Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Terminy zwrotu VAT

JANK

Recommended Posts

Wniosek, o którym mowa w ust. 1, może być złożony:

1) po zakończeniu inwestycji, o której mowa w art. 3 ust. 1, nie później niż przed upływem 6 miesięcy od dnia zakończenia inwestycji albo

2) raz w roku, z tym że ostatni wniosek może być złożony nie później niż do dnia 30 czerwca 2008 r.

Wniosek oczywiście dotyczy zwrotu części vatu. Czy jak zakończyłem inwestycję to mam tylko 6 miesięcy na złożenie wniosku ? Co oznacza te słowo może :o

Moim zdaniem oznacza, że jeżeli nie zakończyłeś inwestycji to możesz złożyć papiery o zwrot VAT-u. Nie musisz. Jeżeli inwestycja nie jest zakończona to możesz taki wniosek złożyć raz w roku, najpóźniej do końca czerwca - ja z tego skorzystałem. Możesz mieć taką fantazję, że chcesz dostać całość po zakończeniu. Co do terminu złożenia wniosku po zakończeniu inwestycji to nie wiem. Ja nie będę zwlekał bo to w końcu kaska :D. Pamiętaj, że ustawa obowiązuje do końca 2007 roku.

Słowo może określa jedynie, że nie jest to obligatoryjne tak jak np. złożenie rocznego zeznania podatkowego. Innymi słowy nie jest to obowiązek, lecz prawo obywatela i wybiórczo albo co roku, albo po zakończeniu inwestycji.

Co do terminu, to jest on nieprzekraczalny w przypadku zakończenia inwestycji i wynosi 6 m-cy.

Co do określenia terminu "zakończenie inwestycji", to termin biegnie od daty na zezwoleniu na użytkowanie obiektu, wystawionego przez powiatowego inspektora nadzoru - liczy się ta data, a nie wpis w dzienniku.

Jeszcze dopytam :

Co do określenia terminu "zakończenie inwestycji", to termin biegnie od daty na zezwoleniu na użytkowanie obiektu, wystawionego przez powiatowego inspektora nadzoru - liczy się ta data, a nie wpis w dzienniku.

Jakie to zezwolenie ? Żadnego zezwolenia na "użytkowanie obiektu" nie mam :o . Złożyłem "Zawiadomienie o zakończeniu budowy" (data 10 luty 2006) odczekałem trzy tygodnie i poszedłem do gminy zameldować się :roll:

Czyli zgodnie z zapisami Ustawy nie zakończyłeś inwestycji.

Inaczej mówiąc masz czs 6 m-cy od uzyskania takiego zezwolenia na rozliczenie VAT, w przeciwnym wypadku wszystkie wspomniane wcześniej terminy zostały przekroczone.

Tu nie chodzi o to czy musisz mieć zezwolenie od PINB, lecz, czy chcesz uzyskać zwrot różnicy VAT. Ja podałem Ci możliwość, bo w innym przypadku straciłeś prawo do zwrotu - ubiegły terminy.

Istnieje druga możliwość tj. "udawać", że inwestycja nie jest zakończona (a zgodnie z zapisami Ustawy nie jest) i czekać do przyszłego roku i wtedy rozliczać jako kontunuację. I tyle.

Pozdrawiam