kominie, tylko jak podaje producent "W obrębie kominka lub na trasie ciepłego powietrza (niemal w dowolnym miejscu) zabudowane urządzenie ". Tylko nasz kominek pewnie urośnie do monstrualnych wymiarów. Jak widać ma gęstożebrowaną powierzchnię i zbierający się kurz bądzie obniżał jej sprawność (co jakiś czas potrzeba przynajmniej przedmuchać wymiennik), aby podnieść sprawność potrzebny bedzie nadmuch (czyli hałas). Pozostanę jednak przy kominku z płaszczem wodnym a nie DGP, oczywiście jako dodatkowe żródło ciepła. Kurzu w jeszcze w bloku mam pod dostatkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 05.11.2006 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Posiadam w ofercie wkłady kominkowe z "fabrycznie " zaintalowanym wyminnikiem . Moc takich wkładów to np 8kW powietrzem oraz 4 KW WODA, 11kw + 4 kW WODA . Gawarancja 7lat , szyby pionowe [ płaska ,trapezowa ,panorama ] lub pozime [ prosta , rogowa, pryzmat,panorama] . Darek B http://www.kafle-kominki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts