Pan Roman 12.08.2006 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 ktoś się może zetknął z tą kwestią? Może pytanie jest banalne ale brakuje mi dzisiaj wyobraźni... jeśli podniesiemy cały dach razem z lukarną to okno w lukarnie wyjdzie na jakiejś absurdalnej wysokości nad podłogą, chyba? Nie znalazłem nic w archiwum stąd to pytanie. Jeśli ktoś się zderzył z tym problemem to poproszę o podpowiedź... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 12.08.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Decyzję inwestora o podniesieniu ściany kolankowej powinien wprowadzać w życie architekt lub inna osoba z uprawnieniami projektowymi, a nie pan Ziutek - murarz. Bo efektem będą np. okna połaciowe na wysokości 2 m, albo słupy na środku pokoju - były już takie posty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Roman 12.08.2006 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Dzięki... Na razie mam wodę prąd i gaz... zapytam więc jeszcze raz... ja się zastanawiam nad konsekwencjami będę budował na wiosnę i chcę poprostu wiedzieć. Jeśli były takie posty to poproszę linka bo nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 12.08.2006 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 A masz już projekt? Zrobiona adaptacja? To obowiązkowe, więc powiedz osobie która będzie ją robiła, żeby podniosła ściankę kolankową. Architekt powie Ci, na jakiej wysokości wypadną okna. Tutaj, bez wglądu w projekt, ciężko coś poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.08.2006 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 podnosiłem zarówno scianki kolankowe jak i podniosłem dach po to aby- zwiekszyc odległość krokwi od stropu a tym samym zwiekszyć grubość ocieplenia na "skosach" ...- murłata nie musiała lezec na murze czyli na wieńcu ...lukarny tym samym "poszły" w góre pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 12.08.2006 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 ktoś się może zetknął z tą kwestią? Może pytanie jest banalne ale brakuje mi dzisiaj wyobraźni... jeśli podniesiemy cały dach razem z lukarną to okno w lukarnie wyjdzie na jakiejś absurdalnej wysokości nad podłogą, chyba? Nie znalazłem nic w archiwum stąd to pytanie. Jeśli ktoś się zderzył z tym problemem to poproszę o podpowiedź... przysuń max lukarnę do ściany kolankowej, no chyba że ścianka będzie miała ze 2m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 12.08.2006 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Ja mam już ściankę kolankową 90cm. Tylko ocieplenie dachu w projekcie ma 15cm. grubości. Zmienię to na 20 lub 25cm ocieplenia. Wtedy wysokość pokoi przy ściance będzie ok 80cm. Dlatego myślę o podniesieniu ścianki. Zastanawiam się czy nie mogę Maxa przeciąć na pół / cięcie w poziomie nie w pionie/, wtedy by starczyło , czy nie ciąć Maxa , ale budynek może stracić wtedy na wyglądzie. Jeśli ścianę kolankową podniosę to lukarny opuszczę w dół. Żeby miało to ręce i nogo pomyślałam o wykorzystaniu wzoru matematycznego / chyba na trójkąt prostokątny /, albo sobie to rozrysuję bo z przedmiotów ścisłych to jestem osioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 12.08.2006 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 a co ma stracić na wyglądzie, jeżeli i tak będziesz tynkować i robić elewację? przemuruj innym materiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 12.08.2006 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Akurat w moim przypadku nie będzie tak źle bo jest już ściana kolankowa to podniesienie jej jeszcze troche nie będzie aż tak widoczne, ale w przypadku jezeli ktoś nie ma tej sciany a ją zrobi i to dość wysoko budynek może bardzo dużo stracić na wyglądzie. Obrazowo pokazane to było w którym Muratorze niedawno / róźnice było widać/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uszaty1973 13.08.2006 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 Uwaga!! Sąsiad podniósł i nie może teraz odebrać budynku! Okolice Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 13.08.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 Pewnie w końcu odbierze, tylko będzie musiał zapłacić 50 tys. zł kary za samowolę budowlaną Tak to jest jak ktoś się bawi w domorosłego architekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.08.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 Uwaga!! Sąsiad podniósł i nie może teraz odebrać budynku! Okolice Warszawy. podniósł a o ile 20 ...30 cm ? z tym trzeba uważac pewno sasiad nie wiedział, ze łatwiej dac mniej zbrojenia do stropu, pominąc jakieś nadproza nad oknem czy drzwiami, postawic krzywo sciane a nawet płycej wykopac fundament ...?? bo tego akurat nadzór sie nie czepia i za to nie karze ale podnieść dom o 20, 30 cm ?... i tak sa wspaniałomyslni, ze nie kazali tego domu rozebrac ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 13.08.2006 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 To jest loteria. Można podnieść o metr i nie mieć problemów, a można też mieć kłopot z podniesieniem właśnie o 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 13.08.2006 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 jaka loteria? kwestia WZiZT : o jakiej dopuszczalnej wysokości mówireszta do zrobienia bez problemu, bez rozbierania i kara nadzór i tak z reguły g... widzi (tak, tak, są - idioci niekompetentni, niedouczeni i z fobiami, którzy wynajdą "wielki" problem)a jak nie - podpis projektanta dot. zmiany i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hos 13.08.2006 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 Aru ma wlasnie całkowitą rację a tak w kwestii czy ta ścianka kolankowa na 3 pustaki nie bedzie za niska? Tak mam w projekcie i zastanawiam się czy na 4 nie podniesc? Poradzcie please... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 13.08.2006 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 Oj, bardzo niska.. ja będe miała 140 cm. przy dachu czterospadowym i kącie nachylenia 42 stopnie, ale wszystko zaprojektowane przez architekta.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadius 16.08.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 jezeli podniesiesz scianke a nie zmienisz kata to bedziesz tez musial dac dluzsze krokwie wystajace poza budynek jak bedzesz chcial zeby dach konczyl sie na tej samej wysokosci co w projekcie,a co z tym idzie to dach wiecej bedzie wystawal za budynek i czy drewno wytrzyma. mam nadzieje ze wiesz o co chodzi bo ciezko mi wytlumaczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Roman 16.08.2006 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Kąt pochylenia połaci dachowej pozostaje bez zmian. Przedłużone krokwie są przeliczone i jest OK. Projekt jest już zaadoptowany i mam już pozwolenie na budowę temat lukarny (a właściwie dwóch) jakoś wszystkim umknął... Ścianka kolankowa po podniesieniu o 40cm będzie miała 110cm i tak jak pisał aru najlepszym wyjściem jest wysunięcie lukarny. Dam znać jak przyjdzie co do czego Projekt wygląda tak klik ale jest dość pozmieniany (odbicie lustrzane, rozciągnięty i poszerzony i ma doprojektowaną wiatę od strony wschodniej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 16.08.2006 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 jezeli podniesiesz scianke a nie zmienisz kata to bedziesz tez musial dac dluzsze krokwie wystajace poza budynek jak bedzesz chcial zeby dach konczyl sie na tej samej wysokosci co w projekcie,a co z tym idzie to dach wiecej bedzie wystawal za budynek i czy drewno wytrzyma. mam nadzieje ze wiesz o co chodzi bo ciezko mi wytlumaczyc. jeżeli poziom kalenicy bez zmian to wtedy jw, a tak to nie strasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts