cekja 11.08.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Witam.W moim projekcie grubość wełny mineralnej (w krokwiach, poddasze użytkowe) jest określona na 20 cm. Czy to znaczy, że należy zakupić płyty o grub. 20 cm., czy może lepiej2 x 10 cm lub np. 15 + 5 cm. Pytam, bo w tej chwili Rockwool planuje zmienę cen i warto byłoby zakupić przed podwyżką, a ja nie mam jeszcze wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 11.08.2006 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Wełnę lepiej położyć w dwóch warstwach.Np. 15 cm między krokwie + 5 do 10 cm pod krokwiami, między profilami rusztu sufitu podwieszanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 11.08.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Witam. Czy to znaczy, że należy zakupić płyty o grub. 20 cm., czy może lepiej 2 x 10 cm lub np. 15 + 5 cm. Pytam, bo w tej chwili Rockwool planuje zmienę cen i warto byłoby zakupić przed podwyżką, a ja nie mam jeszcze wykonawcy. Kwestia jest w ociepleniu krokwi od spodu, co czyni się przez położenie drugiej warstwy wełny, tak jak napisał andre59. A co do Rockwoola to może przeszukaj forum pod tym kątem, ale chyba na forum więcej jest polecających Isovera oraz Ursę, ale mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 11.08.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Wełna mineralna (szklana) Isover mniej pyli przy montażu i jest lżejsza od wełny mineralnej (skalnej) Rockwool. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 12.08.2006 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 ja daje Ursę , 15 cm między krokwie , i 5 cm więdzy ruszt , wełna Ursa też troche pyli , jak się układa to potem nieprzyjemnie gryzie jakiś czas pod ubraniem i troche się czasami kicha:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_D 12.08.2006 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Oczywiście najlepiej z dwóch warstw - jeżeli możesz to nie wełną lecz matą bo jest gęstsza, może trochę droższa ale szybko zrekompensujesz ten wydatek na kosztach ogrzewania. Jak robiłem u siebie to nazywało się to Unimata czy cosw tym stylu - pytaj bo nazwa handlowa mogła ulec zmianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 12.08.2006 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Oczywiście najlepiej z dwóch warstw - jeżeli możesz to nie wełną lecz matą bo jest gęstsza, może trochę droższa ale szybko zrekompensujesz ten wydatek na kosztach ogrzewania. Jak robiłem u siebie to nazywało się to Unimata czy cosw tym stylu - pytaj bo nazwa handlowa mogła ulec zmianie. Wełna mineralna jest sprzedawana w postaci płyt lub mat zwiniętych w rolkę. Maty zajmują znacznie mniej miejsca w czasie transportu i składowania. Isover Gulfiber produkuje m.in. Unimatę, Isomatę i Supermatę. Najlepsze właściwości izolacyjne ma Supermata, ale jest też najdroższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cekja 13.08.2006 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 Dziękuję za wypowiedzi.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 16.08.2006 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Witam. W moim projekcie grubość wełny mineralnej (w krokwiach, poddasze użytkowe) jest określona na 20 cm. Czy to znaczy, że należy zakupić płyty o grub. 20 cm., czy może lepiej 2 x 10 cm lub np. 15 + 5 cm. Pytam, bo w tej chwili Rockwool planuje zmienę cen i warto byłoby zakupić przed podwyżką, a ja nie mam jeszcze wykonawcy. Skoro jest to grubość "w krokwiach" to chyba najlepiej dać jedną warstwę (o ile taka grubość jest dostępna i nie wychodzi wyraźnie drożej niż dwie cieńsze). Dwie warstwy daje się gdy krokwie są mniejsze, np. 15cm. Wtedy daje się 15 cm "w krokwie" i np. 5 cm "na krokwie" - najlepiej w poprzek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgoss 16.08.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Witam. W moim projekcie grubość wełny mineralnej (w krokwiach, poddasze użytkowe) jest określona na 20 cm. Dwa podstawowe pytania: 1. Jaka jest gruboć krokwi? 2. Czy masz już co na dachu (deskowanie lub folia wysokoparoprzepuszczalna) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts