Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podniesienie ścianki kolankowej (i dachu) a lukarna...

Recommended Posts

ktoś się może zetknął z tą kwestią? Może pytanie jest banalne ale brakuje mi dzisiaj wyobraźni... jeśli podniesiemy cały dach razem z lukarną to okno w lukarnie wyjdzie na jakiejś absurdalnej wysokości nad podłogą, chyba? Nie znalazłem nic w archiwum stąd to pytanie. Jeśli ktoś się zderzył z tym problemem to poproszę o podpowiedź...

podnosiłem zarówno scianki kolankowe jak i podniosłem dach po to aby

- zwiekszyc odległość krokwi od stropu a tym samym zwiekszyć grubość ocieplenia na "skosach" ...

- murłata nie musiała lezec na murze czyli na wieńcu ...

lukarny tym samym "poszły" w góre

pzdr

ktoś się może zetknął z tą kwestią? Może pytanie jest banalne ale brakuje mi dzisiaj wyobraźni... jeśli podniesiemy cały dach razem z lukarną to okno w lukarnie wyjdzie na jakiejś absurdalnej wysokości nad podłogą, chyba? Nie znalazłem nic w archiwum stąd to pytanie. Jeśli ktoś się zderzył z tym problemem to poproszę o podpowiedź...

przysuń max lukarnę do ściany kolankowej, no chyba że ścianka będzie miała ze 2m :D

Ja mam już ściankę kolankową 90cm. Tylko ocieplenie dachu w projekcie ma 15cm. grubości. Zmienię to na 20 lub 25cm ocieplenia. Wtedy wysokość pokoi przy ściance będzie ok 80cm. Dlatego myślę o podniesieniu ścianki. Zastanawiam się czy nie mogę Maxa przeciąć na pół / cięcie w poziomie nie w pionie/, wtedy by starczyło , czy nie ciąć Maxa , ale budynek może stracić wtedy na wyglądzie. Jeśli ścianę kolankową podniosę to lukarny opuszczę w dół. Żeby miało to ręce i nogo pomyślałam o wykorzystaniu wzoru matematycznego / chyba na trójkąt prostokątny :o /, albo sobie to rozrysuję bo z przedmiotów ścisłych to jestem osioł.

Akurat w moim przypadku nie będzie tak źle bo jest już ściana kolankowa to podniesienie jej jeszcze troche nie będzie aż tak widoczne, ale w przypadku jezeli ktoś nie ma tej sciany a ją zrobi i to dość wysoko budynek może bardzo dużo stracić na wyglądzie. Obrazowo pokazane to było w którym Muratorze niedawno / róźnice było widać/

Uwaga!! Sąsiad podniósł i nie może teraz odebrać budynku! Okolice Warszawy.

podniósł a o ile 20 ...30 cm ? z tym trzeba uważac

pewno sasiad nie wiedział, ze łatwiej dac mniej zbrojenia do stropu, pominąc jakieś nadproza nad oknem czy drzwiami, postawic krzywo sciane a nawet płycej wykopac fundament ...?? bo tego akurat nadzór sie nie czepia i za to nie karze

ale podnieść dom o 20, 30 cm ?... :o

i tak sa wspaniałomyslni, ze nie kazali tego domu rozebrac !

jaka loteria? kwestia WZiZT : o jakiej dopuszczalnej wysokości mówi

reszta do zrobienia bez problemu, bez rozbierania i kar

a nadzór i tak z reguły g... widzi (tak, tak, są - idioci niekompetentni, niedouczeni i z fobiami, którzy wynajdą "wielki" problem)

a jak nie - podpis projektanta dot. zmiany i tyle

jezeli podniesiesz scianke a nie zmienisz kata to bedziesz tez musial dac dluzsze krokwie wystajace poza budynek jak bedzesz chcial zeby dach konczyl sie na tej samej wysokosci co w projekcie,a co z tym idzie to dach wiecej bedzie wystawal za budynek i czy drewno wytrzyma. mam nadzieje ze wiesz o co chodzi bo ciezko mi wytlumaczyc. :o

Kąt pochylenia połaci dachowej pozostaje bez zmian. Przedłużone krokwie są przeliczone i jest OK. Projekt jest już zaadoptowany i mam już pozwolenie na budowę :) temat lukarny (a właściwie dwóch) jakoś wszystkim umknął... Ścianka kolankowa po podniesieniu o 40cm będzie miała 110cm i tak jak pisał aru najlepszym wyjściem jest wysunięcie lukarny. Dam znać jak przyjdzie co do czego 8)

Projekt wygląda tak klik ale jest dość pozmieniany (odbicie lustrzane, rozciągnięty i poszerzony i ma doprojektowaną wiatę od strony wschodniej)

jezeli podniesiesz scianke a nie zmienisz kata to bedziesz tez musial dac dluzsze krokwie wystajace poza budynek jak bedzesz chcial zeby dach konczyl sie na tej samej wysokosci co w projekcie,a co z tym idzie to dach wiecej bedzie wystawal za budynek i czy drewno wytrzyma. mam nadzieje ze wiesz o co chodzi bo ciezko mi wytlumaczyc. :o

jeżeli poziom kalenicy bez zmian to wtedy jw, a tak to nie strasz :o