Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

W moim projekcie grubość wełny mineralnej (w krokwiach, poddasze użytkowe) jest określona na 20 cm.

Czy to znaczy, że należy zakupić płyty o grub. 20 cm., czy może lepiej

2 x 10 cm lub np. 15 + 5 cm.

Pytam, bo w tej chwili Rockwool planuje zmienę cen i warto byłoby zakupić przed podwyżką, a ja nie mam jeszcze wykonawcy.

https://forum.murator.pl/topic/59264-we%C5%82na-mineralna-20-na-poddaszu-pojedynczo-czy-podw%C3%B3jnie/

Witam.

Pytam, bo w tej chwili Rockwool planuje zmienę cen i warto byłoby zakupić przed podwyżką, a ja nie mam jeszcze wykonawcy.

Kwestia jest w ociepleniu krokwi od spodu, co czyni się przez położenie drugiej warstwy wełny, tak jak napisał andre59.

A co do Rockwoola to może przeszukaj forum pod tym kątem, ale chyba na forum więcej jest polecających Isovera oraz Ursę, ale mogę się mylić.

ja daje Ursę , 15 cm między krokwie , i 5 cm więdzy ruszt , wełna Ursa też troche pyli , jak się układa to potem nieprzyjemnie gryzie jakiś czas pod ubraniem i troche się czasami kicha:)

Oczywiście najlepiej z dwóch warstw - jeżeli możesz to nie wełną lecz matą bo jest gęstsza, może trochę droższa ale szybko zrekompensujesz ten wydatek na kosztach ogrzewania.

Jak robiłem u siebie to nazywało się to Unimata czy cosw tym stylu - pytaj bo nazwa handlowa mogła ulec zmianie.

Oczywiście najlepiej z dwóch warstw - jeżeli możesz to nie wełną lecz matą bo jest gęstsza, może trochę droższa ale szybko zrekompensujesz ten wydatek na kosztach ogrzewania.

Jak robiłem u siebie to nazywało się to Unimata czy cosw tym stylu - pytaj bo nazwa handlowa mogła ulec zmianie.

Wełna mineralna jest sprzedawana w postaci płyt lub mat zwiniętych w rolkę. Maty zajmują znacznie mniej miejsca w czasie transportu i składowania.

Isover Gulfiber produkuje m.in. Unimatę, Isomatę i Supermatę. Najlepsze właściwości izolacyjne ma Supermata, ale jest też najdroższa.

Witam.

W moim projekcie grubość wełny mineralnej (w krokwiach, poddasze użytkowe) jest określona na 20 cm.

Skoro jest to grubość "w krokwiach" to chyba najlepiej dać jedną warstwę (o ile taka grubość jest dostępna i nie wychodzi wyraźnie drożej niż dwie cieńsze).

Dwie warstwy daje się gdy krokwie są mniejsze, np. 15cm. Wtedy daje się 15 cm "w krokwie" i np. 5 cm "na krokwie" - najlepiej w poprzek.

Witam.

Dwa podstawowe pytania:

1. Jaka jest gruboœć krokwi?

2. Czy masz już coœ na dachu (deskowanie lub folia wysokoparoprzepuszczalna) ?